Har du talt med din ovn i dag? Fremtidens køkken er online og klar til at hjælpe dig

Køkkenet er på mange måder et spejl på hele hjemmet. Når teknologien de kommende år for alvor rykker ind i hjemmet, står køkkenet først for tur. De hårde hvidevarer går online og bliver så intelligente, at de kan assistere med alt fra indkøb og madlavning til rengøring. På den måde bliver det både nemmere og sjovere at lave god mad derhjemme.

Hvor godt kender din ovn dig? Dit næste køkken bliver interaktivt, og er altid et skridt foran. Foto: AEG Fold sammen
Læs mere

Forestil dig at få en sms fra dit køleskab, når du er på vej hjem fra arbejde. ‘Vi mangler mælk’, står der. Så kan du lige samle et par liter op på vejen. Du har tiden til det, for middagsmaden satte du i gang, før du tog på arbejde, og via din smartphone har du kunnet følge og justere langtidstilberedningen af lammekøllen i din sous vide-ovn. Så er det bare at trække rødvinen op, når du kommer hjem en halv time før gæsterne.

Kom nemt til det gode liv
I IT-kredse har man længe talt om, at ‘the internet of things’ er lige om hjørnet, og nu står det rent faktisk og banker på køkkendøren. Begrebet dækker over, at dagligdags ting som netop køleskabe, ovne og vaskemaskiner går online og forsynes med en lille computer, så du kan kommunikere med dem – og ikke mindst at de selv kan reagere aktivt, så du får en hjælpende hånd i hverdagen.

Find opskrifter og tips til bedre madlavning her

Når trendforsker og livsstilsekspert Mads Arlien-Søborg kigger i krystalkuglen, er han i hvert fald ikke i tvivl om, at det er den vej, det går:

»Det intelligente køkken, hvor alting styres fra vores devices, og køkkenet ‘taler til os’ bliver den næste store ting. Om bare 10 år kan køkkenet servicere os på alle måder, fx selv holde styr på, om maden er frisk, og hvordan vores mad skal tilberedes i forhold til den livsstil, vi har valgt – uanset om vi er kødelskere, veganere, diabetikere eller allergikere. Det vil gøre det nemmere for os at leve et liv, hvor vi sætter sundhed og kvalitet øverst. Samtidig kan vi nøjes med at bruge mindre tid i køkkenet, uden af give afkald på den gode kvalitet.«

De hårde hvidevarer tilpasser sig dine mønstre
Når producenten AEG udvikler ovne og køleskabe til vores køkkener, forskes der konstant i at gøre de hårde hvidevarer bedre til at give forbrugeren en hjælpende hånd i dagligdagen. Og her er man allerede på vej med en række nye tiltag, der skal hjælpe forbrugeren i det, AEG kalder for ‘madlavningsrejsen’. En rejse der omfatter alt fra indkøb og opbevaring, til tilberedning og rengøring. Det forklarer Simon Bradford, der er ansvarlig for udviklingen af designet af hårde hvidevarer hos AEG i Europa, Mellemøsten og Asien.

»Før i tiden skulle forbrugeren lære sine hvidevarer at kende og tilpasse sig deres muligheder. I dag er vi på vej til det modsatte, sådan at hvidevarerne i fremtiden bliver intuitive at anvende og i stedet kan tilpasse sig forbrugerens mønstre. Samtidig bliver de tilkoblet internettet, og denne ‘connectivity’ vil revolutionere hele køkkenområdet i de kommende år.«

Find opskrifter og tips til bedre madlavning her

Teknologien har også sneget sig ind i selve produktionen, hvor man er begyndt at anvende en meget mere forbrugerorienteret metode. Tidligere udviklede man typisk hvidevarer ud fra, hvad man mente, forbrugeren havde brug for. Men nu udnytter man de sociale medier til at finde ud af præcis, hvad forbrugerne ønsker sig.

»Hos AEG taler vi ligefrem om, at designprocessen sker i samarbejde med vores kunder. Hver gang vi finder på en ny funktion, kan vi teste det lynhurtigt på et udvalg af forbrugere. Når vi så er klar til at lancere produktet, ved vi allerede, hvordan en stor del af forbrugerne vil tage imod det,« siger Simon Bradford.

Annoncørbetalt indhold (native indhold) er et kommercielt samarbejde mellem Berlingske Media PartnerLab og en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af dette indhold.