Annonce
Annonce

Fremtidens detailhandel er omnichannel

Foto: Langebæk A/S Fold sammen
Læs mere

De seneste år har ordet omnichannel luret i baghovedet af detailhandlen. Nu er udtrykket mere end et buzzword - omnichannel er kommet for at blive, og det vil ændre forsyningskæden i detail.

Af Simone Okkels

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Detail'. Se alle artikler her

Fremtiden er ikke enten eller. Den er både og. Som kunde vil man både kunne gå ned i en butik, prøve tøjet på, kigge, lade sig inspirere og have muligheden for at købe tøjet online på et senere tidspunkt, eller købe det online og hente det i en lækkert indrettet butik, hvor man kan blive fristet til at pifte sætte op med en ekstra halskæde.

“I kundernes verden er der ikke forskel på, om man handler på nettet eller på strøget, og derfor skal butikkerne ikke skabe skel i egen butik. De skal tværtimod skabe så gennemsigtige og ensartede købsoplevelser som muligt,” siger Niels Ralund, administrerende direktør FDIH, Foreningen for Dansk Internethandel.

Omnichannel er ikke længere blot et buzzword. I FDIHs optik er omnichannel allerede virkelighed, og ifølge foreningen har 71 procent af danske forretningskæder også salg via nettet. De fysiske butikker og netbutikkerne smelter sammen, så det bare bliver to forskellige salgskanaler, der supplerer hinanden.

“Omnichannel giver mulighed for at bære et bredt sortiment, selvom der måske ikke er plads i butikken. Det åbner op for at man kan indføre Click n Collect, hvor kunder kan bestille varer over nettet og hente det i butikken. Kort sagt er det en mulighed for detailhandlen for at blive i forretningen. Hvis ikke de begynder at åbne op for omnichannel vil de rendyrkede e-handelsforretninger løbe med kunderne,” fortæller Lars Bek, direktør hos Langebæk, som rådgiver inden for supply chain, logistik og lager.

Men det kræver lidt overvejelse at gå ind i. Logistisk vil fremtiden nemlig se anderledes ud, og især for de store detailkæder kan det blive en udfordring, da deres systemer gennem årevis er blevet strømlinet.

“De skal lave en stor omlægning. De skal fra et meget effektivt og rationelt setup til butikslevering over til et mere fleksibelt setup med flere små ordrer og hurtigere leveringer. Den transition fra en relativt reguleret verden til en variabel er en kæmpe opgave i hele forsyningskæden,” siger Lars Bek og fortsætter:

“Ordrer, der skal pakkes bagud, bliver mindre og sværere at producere. Det kræver en logistik, der kan klare det, ellers vil det medføre en masse omkostninger. Får man dog indstillet maskinerne til at køre i et mere e-handelsorienteret flow, kan man også tilbyde sine kunder at få leveret i variable kvantiteter, og så kan det blive effektivt.”

Lars Bek, direktør hos Langebæk

»Omnichannel kan holde konkurrencen fra døren og gøre det muligt at tilbyde det brede sortiment. Folk kan godt lide at handle, når det passer dem. Det er den klassiske fordel ved e-handel, som man kan have ved siden af sit normalebutiksflow.«


For ude i butikkerne kan omnichannel afhjælpe problemer med hylde- og lagerplads. Butikkerne vil kunne tilbyde et bredt sortiment uden at have varerne hjemme.

“Normalt skal en butik bestille et minimum af fx 12 enheder. Men da der er konkurrence om, hvad der skal stå på hylderne, kan de risikere at være længe om at blive solgt. Når butikkerne kan bestille i mindre partier vil de også have bedre plads på hylderne og større mulighed for at sælge det rigtige og præsentere flere varer, hvis man får lavet en god omnichannel-logistik på centrallageret,” siger Lars Bek.

En problemstilling er dog, at hvis man kører et franchiseprojekt kan omnichannel tager noget volumen væk fra butikkerne.

“Er du i en virksomhed, hvor butikkerne ejer sig selv, er der nogle butiksejere, der vil miste noget omsætning. Det giver en indbygget konflikt mellem butiksejerne, og at kunderne nu kan bestille varer online. Der skal man som virksomhed være forsigtig med sine butiksejere,” råder Lars Bek.

De fleste er dog enige om, at det er denne vej, det går, og at de fysiske butikker mere må satse på at fungere som showrooms, og at de franchises, der er i området, hvor kunden har købt over nettet, får en del af salget.

“Omnichannel kan holde konkurrencen fra døren og gøre det muligt at tilbyde det brede sortiment. Folk kan godt lide at handle, når det passer dem. Det er den klassiske fordel ved e-handel, som man kan have ved siden af sit normale butiksflow,” siger Lars Bek.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Detail'. Se alle artikler her