Annonce
Annonce

Grundig planlægning en forudsætning for succes

Læs mere
Fold sammen

Succesfuld implementering af større IT-systemer, som eksempelvis et ERP- eller BI-system, kræver grundig planlægning for at opnå succes og få optimalt afkast af investeringen.

Egentlig burde IT-implementeringer ikke længere byde på de store udfordringer, for i praksis foregår det som det altid har gjort. Systemer og applikationer er blevet ganske vist blevet større og mere komplekse, men samtidig er vores erfaringer vokset fra tidligere implementeringer. Hvad er det, man skal være opmærksom på?

- Vi må erkende at det er svært at imødekomme de udfordringer, som implementering af IT-systemer giver. De typiske udfordringer handler om underestimering. Projektets iboende dynamik gør det vanskeligt at styre og så er der en række løsningsmæssige forhold, der gør implementeringen kompleks. Og det er vanskeligt at overskue kompleksiteten fra starten, forklarer chefkonsulent Bjarne Groth Kjær, HerbertNathan & Co.

Kom hele vejen rundt
I alt for mange tilfælde, hvor en virksomhed implementerer et større IT-system, glemmes et par vigtige elementer: ledelsesforandring (eller change management på engelsk) og træning eller uddannelse af brugerne.

- De fem klassiske implementeringsudfordringer gælder stadigvæk. Hen over de senere år er der dog sket nogle ændringer, i og med at man er blevet bedre til at synliggøre disse udfordringer. En ting er imidlertid at synliggøre dem, en helt anden ting er at imødegå dem. Det er der intet, der tyder på at man er blevet meget bedre til, påpeger Bjarne Groth Kjær.

Kunne du tænke dig at deltage på Danmarks største konference om forretningskritiske løsninger til erhvervslivet d. 19 november? Tilmeld dig her

Store projekter – store udfordringer
Det muligvis mest undervurderede element er ifølge Bjarne Groth Kjær uden tvivl ledelsesforandringen, der griber ind i stort set alle processer rundt om selve IT-systemet: ændringer og ensartning af processer og flytning af ansvar til de rigtige mennesker undervejs i processen.

- Forandringsledelsen er det element, som man skal bringe ind for at få succes. Ud over at man selvfølgelig skal have styr på de klassiske fem udfordringer. Vores pointe er derfor at man, ud over forandringsledelsen, også skal have styr på udstrækningen, det vil sige varigheden, af sine IT-projekter. Mange store projekter er havnet i store udfordringer, og man kan næsten sige at jo større et projekt er, jo større udfordringer kommer man til at stå overfor, konstaterer Bjarne Groth Kjær.

Trinvis tilgang kan sikre succes
Ved større IT-implementeringer kan en trinvis implementering reducere de udfordringer kan ikke kan undgå at møde. Simpelthen fordi man kan nå at lære undervejs i processen, hvis man eksempelvis kan starte med at implementere i én afdeling eller i et datterselskab, for efterfølgende at udbrede IT-systemet til resten af virksomheden i en trinvis proces.

- Noget tyder på at man skal tage hele processen et skridt videre, således at aftalegrundlaget kan opdeles i mindre ”bidder”. Selvfølgelig skal man have en strategi for, hvor man vil hen med sin IT generelt og ERP specielt. Men måske er der ingen grund til at lave aftaler om så store projekter på så store aftalegrundlag. Det vil helt klart være bedre at lave mindre projekter – og så lave flere af dem. Det er de elementer, der skal på banen fremadrettet for at få succes, slutter Bjarne Groth Kjær.

Kunne du tænke dig at deltage på Danmarks største konference om forretningskritiske løsninger til erhvervslivet d. 19 november? Tilmeld dig her