Annonce
Annonce

Forøg værdien af de samlede it-investeringer

Foto Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Standardløsninger vinder i dag indpas overalt i organisationer og virksomheder, da de opfylder nogle basale behov, som er ens for de ­fleste, men de skal også dække særlige forretningsbehov, som forsøges tilpasset i standardløsningen. Det kan både være dyrt, men især også besværliggøre opgraderinger senere.

Sponsoreret af Knowledge Cube

Med skræddersyede applikationer får organisationer og virksomheder løsninger, som lægger sig oven på standardløsninger uden at ændre radikalt i disse. De skræddersyede applikationer integreres med standardløsningerne, og kunden får de værktøjer, som er nødvendige for at kunne varetage relevante specialopgaver, som standardløsningen ikke understøtter.
”Vi har offentlig kunder, som arbejder med specielle krav inden for enten miljø, uddannelse, forbrug eller beskæftigelse, hvor det har givet langt mere værdi at koble specialiserede løsninger til, som kører ved siden af standardløsningerne,” forklarer Kenneth Lund, partner, Stat og Erhverv hos Knowledge Cube og tilføjer, at frem for at se skræddersyede applikationer som konkurrenter til standardløsninger, så bør de i langt højere grad ses som komplementerende, og tænkes de sammen forøges værdien af de samlede it-investeringer.

Fokuser på løsninger i mindre bidder
Mange offentlige it-projekter er desværre landskendte for deres langtrukne udviklingshistorie og mislykkede effekt på løsningen af udfordringerne. De traditionelt plandrevne leverancer har ofte fået skylden for dette, da de er svært uforenelige med konstant foranderlige krav og lovændringer, eller fordi man bliver klogere i processen.
”I dag er mange kunder og leverandører derfor også gået over til at arbejde efter den agile metode, hvor man principielt ikke fastlægger den endelige løsning fra begyndelsen, men ser på hvad der giver mest værdi i faser undervejs og tilpasser løbende efter overordnede mål og visioner”, siger Kenneth Lund.

Kulturforandring og nyt mindset
Knowledge Cube har i mange år arbejdet efter denne metode med offentlige organisationer, også på plandrevne leverancer. Ifølge Kenneth Lund drejer det sig om løbende at skabe digital værdi for kunderne og finde den vej, der giver kunderne den største værdi, men der er ingen grund til at fastsætte alle krav og behov helt fra begyndelsen af projektet – blot have mål og vision for øje.
”Den agile metode er langt mere end en proces. Det er en kulturforandring og et nyt mindset, der kræver en del af kunde-leverandørsamarbejdet og de individer, der deltager. Det skal man være indstillet på – også i forhold til at give afkald på styring og kontrol på ledelsesniveau og fokusere mere på tillid, åbenhed og tæt samarbejde,” fortæller han.

Skab løbende innovation
Innovation er et af nøgleordene for Kenneth Lund, og her nytter det ikke noget, at man skal vente til it-projektets afslutning, før man kender den reelle effekt og værdi af løsningen. Ifølge ham er der mere værdi i at skabe innovation lidt af gangen og i mindre ryk fremad, og han håber, at det offentlige kan se værdien i det og ikke forelsker sig for meget i et af tidens modeord: disruption. ”Disruption signalerer ønsket om at foretage markante ændringer på én gang, hvilket er betonet med høj risiko og tager lang tid. Det bør vi efterhånden have lært af og i stedet gribe tingene an skridt for skridt. Den løbende innovation skal i fokus og selvfølgelig stadig plads til at tænke ud af boksen i forhold til understøttelse af de forretningsmæssige behov. Brug 20 eller 30 timer på at prøve de nye ideer af og se, om det giver værdi - så er risikoen ikke så stor, som hvis man først ser resultatet, når projektet er til ende,” siger han.

Udnyt nye muligheder for forretningsunderstøttelse
Skræddersyede applikationer integreret med standardløsninger, defineret og leveret i mindre bidder og med fokus på løbende innovation skaber en optimal forretningsunderstøttelse hos kunderne.
”En af vores spidskompetencer er skræddersyede applikationer med understøttelse af særlige forretningsbehov, som sikrer, at standardløsningerne forbliver standard, og dermed minimerer senere besvær med opgraderinger og den tilhørende pris,” siger Kenneth Lund.

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Offentlig Digitalisering'. Se alle artikler her