SPONSERET INDHOLD

Hård kamp om luftens helte

SAS og andre europæiske flyselskaber kæmper om at tiltrække nyuddannede piloter for at fylde hullerne efter dem, der går på pension. Tidligere tiders overskud af piloter er helt væk.

Her er en overskrift fra den seneste måned: ”Flyselskabs fagforeningsleder om kaos: - Vi advarede mod pilotmangel, men blev ikke hørt”. Eksemplet er norsk, men problemet er globalt. Overalt er der mangel på luftens helte.

For ikke så mange år siden var der masser af piloter, men de havde svært ved at finde arbejde, og unge nyuddannede piloter måtte tage job i Mellemøsten og flyve fragtfly for små selskaber til beskedne lønninger. I dag er situationen en helt anden: Flyselskaberne slås om de nyuddannede piloter. Alene i Europa har flyselskaberne behov for at ansætte 104.000 nye piloter de næste 20 år, viser en prognose fra Boeing, den store amerikanske flyproducent. Det er næsten lige så mange som det antal kabineansatte, der er brug for at rekruttere.

”Alle skal bruge piloter nu, og der er ikke flere skruer at dreje på – man kan ikke blive ved med at hæve pensionsalderen eller arbejdstiden,” siger Olav Guldbrandsen, som er luftkaptajn i SAS og samtidig leder af SAS’ pilotrekruttering i Skandinavien.

Det vil sige: Lige nu flyver han næsten ikke; arbejdet med rekruttering tager en stor del af hans arbejdstid.

”Vi skal bruge minimum 100 nye piloter om året,” fortæller han.

SAS har de seneste tre år ansat 400 nye piloter, og fra i år har man hævet startlønnen for at kunne tiltrække nye piloter. Den første forudsætning for at kunne tiltrække piloter er selvfølgelig, at der overhovedet er nogle piloter at tiltrække, og her er et af den danske luftfartsbranches stærkeste ønske, at man i Danmark gør det billigere og nemmere for unge at blive pilot. I Norge og Sverige har man statsligt finansierede uddannelser; i Danmark er der kun private uddannelser der er svære at finansiere.

Læs også: Luksusøl i tynd luft

Piloter bliver ældre
Der er tre grunde til, at Europas flyselskaber indtil for få år siden holdt pause med at nyansætte piloter, fortæller Olav Guldbrandsen:

For det første havde EU øget den tilladte pensionsalder for piloter fra 60 til 65 år.

”Det betyder ikke, at alle så bliver, til de fylder 65, men de fleste vil blive op til fem år længere, end de før ville have gjort,” siger Guldbrandsen.

For det andet har EU øget det antal arbejdstimer, som en pilot må arbejde. I dag må en pilot arbejde op til 60 timer om ugen, og det mindskede naturligvis behovet for piloter.

Endelig bredte lavprisselskaberne sig, og med dem nye ansættelsesmodeller, hvor piloter formelt kun er ansat hos sig selv og står til rådighed for flyselskabet uden at få løn for det. Også det gjorde, at man pludselig kunne klare den samme trafik med færre piloter.

Læs også: Samarbejde om luftfart skal skabe tusinder af nye job

”Piloterne får kun penge, når de sidder i en flyvemaskine. De får ikke betalt ferie, selskabet kan sende dem hjem om vinteren uden løn, og de er på tilkaldevagt uden betaling,” fortæller Guldbrandsen om modellen, som nogle flyselskaber bruger i dag.

”Alt dette gjorde, at rekrutteringen af piloter gik mere eller mindre i stå i 10-15 år. Det betød, at vi i SAS i 2003 måtte fyre folk på grund af krise, og der var ingen job til dem andre steder. Samtidig kunne mange af de unge, som blev færdige på pilotskolerne, ikke få job i Europa.”

Men nu vender efterspørgslen efter piloter tilbage. Man kan jo ikke blive ved med at øge pensionsalderen og arbejdstiden, og der er også en grænse for, hvor udbredt lavprisselskabernes særlige ansættelsesformer kan blive.

”Og nu begynder de normale markedskræfter at fungere igen,” fortæller Olav Guldbrandsen.

”I den tid, selskaberne ikke ansatte ret mange piloter, er piloterne jo bare blevet ældre og ældre; i SAS er gennemsnitsalderen over 45. Derfor skal vi bruge mange piloter de kommende år.”

Læs også:

Dette indhold er produceret af Berlingske Media i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.