Annonce
Annonce

Fujitsu får kunstig intelligens til at leve – sammen med kunderne

I co-creation med kunderne har Fujitsu fået bevæget kunstig intelligens (AI) væk fra varm luft til virkelighed.

Co-creation med kunder og interessenter omkring kunstig intelligens skaber magi, mener Søren Rinnov Østergaard, der er direktør i Fujitsu i Danmark. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

De bedste løsninger udvikles sammen. Teknologigiganten Fujitsu inkluderer derfor ofte både kunder, slutbrugere, ekstern forskning og videnskab, partnere og eksperter – og hvem der ellers kunne forestille sig at kunne bidrage til udviklingen af nye og banebrydende løsninger. Denne tilgang giver særligt mening inden for kunstig intelligens, som i disse år er i hastigt indtog i både det offentlige og det private Danmark.

”I Fujitsu har vi arbejdet med kunstig intelligens i årtier, og vi investerer milliarder hvert år i forskning og skabelsen af ny teknologi. Men det er, når vi udvikler løsninger i co-creation med vores kunder og med input fra andre sider, at magien for alvor opstår,” siger Søren Rinnov Østergaard, der er direktør i Fujitsu i Danmark.

Senest har Fujitsu leveret en AI-løsning til vindmøllegiganten Siemens Gamesa i Aalborg. Ved hjælp af kunstig intelligens har man revolutioneret kvalitetskontrollen af de nyproducerede gigantiske vindmøllevinger. Hidtil har det taget 6-8 timer at gennemgå hver af de op til 75 meter lange turbineblade for ridser, ujævnheder og fejl. Nu tager det kun én time, fordi den manuelle inspektion er blevet overtaget af en automatisk. Og hver eneste gang, en vinge kontrolleres, lærer AI af sig selv og bliver dermed dygtigere til at spotte potentielle fejl og svagheder, som så kan undersøges nærmere.

Med kunstig intelligens kan man spare timer ved at gennemgå vindmøllevinger for fejl og mangler. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Løsningen er udviklet i såkaldte ’sprints’, hvor man i co-creation arbejder intensivt på ét element i løsningen i to uger og derefter evaluerer og justerer, inden man går videre til næste sprint.

Løsningen til mere effektiv kontrol af vindmøllevinger er blot ét dansk eksempel på co-creation mellem Fujitsu og kunderne. For nylig etablerede Fujitsu et permanent kontor i det nye danske AI-power center, kaldet ”Dansk Center for Anvendt Kunstig Intelligens”, som er en del af Alexandra Instituttet på Islands Brygge i København. Her kommer kunder til at kunne trække på hele centrets stærke apparat af eksperter, forskning, netværk og digitale platforme med det mål at udvikle konkrete AI-løsninger, der skaber markant værdi i løbet af en kort tidshorisont.

”Sammen med kunden kortlægger vi områder, hvor det giver mening at anvende AI. Herefter udvælger vi den rette teknologi og lægger en konkret køreplan for projektet. Det er meget jordnært. I Fujitsu taler vi ikke bare om kunstig intelligens, vi leverer også meget konkrete løsninger, der skaber stor værdi for vores kunder,” siger Søren Rinnov Østergaard fra Fujitsu.