Annonce
Annonce

Fremtidens lederskab kræver stort mod

Pernille W. Lauritsen. PR-foto Fold sammen
Læs mere

Pernille W. Lauritsen er stifter af det anerkendte Mindjuice Academy og forfatter til 4 bestsellers om relationer og fællesskaber, samt radiovært på ”Det Du Frygter” på P1

Sponseret af Mindjuice Academy

Pernille W. Lauritsen, Founder CEO, Mindjuice Academy

Et uventet møde med min dybeste frygt ændrede hele retningen på mit liv. I løbet af få år gik jeg fra at være en usikker universitetsstuderende til bestsellerforfatter, transformativ lærer og medejer af en virksomhed, der underviser erhvervsledere i ontologisk lederskab (læren om væren), mens vi omsætter for et tocifret millionbeløb om året og gør en non-profit forskel for fremtidens ledere – de unge millennials.

Resultaterne skete ikke over nat, men selve øjeblikket der ændrede alt, mit livs mest afgørende vendepunkt, det varede i sagens natur kun et øjeblik. Det var første gang, jeg ikke bakkede eller flygtede, men blev stående og brød igennem til et dybere lag af erkendelse, jeg fik adgang til mit eget personlige lederskab.

Misforståelsen om lederskab
Det lyder nemt, men jeg ved i dag, at det er det sværeste i hele verden. At bryde igennem facaden der adskiller vores personlighed fra vores indre, ægte kerne. Det er denne kerne autentisk lederskab handler om. Det er ikke noget, man bare kan gøre. Det er læren, som enhver fremtidig leder skal lære at bryde igennem til, hvis de vil holde sig relevante for fremtidens forbruger og medarbejder – de unge millennials.

Jeg har trænet ledere i store dele af verden. I både Danmark, Europa og Mellemøsten, og alle steder er ledere udfordret af at bryde igennem deres facade og ind til deres ægte kerne. Måske fordi den traditionelle lederstil altid har bestået af at have en professionel facade. Den slags der stiller sig i vejen for det ægte menneskelige møde, som opbygger loyale relationer i forhold til både medarbejdere og kunder.

Store virksomheder med fingeren på pulsen, har for længst indset at fremtidens frontfigurer skal være menneskelige og ægte, og bekymre sig om omverden, miljø og mennesker, hvis virksomhedens produkter skal have en chance hos den ny tids forbrugere.

Hvorfor flygter vi?
Den verdensberømte martial artist Bruce Lee har engang sagt: ”To understand your fear is the beginning of really seeing”. Ikke bare var han en verdensklasse martial artist. Han var også et geni, som havde fat i noget helt afgørende omkring frygtens vej til klarsyn. Hans resultater taler for sig selv. Trods sin tidlige død som 33-årig er han stadig blandt verdens største film-ikoner som den mest indflydelsesrige leder nogensinde indenfor kampsport. Hvorfor? Blandt andet fordi, han forstod vigtigheden af at bryde igennem sin frygt og ind til sin egen autentiske kerne.

At jeg selv i en alder af 24, som de fleste andre mennesker har undgået af være i kontakt med frygt så længe, at jeg ikke engang ved, at jeg har frygt, er dengang på universitetet min største forhindring. Men på et kursus inviterer underviseren mig til at se, at frygt styrer hele mit liv, og at jeg rent faktisk har et valg. Valget om at bryde igennem frygten vil kræve en ny væren fra min side. En væren af mod. Trods frygten mærker jeg, at det er nu eller aldrig. Med en dygtig lærer ved min side, har jeg en chance for at møde frygten og vende den til en styrke.

Mine indre styrker
På bunden af dybet, som professor Edgar Schein taler om i sin berømte isbjergsmodel, eller som hans kollega Otto Scharmer fremhæver i U-teorien, ligger enhver persons dybeste frygt. Den varierer fra person til person, og det er altid en væremåde. Det kan være alt lige fra at være svag eller dum, til at være korrupt, adskilt eller uelsket. Klassisk er er, at den føles lige så udfordrende som dødsangst og oftest viser sig i form af fordømmelse af selvsamme egenskab i andre.

Knapt to årtier senere husker jeg stadig dette øjeblik, som var det i går. Min lærer viste mig, at jeg havde adgang til mod. Han kastede lys på en af mine største talenter, som jeg ikke vidste, jeg havde. Ingen havde nogensinde udfordret mig på den måde før.

Det er sørgelig, men det sker for os alle hver eneste dag. At vi løber ind i hinandens facader og misser muligheden for at bryde igennem vores frygt. I dag ved jeg at frygtløse mennesker ikke findes. Nogle hævder de ikke har frygt, men det skyldes de har levet i komfortzonen så længe, at det har glemt, hvad frygt føles. En lille dosis frygt holder os vågner og skaber kontakt til vores indre, autentiske kerne.

Sammen med mine partnere og medarbejdere i Mindjuice Academy har vi skabt et lederprogram, hvor ledere lærer at få adgang til præcis den autentiske kerne, som ligger bag enhver frygt. Det er denne kerne af ægthed som de unge millennials efterspørger, det er fremtidens lederskab.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Moderne Ledelse'. Se alle artikler her