Annonce
Annonce

Fremtidens arbejds­marked er her allerede

Arkivfoto Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Mange er i disse år optaget af at diskutere, hvordan fremtidens arbejdsmarked egentlig vil se ud. I Danmark er regeringens Disruptionråd sat til at give et bud, men også på EU niveau, i FN og på et utal af konferencer over hele verden diskuteres emnet lidenskabeligt.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens arbejdsmarked'. Se alle artikler her

Af Jakob Tietge, fagchef for ­forretningsservice i Dansk Erhverv

På Folkemødet vil Managing ­Director for vikarbureauernes internationale sammenslutning World Employment Confederation, Denis Pennel, give sit bud i Dansk Erhvervs telt.

”De fleste er enige om, at arbejdsmarkedet i disse år gennemgår en grundlæggende forandring. Vilkårene i fortidens industrisamfund er netop fortid. Det er slut med de livslange ansættelser, forfremmelse baseret på anciennitet, hierarkisk styring af medarbejderne, ensartede ansættelsesforhold hvor alle behandles helt lige og ikke mindst forestillingen om at virksomhedernes produktion nødvendigvis må basere sig på egne ansatte. Alt det udfordres i, hvad vi kalder The Changing World of Work”, siger Denis Pennel.

The Future of Work
World Employment Confederation har med sin hvidbog ”The Future of Work” identificeret en række af de tendenser, der vil forme fremtidens arbejdsmarked: Globaliseringen med nye mønstre for produktion og samarbejde som ikke længere er bundet til det nære område, voksende forskellighed i tilknytningen til en arbejdsplads, der spænder fra den traditionelle faste ansættelse til vikarer, ­projektansættelser og den voksende brug af freelancere, digitalisering som gør, at vi kan arbejde næsten hvor som helst i verden, og som samtidig ændrer vores ­forestilling om arbejdet, som et sted vi tager hen til, i stedet for i højere grad at være en opgave vi løser, og ikke mindst folks egne forventninger til arbejdsindhold, ansvar og indflydelse på arbejdet, der trækker mod en øget individualisering på arbejdspladserne og mindre one-size-fits-all.


Managing Director for vikar­bureauernes internationale sammenslutning World Employment Confederation, Denis Pennel

”Fremtidens arbejdsmarked er her allerede. Vi behøver ikke gætte på fremtiden. I stedet skal vi erkende, at de trends, vi allerede ser på arbejdsmarkedet, vil blive stærkere og påvirke os stadig mere. Det skal vi indrette vores lovgivning og arbejdsmarked på for at blive stadig mere produktive og innovative i den globale konkurrence”, siger Denis Pennel.

Vikarbureauerne er i frontlinjen til fremtiden
Tendensen til at flere og flere arbejder fleksibelt ses også på det danske arbejdsmarked. Siden krisen i 2008/09 er vikarbureauerne en af de brancher, der har skabt arbejde til allerflest på det danske arbejdsmarked. Omkring 1 procent af alle beskæftigede i Danmark arbejder i dag gennem et vikarbureau.

”Stadig flere arbejdsgivere har ­opdaget, at fornuftig brug af vikararbejds­kraft kan give en strategisk fordel for en virksomhed. Frem for at køre med stabilt høje ­lønudgifter, har arbejdspladserne i stigende omfang taget mulighederne i on-demand økonomien til sig. For eksempel med at hyre fleksibel arbejdskraft som vikarer og projektansatte freelancere, når der er et behov. Det er også en måde at få nye øjne på opgaverne og andre ­kompetencer, som virksomhederne kan bruge i deres udvikling”, siger formanden for Vikarbureauernes Brancheforening i Dansk Erhverv, Flemming P. Brüggemann.

Tilfredshed med fleksible ansættelser
Og noget tyder på, at danskerne har taget de fleksible ansættelser til sig. Dansk Erhvervs analyser viser, at omkring hver 6. dansker allerede har prøvet at arbejde gennem et vikarbureau. Og på trods af at de fleste vikarer fortsat helst vil have en almindelig fast ansættelse, giver langt hovedparten udtryk for, at de har haft en god oplevelse med vikararbejdet.

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens arbejdsmarked'. Se alle artikler her