Fuld sikkerhed i polyamorøse bilforhold

Ni ud af 10 firmabilsbilister står i dilemmaet: Skal jeg lease eller købe? I gamle dage var det simpelt nok. Der fik man enten en firmabil udleveret af chefen, eller også kørte man i sin egen og fik kilometerpenge. Men i dag har vores komplicerede afgiftssystem gjort det muligt for en hær af kreative skatteeksperter at strikke alle mulige og umulige ejerformer sammen, og langt hen ad vejen har det efterladt den almindelige bilbruger en anelse fortabt ved vejkanten.

Men hvis vi vrider detaljernes klaustrofobiske kedeldragt af og ser lidt mere overordnet på det, så tegner der sig tre muligheder for den gennemsnitslige danske bilbruger: Privatkøb, privatleasing eller en firmabil, som er leaset på en erhvervsleasing af arbejdsgiveren og som du beskattes af privat.

Hvis vi tager privatkøbet først. Det er den traditionelle ejerform, hvor du kører ned til din lokale Renaultforhandler, får et godt tilbud for din gamle bil, overtaler sælger til at smide et sæt fælge med sommerdæk med i handlen og triller glad hjem i en ny Renault Talisman. Den løsning er stadigvæk den bedste i ren økonomisk forstand, hvis du er typen der ejer din bil mere end en fem til seks år og godt kan lide at nusse om den eneste ene. Det er en slags automobilt monogami uden nogen dikkedarer. For jo længere du ejer bilen, jo mindre bliver afskrivningen, og det er i de sidste år af dit bilejerskab, at bilen bliver billig. Så jo flere år du planlægger at køre i din privatbil, jo bedre kan det betale sig at købe. Tommelfingerreglen er, at grænsen går ved en fem til seks år.

Så er der privatleasing. Det er her, du smider en engangsydelse og et fast beløb hver måned i f.eks. 36 måneder, og så kender du dine præcise omkostninger for dit bilejerskab i den 36 måneders periode, du har bilen. Tag f.eks. en Renault Talisman Sports Tourer Zen 130 dCi med en nypris på 405.900 kr. Hvis du vil privatlease den hos f.eks. Alm. Brand leasing over 36 mdr. og 45.000 kørte totalkilometer, så skal du betale 9.995 kr. i førstegangsydelse og 4.095 kr. om måneden. Over de 36 mdr. bliver det 158.316 kr. i alt. Det kan synes af meget, men med afskrivninger og service kan det meget vel tænkes, at det vil have kostet dig mere, hvis du købte bilen og ville sælge den efter 36 måneder med 45.000 kilometer på kilometertælleren. Derudover har du total sikkerhed for dine biludgifter i perioden. Det har du ikke som køber, hvor især afskrivningen er en ukendt størrelse. Vil du gerne have en ny bil hvert tredje år, så er privatleasing som oftest den billigste løsning.

Sidst men ikke mindst er der erhvervsleasing til firmabilisten. Det er den billigste løsning for dig, der har firmabil og godt kan lide at køre i en relativt ny bil hele tiden. Her leases bilen igennem din arbejdsgiver og et leasingselskab. Leasingselskabet ejer en flåde af leasingbiler, og derfor kan de købe bilen hos forhandleren billigere, end du kan som privatperson, og den rabat får du glæde af på din skattebillet. Tag den Renault Talisman Sports Tourer Zen 130 dCi fra før som eksempel. Den koster 405.900 kr., hvis du valser ind i den lokale Renaultbutik som privatperson. Hvis du derimod får den udleveret som firmabil via en leasingaftale, så bliver du kun beskattet af en værdi på 320.179 kr. Forskellen på 85.000 kr. er den rabat, som leasingselskabet opnår som storkunde, når de køber bilen og det får du fordel af, da den skat du skal betale for fri firmabil beregnes af de 320.179 kr. og ikke af den pris privatkunden skal betale.

Tilbud og priser kan variere fra leasingselskab til leasingselskab, så tag altid en snak med både bilforhandler og leasingselskab inden du slår til. Men det er i hovedtræk de tre mest oplagte bilejerformater til bilbrugeren i 2016 med fordele og ulemper for den enkelte. I overskrifter er privatkøb dog efterhånden kun en fordel, hvis du enten køber biler til under 150.000 kr. (hvor afskrivningerne er små) eller til den automobilt monogame bilbruger, der gerne forpligter sig til et længere forhold. Til de automobilt polyamorøse, der gerne vil prøve lidt forskelligt uden at løbe for stor en risiko, der er leasing derimod oplagt. De får total klarhed over deres omkostningsniveau og kan dermed skifte automobilpartner oftere uden at frygte for konsekvenserne.

Læs mere om den nye Renault Talisman her

Annoncørbetalt indhold (native indhold) er et kommercielt samarbejde mellem Berlingske Media PartnerLab og en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af dette indhold.