Annonce
Annonce

Fremtidens outsourcingstrategier

Pressefoto: Michael Mol, Professor, Copenhagen Business School Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Strategisk Outsourcing'. Se alle artikler her

Af Michael Mol, Professor, Copenhagen Business School.

Outsourcing er efterhånden en veludviklet praksis. Man kan argumentere for, at outsourcing har eksisteret lige så længe, som der har været selskaber til, og økonomen Adam Smith antog for eksempel outsourcing for at være den bedste markedsløsning. I senere tider har vi oplevet store outsourcingbølger, først inden for produktion i 1980’erne, så inden for IT i 1990’erne, derefter inden for forretningsprocesser såsom HR i 2000’erne og senest indenfor vidensprocesser, herunder forskning og udvikling, i løbet af de seneste år. Selskaber behøver ikke længere at lære at tage deres første skridt mod outsourcing.

Men betyder det, at outsourcingstrategi er færdigudviklet? Jeg vil påstå, at selskaber stadig har meget at lære. For det første har min egen forskning vist vigtigheden af at ramme den rigtige balance mellem outsourcing og insourcing. Outsourcing er meget ofte ikke den rette løsning på et problem. Der er mange selskaber, der har kæmpet med at finde denne rette balance. Visse selskaber af den gamle skole er blevet ved med selv at producere, selvom eksterne leverandører kan tilbyde langt mere for pengene. Men på den anden side er der også firmaer, der outsourcer så meget, så de mister deres forhandlingskraft og den viden, der er nødvendig for at styre deres leverandører. Ingen af disse er hensigtsmæssige.

Fordele og ulemper
En første nøgleudfordring for fremtiden er derfor, at selskaber, der gerne vil outsource, må eksperimentere med at finde den rigtige balance.
For det andet ser vi flere og flere store udbydere af outsourcing på markedet, der tilbyder helhedsløsninger, altså integrerer adskillige aktiviteter under ét tag. Her i Danmark er virksomheden ISS et godt eksempel på brugere af en sådan strategi, idet de netop tilbyder helhedsløsninger inden for bygningsvedligeholdelse. Det er en klog strategi, fordi det giver disse udbydere yderligere markedsfordele.

Denne løsning kan også godt fungere for de selskaber, der outsourcer deres aktiviteter, men de er nødt til at overveje den potentielle ulempe i form af tab af det, vi kalder ”arkitektonisk viden”, altså evnen til at integrere forskellige aktiviteter. Det behøver ikke at være tilfældet inden for bygningsvedligeholdelse, men i for eksempel HR kan det være sværere at outsource, når mennesker er den primære ydelse for mange organisationer. Så en anden udfordring for fremtidens selskaber er at overveje, hvornår de skal gå efter hele pakken, og hvornår de må dele den op.

Et værdigfuldt samarbejde
Endelig må både de selskaber, der outsourcer, og deres leverandører stadig udvikle bedre måder at samarbejde på. Gennem mit arbejde med danske selskaber i The Outsourcing Network, har jeg erfaret, at det stadig er en stor udfordring at bevare de positive intentioner, som alle gode outsourcingrelationer starter med, i løbet af hele samarbejdet. Det, der ligner en win-win situation i begyndelsen, udvikler sig ofte til en hård forhandlingssituation hen ad vejen. At overkomme dette kræver en vedvarende indsats i relationsopbygning, men også visse evner, som det ikke er alle ledere i alle selskaber, der besidder.

En sidste udfordring for fremtiden er derfor ikke, hvordan man når til enighed, men hvordan man beholder den. Afsluttende vil jeg derfor påstå, at fremtidens vigtigste udfordringer for outsourcing drejer sig om balance, om firmaets arkitektur og om opbygningen af relationer.

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Strategisk Outsourcing'. Se alle artikler her