Annonce
Annonce

Har topledelsen organiseret virksomhedens drift rigtigt?

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Drift handler ikke kun om kroner og ører. Det handler i stigende grad om de rigtige ydelser på de rigtige tidspunkter. Ellers har virksomhedens medarbejdere ikke de optimale rammer, og det skader produktiviteten.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Strategisk Outsourcing'. Se alle artikler her

Af Kasper Nesager-Hansen

Har man som topleder organiseret driften af virksomhedens bygninger og faciliteter rigtigt? Spørgsmålet er ligeså stort, som det er bredt, men ikke desto mindre er det essentielt for virksomhedens produktivitet.

Medarbejdernes trivsel på arbejdspladsen påvirker deres performance og produktivitet. Kommer man på arbejde, hvor synet af beskidte gulve, fyldte skraldespande eller urene toiletter, daler arbejdsmoralen og lysten til at være i virksomheden. Samme problematik står topledelsen overfor, hvis maden i firmaets kantine ikke lever op til personalets forventninger.

Topledelsen har måske ikke den fornødne viden til at svare på spørgsmålet, og man har måske valgt at spare på nogle forkerte områder for at spare penge på bundlinjen, hvilket muligvis gør aktionærerne glade, mens medarbejderne ikke trives.

Svend Bie kan godt se, at det er svært at vide, hvordan man skal prioritere sine omkostninger på driftsområdet – han mener ikke, det er lettere end andre sparerunder.

»Det er den samme proces, man skal igennem, om man ser på facility management, sin kommunikation eller forskning og udvikling. Hvis man ser på forskning, er det åbenlyst for enhver, at man ikke sætter en hel masse i gang, som er udsigtsløst. Omvendt, siger man, at jo billigere man laver forskning jo bedre, fører det heller ikke til noget – for den billigste forskning er at lade være. Men det er ikke noget løsning til at sikre virksomhedens langsigtede succes«, siger Svend Bie, der er direktør i non-profitforeningen, Dansk Facility Management netværk.

Allan Christoffersen, COO og Head of International Sales for Alliance+

»Har du outsourcet din facility management, får du en konkurrenceudsat pris, og det giver en form for tryghed.«


Han anbefaler, at toplederen ser på facility management med samme dobbelte syn; man skal være skarp på, at de aktiviteter man laver kan gennemføres så billigt som muligt, mens man samtidig får skabt den attraktive og produktive arbejdsplads, hvor man får tiltrukket de bedste medarbejdere, som hver dag yder deres bedste.

Facility management kan ikke stå alene, når det kommer til sikringen af den gode arbejdsplads. Det skal ske i sammenspil med firmaets HR-afdeling og ledelse, hvor man i fællesskab får opstillet kriterierne for den gode arbejdsplads – og der skal afsættes penge i budgettet. Her taler Svend Bie om right sourcing:

»Har du outsourcet din facility management, får du en konkurrenceudsat pris, og det giver en form for tryghed. Det store problem er jo, om du køber det rigtige. Derfor er det vigtigt, at du har en faglighed i huset, der kan være den gode facility management-indkøber. Man skal selv have det strategiske blik, for ellers kan man ikke købe det rigtige«.


Allan Christoffersen, COO og Head of International Sales for Alliance+

Right sourcing er et begreb, som Allan Christoffersen også taler med på. Han er COO og Head of International Sales for Alliance+. Som facility managementleverandør er Alliance+ afhængige af kundernes tilfredshed og tillid til, at de rette ydelser leveres – effektivt og til tiden.

Allan Christoffersen taler om vigtigheden i at sparre med kunderne om deres behov, så de ikke ender med ydelser, de ikke har brug for. Sparringen foregår ud fra facility managementleverandørens indsamling af data fra virksomheden. Som kunde kan man som minimum forvente, at leverandøren sætter sig ind i ens behov. Derudover handler det for Allan Christoffersen også om faglig sparring – kunden skal få et andet syn på, hvordan en opgave kan løses.

En virksomheds medarbejdere står måske ikke med et behov for at få støvet af på kontoret hver dag, men de er tilfredse med, at det bliver gjort en gang om ugen. Kunde og leverandør finder sammen de rette ydelser og frekvens gennem rapportering og sparring, så virksomhedens drift organiseres rigtigt.

Allan Christoffersen taler også om modenhed. En virksomhed skal være parat til at lægge sine driftsbehov ud til andre, og det kræver, at topledelsen tør stole på facility management-leverandøren. Modenhed går også på villigheden til at høste de besparelser, der er forbundet med outsourcing af firmaets facility management-behov, er gevinsten besparelser på omkostningssiden det er ikke alle, der formår det.

»Man bibeholder sin egen interne organisation, som havde man servicen selv. En del af besparelsen ligger i, at man får justeret sin egen organisation efter, at man køber de forskellige services. Det kunne være personalet, der håndterede løn for det gamle driftspersonale, der ikke bliver trimmet nok«, siger Allan Christoffersen. Og dermed er man ikke organiseret rigtigt.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Strategisk Outsourcing'. Se alle artikler her