SPONSERET INDHOLD

Global virksomhed skaber fællesskab på tværs af grænser

Den danske virksomhed VIKING Life-Saving Equipment har siden 2005 sendt mere end 130 medarbejdere gennem en skræddersyet lederuddannelse. Det har hævet hele virksomhedens kompetenceniveau og skabt bedre samarbejde på tværs af landegrænser.

Foto: CBS Executive Fold sammen
Læs mere

Det er snart 70 år siden, at Tage Sørensen grundlagde virksomheden Nordisk Gummibådsfabrik, der i dag har taget navnet VIKING Life-Saving Equipment. Gummibåde bliver der ikke produceret mange af længere, men virksomheden arbejder stadig med en produktportefølje, der redder liv til søs, og hovedkontoret forbliver i Esbjerg, selvom virksomheden har forgrenet sig til mere end 80 kontorer rundt om i verden.

Alle med ombord

Den globale rækkevidde kræver et stærkt fokus på samhørighed, og det er blot en af årsagerne til, at VIKING siden 2005 har udvalgt medarbejdere blandt de i dag 3.000 ansatte til et skræddersyet uddannelsesprogram. Det har blandt andet til formål at udviske de fysiske distancer og fremme samarbejdet mellem afdelingerne rundt om i verden.

”Medarbejderne lærer hinanden at kende og hjælper hinanden under uddannelsen, og det skaber et fagligt og socialt netværk og samarbejde på tværs af landegrænser, som ikke er muligt for dem at opbygge, selvom de arbejder sammen i dagligdagen”, fortæller Mette Vistisen, Global HR Director.

Hun har været med siden 2014, hvor virksomheden allerede igennem knap ti år havde købt ind i uddannelsesprogrammet hos CBS EXECUTIVE. Siden da har hun overtaget roret på VIKINGs side af samarbejdet om uddannelsen, der løber over små ti dage fordelt på tre måneder.

Stigende bevidsthed

Mens VIKING har tradition for at prioritere uddannelse af medarbejdere, er der stadig stor forskel blandt landets produktionsvirksomheder, vurderer Thomas Ritter, professor på Institut for Strategi og Innovation på CBS. Dog ser han generelt en stor forståelse for vigtigheden af medarbejderudvikling hos såvel store som mindre virksomheder, hvilket er første skridt på vejen.

”I dag finder man ikke en eneste erhvervsleder, der synes, det er ligegyldigt, og det gælder for alle brancher, at der er en stigende bevidsthed om behovet for en fælles retning og et fælles sprog på tværs af en virksomhed.”, siger Thomas Ritter og peger på, at det ofte bliver tydeligt for ledelsen, når der sker et personaleskift eller nøglepersoner af den ene eller anden årsag forlader virksomheden.

Billede: Thomas Ritter, professor CBS Fold sammen
Læs mere

Specifikke projekter

Hos VIKING bliver 18-20 medarbejdere samlet på hvert forløb i København. Programmet er fordelt på tre moduler, hvilket giver medarbejderne tid til at bruge deres nye viden i hverdagen imellem modulerne. Alle deltagerne arbejder nemlig på specifikke projekter, der skal belyse prioriterede områder for virksomheden, som led i uddannelsen. Topledelse tager derfor også del i at forme og udvælge projekterne, hvilket gør det både attraktivt men også krævende for medarbejderne at være en del af forløbet.

”Vi bruger i høj grad uddannelsen til at hjælpe de medarbejdere, der giver udtryk for, at de vil noget mere. Det er en udviklingsmulighed og en måde at anerkende dem på, men det kræver også noget af dem, for der ligger en del arbejde i det også uden for arbejdstiden.”, forklarer Mette Vistisen, der samtidig fortæller, at Viking som følge af CBS Executive-uddannelsen har udviklet helt nye systemer og projekter, der sætter det daglige arbejde i nye og bedre rammer.

