Annonce
Annonce

Fremtiden kan blive grøn for iværksætterne

Arkivfoto Scanpix Fold sammen
Læs mere

Danmarks Grønne Investeringsfond er imponeret over innovationskraften i Danmark. Men de grønne iværksættere mangler muligheder for at få økonomisk støtte, hvis de skal kunne
leve op til potientialet om arbejdspladser og en mere bæredygtig fremtid for planeten.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Cirkulær Økonomi'. Se alle artikler her

Af Marie Torp Christensen

Allerede 8. august 2016 kunne organisationen Global Footprint Network offentliggøre, at jorden havde opbrugt sine ressourcer for 2016. Vi forbruger godt en-tredjedel flere ressourcer, end jorden har til rådighed.

Hos Danmarks statslige lånefond for grøn omstilling mener man, at de grønne iværksættere har en afgørende rolle at spille for, at den cirkulære økonomi kommer ind i de danske virksomheder, hjem og resten af verden.

“I Danmark har vi mange ideer til genbrug, upcycling og genanvendelse af materialer. Det, at produkter skal designes ressourceeffektivt, er en ny måde at tænke på,” vurderer Mette Skøt, der er forretningsudviklingschef hos Danmarks Grønne Investeringsfond.

For små til lån
Der er på nuværende tidspunkt et hul i finansieringen for grønne iværksættere. De fleste virksomheder starter op med en blanding af mindre egenkapital og støttemidler fra forskellige ordninger.

Når virksomhederne er længere og klar til at skalere produktionen op, er det muligt at låne penge i enten banken eller hos Danmarks Grønne Investeringsfond. Men i dag er der ikke taget højde for mellemstadiet.

“Der mangler simpelthen risikovillig kapital på et kritisk tidspunkt i virksomhedens livsfase, hvis de grønne iværksættere skal blive til fremadstormende virksomheder,” siger Mette Skøt.

“Noget af det, der skal ske er, at vi skal finde en måde til, hvordan kapitalen kan komme tættere på virksomhederne.”

Tættere på investorerne
Hos Danmarks Grønne Investeringfond kigger man blandt andet mod udlandet efter succesfulde modeller, der kan kopieres.

“I Storbritanien har man succes med en kapitalfond, som målrettet støtter cirkulære forretningsmodeller,” siger Mette Skøt, der også kigger mod Sillicon Vally, hvor de samler iværksættere i kontorfællesskaber med udviklingsfaciliteter, hvor de har adgang til investorer, som holder øje med projekterne.

”I det hele taget skal vi blive bedre til at trække investorerne tættere til virksomhederne, ikke mindst for at få tænkt de bedste forretningsmodeller ind fra starten.  Næsten uanset hvor god teknologien eller produktet er, er forretningsmodellen afgørende for virksomhedens succes.

De rigtige relationer er afgørende for succes
Det er afgørende, at grønne iværksættere får de rigtige relationer for at kunne slå igennem. Derfor skal der kigges på, hvordan iværksættere, virksomheder, investorer og interesseorganisationer lettere kan komme i kontakt med hinanden.

På den gamle papirfabrik i Næstved, Maglemølle, holder Ressource City til. Her vil den grønne klynge i Næstved løse ressourcemanglen og skabe jobs og udvikling i byen samtidigt. Men de kan ikke gøre det alene.

“Den effekt, vi gerne vil opnå, skal drives frem af fælles interesser på tværs af sektorer. Man kan let komme til at undervurdere, hvor vigtigt det er. Der er behov for at trække i samme retning på tværs af uddannelser, erhverv og det offentlige. Jeg mener, at Ressource City er et projekt, som skaber den nødvendige udvikling på tværs af de etablerede skel” fortæller Michael Elgaard, der er projektleder hos Ressource City.

Der skal nye ideer på banen
Hos Danmarks Grønne Investeringsfond, der er en selvstændig statslig lånefond for grøn omstilling, er man af samme opfattelse som i Næstved. Ifølge fondens forretningsudviklingschef Mette Skøt skal de være med til at sikre bedre relationer og nye samarbejder på tværs:

“Vi skal tænke anderledes og finde nye løsninger. Der er i dag ikke tilstrækkelig fleksibilitet hos os som kapitaludbydere. Vi kigger alt for meget på projekterne gennem egne produktlinser.” vurderer Mette Skøt:

“Det kræver, at vi taler sammen på en ny måde og finder nye måder at mødes på.”

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Cirkulær Økonomi'. Se alle artikler her