Annonce
Annonce

Grib fremtiden

PR-foto: Stine Pilegaard Jespersen, underdirektør i Dansk Erhverv Fold sammen
Læs mere

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens arbejdsmarked'. Se alle artikler her

Af Stine Pilegaard Jespersen, underdirektør i Dansk Erhverv

”Stop verden – Jeg vil af!”, er titlen på en gammel musical, som fra tid til anden bliver hevet frem, når folk føler, at det hele går lige lovligt stærkt. Ja, den følelse har de fleste nok haft på et eller andet tidspunkt i deres liv. Men siden verden nu engang ikke kan stoppes, så er det nok mere konstruktivt at se på, hvordan man som nation, som virksomhed og, ikke mindst, som menneske får høstet nogle af de mange fordele, som udviklingen giver.

Danmark har gjort mange ting rigtigt. Danskerne er for længst blevet dus med e-boks og NemID, og en undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at danskere i alle aldersgrupper er klar til mere digitalisering. Omvendt mudrer det billedet noget, når 35 procent af alle nyuddannede siger, at deres uddannelse ikke har givet dem tilstrækkelige digitale kompetencer i forhold til arbejdsmarkedet. Vi kan altså meget digitalt, men ikke nødvendigvis altid det rigtige. Her skal der løftes.

For den enkelte vil det være klogt at tage de vise ord: ”Hvis du tror, at du som færdiguddannet er uddannet, så er du mere færdig, end du er uddannet” til sig. For verden bliver stadigt mindre, og der vil formentligt komme flere og flere jobfunktioner, som lige så godt kan udføres i Karachi som i Kalundborg. Her er det vigtigt for den enkelte at sørge for, at vedkommendes arbejdskraft er lønnen værd. Det kan måske lyde hårdt, men det er nu ikke anderledes vilkår, end det er tilfældet i dag, og i øvrigt også var tilfældet i går.

Det er heller ikke nyt, at verden bliver mindre og nye teknologier vinder frem. Vi har prøvet det før – og haft succes med det. Det nye er, at det sker i et langt højere tempo end tidligere. Vi er derfor nødt til at satse endnu hårdere end tidligere på at understøtte den omstilling, der venter. Det fordrer fokus på stærke digitale kompetencer gennem hele uddannelsessystemet og særlig opmærksomhed omkring den løbende omstilling af arbejdsstyrken gennem fleksibel efteruddannelse, der kan følge med udviklingen på arbejdsmarkedet. Mange af de unge, der skal vælge uddannelse i dag, skal uddannes til et arbejdsmarked, vi endnu ikke kender. Derfor vil det også i stor udstrækning være op til den enkelte at være omstillingsparat og løbende opkvalificere sig, så han eller hun har de kompetencer som efterspørges på fremtidens arbejdsmarked. Fremtiden tilhører dem, som omfavner den. Dem, som griber de muligheder, den giver. Det er lige præcis dét, vi som nation og mennesker skal gøre.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens arbejdsmarked'. Se alle artikler her