”Vi har flere eksempler på forretningsprojekter fra programmet, som har haft en forretningsmæssig effekt. Et godt eksempel er inden for vores koncept Shipowner Agreement, som er en totalløsning, vi tilbyder vores kunder. Som en del af vores digitaliseringsrejse har den projektansvarlige udviklet et nyt notifikationssystem, så vi kunne overtage den meget administrativt tunge proces fra vores kunder, når deres skibe skulle serviceres. På mange måder har programmet været en katapult for projektet, da det har fungeret som en faglig ramme for at få testet konceptet hos CBS Executives undervisere og de øvrige deltagere på programmet.” siger Mette Vistisen.

Foto: Mette Vistisen, Global HR Director i Viking. Fold sammen
Læs mere

Rollerne ændres

De mere end 130 medarbejdere, som indtil videre har været igennem uddannelsen, er enten blevet nomineret af deres egen leder eller har selv ytret ønske om at være med, og det er ikke kun de nye generationer, der er plads til. Tidligere har den danske produktionsdirektør deltaget, der selv er over 60 år og har været i virksomheden i adskillige år.

”Mange medarbejdere er praktikere og kender virksomheden ind til benet, og indimellem vil vi gerne bygge noget mere teori eller projektstyring på deres kompetencer. Virksomheden ændrer sig jo, og eksempelvis produktionsdirektørens rolle ser helt anderledes ud i dag end for ti år siden.”, forklarer Mette Vistisen.

Ledelsens bevågenhed

Thomas Ritter har gennem de seneste seks år været med til at tilrettelægge uddannelsen for VIKING. En af de ting, han fremhæver som bærende, er virksomhedens valg om at drive uddannelsen med baggrund i konkrete projekter.

”Det er en god måde at inddrage medarbejderne i den rejse, virksomheden er på. Det er forskelligt, hvor systematisk virksomheder går til værks med medarbejderinddragelse, men det er en vigtig erkendelse, at der er behov for det. Derudover er det en utrolig motiverende faktor for medarbejderne, at hele ledelsen følger med og er aktivt involveret.”, siger Thomas Ritter.

Også Mette Vistisen fremhæver, at medarbejderne vokser meget igennem den bevågenhed uddannelsesprogrammet har i hele organisationen. Desuden er det en hjælpende hånd til ledelsen, når de kigger efter interne talenter, der måske sidder langt fra Esbjerg.

Kompetenceløft

Selvom både samarbejde på tværs, talentudvikling og medarbejderfastholdelse er nogle af fordelene ved programmet, så er den helt store gevinst det generelle kompetenceløft, det giver virksomheden, når centrale medarbejdere får ny viden om strategi, og metoder, som afprøves i praksis gennem pilotprojekter.

”Selvom alle medarbejdere ikke har en akademisk baggrund, har vi valgt at tilrettelægge uddannelsen på masterniveau for at give dem en teoretisk indsigt i en tid, hvor udfordringerne kun bliver mere komplekse. Der er mange forskellige programmer derude, men vi har valgt en anerkendt institution som CBS til at varetage uddannelsen for at sikre niveauet og for at få adgang til dygtige og kompetente undervisere.”, siger Mette Vistisen.

Fælles sprog

VIKING’s forløb bliver tilrettelagt på forskellig vis fra gang til gang afhængig af, hvilke temaer der er interessante i tiden og relevante for virksomheden, og derfor var digitalisering et nyt modul på seneste forløb af uddannelsen.. Strategi, personligt lederskab og præsentationsteknik er nogle af de emner, som altid går igen, og ifølge Thomas Ritter giver eksempelvis strategiforståelse deltagerne en vigtig indsigt i virksomhedens måde at arbejde på.

”Når man lader medarbejdere blive en del af virksomhedens udvikling, får de både ejerskab og forståelse for kompleksiteten af at drive virksomheden og ser, at beslutninger ikke altid er lette.”, siger han.

Dette indhold er produceret af Berlingske Media i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.