Godt design er også fornuft og nemmere hverdag

Når vi indretter os i køkkenet, betyder design mere og mere. Men godt design dækker ikke kun over lækre møbler, det handler også om at gøre hverdagen lidt nemmere. Se her, hvad vi ifølge eksperterne prioriterer, når der skal købes ind til hjemmet.

Det personlige præg og den helt rigtige følelse. Vores krav til design er andet og mere end bare det gode udseende. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Uanset om det drejer sig om stuen, badeværelset eller køkkenet, så er vi danskere utrolig designbevidste. Vi vælger ikke blot den første, den bedste stol. Og når vi flytter i nyt, vil vi ikke bare automatisk overtage et køkken, som andre valgte for 20 år siden. Dels fordi vi gerne vil sætte vores eget præg og gøre hjemmet personligt, dels fordi selve designoplevelsen spiller en vigtig rolle.

Ifølge trendforsker og livsstilsekspert Mads Arlien-Søborg hænger det sammen med en stigende interesse for design og indretning.

»Vi har aldrig haft så mange boligmagasiner og tv-programmer om indretning, så danskerne bliver bombarderet med design og indretning. Når vi kigger på køkkenalrummet, går danskerne efter kvalitet, men kvalitet handler jo også om design. Selv de populære ‘hvide’ køkkener, som stadig er de mest solgte, udspringer jo af vores designtradition med enkelhed, lys og funktionalitet. Men selve køkkenoplevelsen spiller også ind. Folk køber ikke bare et nyt køkken – de køber først og fremmest en drøm om en særlig oplevelse.«

Find opskrifter og tips til bedre madlavning her

Køkkenet købes med øjnene – og fornuften
Køkkenet er typisk hjemmets hjerte, stedet hvor hverdagslivet leves. Og derfor er det også køkkenet, der spenderes flest penge på i nybyggeri, og det er den del af huset, som der investeres i først, forklarer trendekspert Louise Byg Kongsholm, der er administrerende direktør for et af landets førende trendbureauer, pej gruppen.

»Da køkkenet er et af husets vigtigste rum, så betyder kombinationen af design, funktion og brugervenlighed meget. De fleste bruger lang tid på at læse i blade, besøge køkkenbutikker og samle inspiration, men når der skal købes et køkken, så slår fornuften til. Der er også livsfaser at tage hensyn til; med små børn, der taber ting, kører ind i låger og slider på husets møblement og køkken, er en billigere løsning oftest bedst, mens der kan skiftes ud til en dyrere version, når poderne er blevet store.«

Godt design er også en nemmere hverdag
Godt design kan dog også være meget andet end udseende. For AEG, der producerer hårde hvidevarer, handler godt design også om at hjælpe forbrugeren i hverdagen, forklarer Simon Bradford, der er ansvarlig for udviklingen af designet hos AEG i Europa, Mellemøsten og Asien.

»En stor del af godt design handler om at gøre hverdagen nemmere for forbrugeren. Det kunne fx være et nyt element som vores Comfort Lift i opvaskemaskinen – den gør, at du kan løfte den nederste etage i opvaskemaskinen op i højden, så det er nemmere at tømme den. Men det kan også være på det teknologiske plan. Mange forbrugere er allerede i dag forvirrede over de mange funktioner, deres hvidevarer har,« fortæller Simon Bradford.

Hos AEG arbejder de blandt andet med at gøre udstyret intelligent. Et eksempel er AEGs Mastery Range ovn, hvor man i stedet for at vælge temperatur, når kødet skal steges, vælger om man vil have kødet rødt, medium eller well done.

Annoncørbetalt indhold (native indhold) er et kommercielt samarbejde mellem Berlingske Media PartnerLab og en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af dette indhold.