Annonce
Annonce

Fremtidens betaling er digital

»Udviklingen mod lettere betalingsmåder er overordnet en stor fordel for kunderne. Man behøver ikke at have kontanter på sig, og det går stærkereat købe ind.« Fortæller Henrik Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv. Foto: Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Nye betalingsmåder er et af de områder, hvor udviklingen går stærkest i øjeblikket. Trenden er, at betaling bliver mere digital og mindre kontant, men i nogle tilfælde bliver det også dyrere.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Digitalisering af erhvervslivet'. Se alle artikler her

Af Dansk Erhverv

Det bliver mere og mere almindeligt at bruge chippen i kreditkortet eller smartphonen, når der skal betales i danske butikker. Og i fremtiden vil der sandsynligvis komme endnu flere muligheder. Det kan være betaling via fingeraftryk eller ansigtsgenkendelse. At der er stor efterspørgsel på nye løsninger, viser blandt andet det kontaktløse dankort, som på trods af, at kun omkring 70% af forbrugerne har kortet, alligevel står for 40 procent af alle kortbetalinger i Danmark.

»Betalinger er et område i rivende udvikling. Fingeraftryk og ansigtsgenkendelse virker måske lidt science fiction-agtigt i dag, men der er ingen tvivl om, at det er den vej, udviklingen går,« siger markedsdirektør Henrik Hyltoft fra Dansk Erhverv.

»Udviklingen mod lettere betalingsmåder er overordnet en stor fordel for kunderne. Man behøver ikke at have kontanter på sig, og det går stærkere at købe ind. Samtidig betyder det også færre kontanter i butikkerne, som mindsker risikoen for røverier og giver et sikrere arbejdsmiljø for de ansatte samt færre tab for butikkerne,« fortæller Henrik Hyltoft.

Det kan blive dyrt
Der er mange fordele ved de nye betalingsmuligheder, men der kan også være faldgruber, som forbrugere og butikker skal holde sig for øje.

»Nogle af betalingsmulighederne er koblet op på udenlandske kreditkort, hvor gebyret kan være ret højt – typisk en procentdel af det samlede beløb. Det er fx tilfældet med Apple Pay, som netop er blevet lanceret i Danmark. Der er også et gebyr på at bruge dankortet, som er skjult for forbrugerne i dag, men det er samlet set billigere, og derfor er det naturligvis vigtigt, at forbrugere og butikker er opmærksomme på transaktionsomkostninger,« siger Henrik Hyltoft.

Der er efterhånden en del løsninger til rådighed for forbrugerne. Apple Pay er den nyeste, mens mobilt dankort og MobilePay har være tilgængelige i et stykke tid.

»Overordnet er det jo godt for kunderne, at der er konkurrence på området. Det sikrer på længere sigt, at priserne bliver holdt nede, og at der hele tiden bliver udviklet nye løsninger. Udfordringen kan være, at de forskellige systemer ikke kan tale med hinanden, og at forbrugerne bliver forvirret over mulighederne. Det skal branchen være opmærksom på,« siger Henrik Hyltoft.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Digitalisering af erhvervslivet'. Se alle artikler her