Annonce
Annonce

Fremtidens socialpolitik skal kunne måles

For private leverandører af sociale tilbud er effektmåling i dag et væsentligt konkurrenceparameter. Det kom frem, da Dansk Erhverv tidligere på måneden afholdt konferencen Velfærdens Årsdag.

Topbillede
Læs mere
Fold sammen

Af Lars Ohlsen & Rasmus Larsen ­Lindblom, Dansk Erhverv

Det vakte opsigt, da Social- og Indenrigsminister Karen Ellemann i juni præsenterede den første samlede socialpolitiske redegørelse med beskrivelse af udgifter, målgrupper og metoder for hjælpen til samfundets mest udsatte. Ministeren benyttede lejligheden til at erklære, at det sociale område havde alvorlige videnshuller, og at man på socialområdet ikke altid anvendte indsatser, der bygger på viden om, hvad der virker.

Selvejende institution har valgt at gå forrest
Det budskab har flere af de private ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­leverandører hørt. Et sted er OK-Fonden, der som selvejende fond blandt andet driver det ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­socialpsykiatriske  bo- og behandlingssted, OK- Centret Enghaven ved Horsens. Her er effektdokumentation og effektmåling de seneste år blevet en naturlig del af arbejdet med voksne, der ofte slås med tunge psykiatriske problemer. 

Konkurrencefordel at kunne dokumentere
At kunne dokumentere og måle den konkrete forskel for borgeren giver en klar konkurrencefordel, lyder det fra OK-Fondens centerchef Lone Lundsgaard. Netop den pointe blev også diskuteret på Dansk Erhvervs konference Velfærdens Årsdag, hvor erhvervsorganisationen havde inviteret blandt andet politikere, forskere og virksomheder. Her satte Socialstyrelsens vicedirektør, Cathrine Lindberg Bak, ord på forventningerne til fremtidens leverandører på socialområdet.

”Uanset om man er et offentligt eller et privat tilbud, så fremmer det udviklingen af kvaliteten, at man som leverandør er i stand til at dokumentere og systematisk reflektere over sine resultater”, lød det var vicedirektøren fra de styrelser, der har ansvaret for statens vidensdeling på socialområdet.”

Fælles sprog mellem kommuner og leverandør
Lone Lundsgaard fra OK-fonden peger da netop også på, at fælles viden og samarbejde mellem statens vidensinstitutioner, i dette tilfælde Socialstyrelsen, kommunerne og virksomheder, som noget meget vigtigt.

”Vi bruger jo en metode, den såkaldte Voksenudredningsmode, som oprindeligt er et samarbejde mellem Kommunernes Landsforening og Socialstyrelsen. Jo, vi har videreudviklet den, så den passer til de målgrupper, vi arbejder med. Vi kan nu meget præcist dokumentere og måle fremskridt for borgeren før og efter vores indsats” fortæller Lone Lundsgaard. ”At vi har valgt at bruge en metode, som også kommunerne bruger, betyder at vi har et fælles sprog og en fælles forståelse. Vi kan ganske enkelt bedre samarbejde om de rigtige mål som sikre fremskridt for borgeren”, siger Lone Lundsgaard

Kommunen får sikkerhed for kvalitet 
Netop det fælles sprog er afgørende, for Nordfyns Kommune en af de kommuner, som OK-fonden samarbejder med. Her fortæller myndighedschef, Bjarne Rasmussen, at kommunen særligt inden for de meget komplekse sager ønsker en tæt opfølgning og styring efter konkrete delmål.

”Når vi ved, at OK-fonden inden for socialpsykiatrien netop er så systematisk, kan vi som kommune også sætte mere helheds­orienteret ind, eksempelvis med inddragelse af pårørende og et fokus på en senere mere selvstændig tilværelse, beskæftigelse osv.”, siger Bjarne Rasmussen fra Nordfyns ­Kommune.