Annonce
Annonce

Google har en plan

Det er mindre end 12 år siden, Google blev børsnoteret. Svært at forestille sig i dag, hvor vi for længst har vænnet os til at ”google.”

Man kan heller ikke bevæge sig mange skridt inden for digital markedsføring i dag, før Google dukker op. Som søgemaskine, økosystem, platform, annoncegenerator og meget andet. Netop derfor er det svært at placere Google i nogle af de traditionelle kasser i markedet. I it-verdenen har konkurrenter som Microsoft med slet skjult hån karakteriseret Google som et reklamefirma. I medieverdenen er Google dog langt mere end det, netop fordi firmaet har så meget styr på, hvad der driver det hele, teknologien. Men hvad driver Google, hvad er de ude på?

99 procent annoncer
Det startede, som det så ofte gør it it-branchen, med et par håbefulde nørder. Larry Page og Sergey Brin mødtes i 1996 og begyndte snart at pusle med søgealgoritmer. Fire år senere var Google verdens største søgemaskine. Den hedder stadig Google, men er nu datterselskab i Google-konglomeratet Alphabet, der også rummer alle de andre projekter, man er involveret i og folk, har hørt om: Selvkørende biler, termostatfirmaet Nest, fiberforbindelser samt en række udviklingsprojekter inden for medicin og miljø. Pengene kommer dog stadig fra gode gamle Google, tæt på 99 procent af Alphabets omsætning på 75 milliarder dollar. Der er to udlægninger, mindst, af Google ”master plan,” deres egen og modstandernes.
Larry Page og Sergey Brin er givetvis drevet af andet end kun kolde kontanter. Det berømte slogan ”Don't be evil” har en mening; man kan tjene penge uden at være ond. Det er nr. 6 på Googles liste med ”Ti endegyldige sandheder.” I dette værdisæt finder vi også meldinger som ”Demokrati på nettet virker,” og ”Man kan godt være alvorlig uden at gå i jakkesæt.” Missionen er at organisere verdens information samt, ikke mindst, gøre den tilgængelig for flest mulige.
Et eksempel på en sådan indsats er Google Books, hvor alle bøger, der må kopieres, bliver scannet og gjort tilgængelige digitalt. På den måde kan ethvert barn med en internetforbindelse få adgang til en verden af viden, er idealet og planen. Google er ligeledes involveret i humanitære projekter over en bred kam, hvor teknologi skal skabe bedre vilkår, specielt i den tredje verden. Google stiller ligeledes data til rådighed for offentlige myndigheder, forskningsinstitutioner og andet.

Vinder i reklame
Her er vi imidlertid også fremme ved modstanden. Det handler nemlig om data, den sande valuta i det digitale markedsføringsunivers. For det første skal man have fat i data, for det andet skal man kunne forstå at behandle dem. Google er rigtig god til begge dele, og lægger i disse år an til en række nye dataindbringende platforme, fra kasseapparatet i butikken over bilen til boligen.
Rationalet er enkelt, og naturligt i Googles selvforståelse. Jo flere data om kunden, jo bedre service til kunden. Problemet for alle andre end Google er at jo tættere søgemaskinen kommer på sit mål, jo mere indflydelse eller kontrol vil Google også have over økosystemerne, og dermed per definition markedet. Digital teknologi lægger op til platformsøkonomier, hvor der ikke længere er et kludetæppe af spillere, men få vindere. Spørg Nokia om smartphone-markedet, hvor Googles Android på få år tog førerrollen og i dag er den dominerende globale spiller. ”Vi mener, Google vil fortsætte med at tage markedsandele fra traditionelle annoncører og vil være en af vinderne i en reklameindustri i forandring,” skrev Forbes for mindre end et halvt år siden.
Løsningen er simpelt udtrykt, men svær at gennemføre: Innovation. Marketingmagasinet AdvertisingAge fortæller om en af verdens største annoncører, Unilever, der målrettet går efter ”marketing-tech startups,” der skal levere løsninger til at slå Google på banen eller endnu bedre, finde på en ny sportsgren. Det er svært at slå Google i dagens marked.