Annonce
Annonce

Fysiske butikkers overlevelse afhænger af medarbejderne

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

En presset detailhandel bør satse på at uddanne medarbejderne og give magten tilbage til de enkelte butikker for at klare sig over for den fremstormende e-handel, mener salgschef hos Epson i Danmark, Henrik Lindholm.

Sponseret af Epson

Hvert år gentager historien sig. Nye tal viser, at nethandlen brager frem, mens de fysiske butikker kæmper for over-levelse, og 2017 var ingen undtagelse: Sidste år satte e-handlen i Danmark
atter rekord med en omsætning på 115 mia. kroner – en stigning på 14 pct. i forhold til året før.

Samtidig kunne Dansk Erhverv i efter-året rapportere om endnu en trist nyhed for de fysiske butikker: En lang række forretninger har måttet dreje nøglen om siden 2008. Det gælder ikke mindst på de områder, hvor nethandlen er vokset allermest. En tredjedel af alle landets boghandlere har lukket butikken, men også tøjforretninger, legetøjsbutikker og forretninger med babyudstyr er hårdt ramt.

Derfor forsøger mange detailforret-ninger i disse år at finde tilbage til kernen i deres forretning for at holde stand. Og her er medarbejderne alt for ofte en overset faktor, mener Epsons salgschef i Danmark, Henrik Lindholm.


PR-foto: Henrik Lindholm, salgschef i Danmark, Epson

Når han rådgiver butikker om, hvor-dan de kan forbedre kundeoplevelsen, kommer det næsten altid tilbage til medarbejderne, der står i butikken og tager imod kunderne.

”Mennesker kan lide at handle med mennesker, når det får dem til at føle, at de får en god oplevelse. Fordi vi ser et faldende antal medarbejdere i butikkerne, så betyder det også, at dem, der er tilbage, bliver nødt til at kunne noget andet,”  siger han og opfordrer butikkerne til at holde på deres medarbejdere, uddanne dem og sørge for, at de både er opsøgende og i stand til at svare på kundernes spørgsmål.

Et priskapløb der ikke kan vindes
Flere butikker som blandt andre elektronik- og hvidevareforretninger forsøger at vinde kunder ved at matche deres priser med e-handlen. Det kan muligvis tiltrække nogle tilbudsjægere, men det er næppe en holdbar strategi i sig selv, mener Henrik Lindholm.

”Når du også har udgifter til fysiske butikker, så kan du ikke slå nethandlen ved udelukkende at køre med lave marginaler,” siger han og fortsætter: ”Butikkerne bliver derfor nødt til at bidrage med noget, så folk vil betale mere for varerne.”

Noget tyder da også på, at folk på mange områder ikke foretrækker nethandel. En undersøgelse fra PwC blandt 23.000 forbrugere fra 25 lande viste i 2016, at ikke mindst danske forbrugere stadig efterspørger service- og købsoplevelser i fysiske butikker.

Forbrugerne henter i højere grad  end nogensinde før information om produkterne på nettet, før de køber den. Alligevel vælger størstedelen stadig at købe produktet i den fysiske butik i sidste ende. Derfor er det ifølge Henrik Lindholm paradoksalt, når man som den eneste kunde kommer ind i en tøjbutik med fem sælgere, der står passivt og ser til i stedet for at være opsøgende – en oplevelse, de fleste vil kunne genkende.

”Butikken har en større mulighed for at være en troværdig forhandler end på nettet. Men det kræver, at medarbejderne hjælper kunden og tør være lidt frække og lukke salget. Ellers ender kunden måske med at købe produktet på nettet,” siger han og uddyber:

”De gode tilbud trækker måske folk ind i butikken, men det er ikke de produkter, du tjener penge på. Derfor bliver medarbejderne nødt til at tilbyde noget, der er mere værd.”

Giv magten tilbage til den lokale butik
Der er især én udfordring, som står i vejen for at give medarbejderne i de lokale butikker mere frihed til salg og markedsføring. Flere detailkæder har i et forsøg på at effektivisere og spare penge centraliseret mange beslutninger, således at alt fra reklamebannere til salgsmetoder er afgjort på forhånd, og det kan ifølge Henrik Lindholm give bagslag, fordi medarbejderne mister evnen og incitamentet til at gøre en forskel.

”Det giver fleksibilitet, når butikkerne selv har mulighed for at lave deres markedsføring. Nogle vil måske promovere en særlig trøje, hvor en anden butik vil fremhæve noget andet,” siger han og påpeger, at der ofte er lokale forskelle mellem butikkerne:

”Der er stor forskel på, hvilke varer der bliver solgt i Nordjylland, Sønderjylland og København.”

Samtidig kan teknologien være med til at understøtte de lokale medarbejdere, forklarer han. Når hver butik selv har printere til rådighed, kan de selv udforme ugens tilbud og bannere. Og med skærme, projektorer og Augmented Reality-briller i butikkerne, har medarbejderne også mulighed for at udforme en anderledes kundeoplevelse, afslutter han.

​Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Detail'. Se alle artikler her