Annonce
Annonce

Forbrugerne er tilstede på alle kanaler – det skal butikkerne også være

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

De fleste danskeres indkøb af rejser starter i dag på internettet - længe inden de måske sætter foden i en fysisk butik. Det er den nye virkelighed i detail-handlen, der bakkes op af nye tal fra Dansk Erhverv. Succes i detailbranchen i dag kræver stor omstillingsevne, og de fysiske butikker udnyttes bedst, når de spiller sammen med netbutikken.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Detail'. Se alle artikler her

Af Dansk Erhverv

De danske forbrugere er nogle af de mest digitale i EU og det har sat sit spor på i den fremadbrusende e-handel. Men den digitale udvikling ses ikke kun i antallet af danskere, der handler online. Den mærkes i hele detailhandlen. online handel giver de fysiske butikker både udfordringer og muligheder ved e-handlens udbredelse. I den forbindelse har begrebet ’omnichannel’ – der beskriver butikker med fuldt integrerede online og offline salgskanaler - fået mere relevans end nogensinde før.

Udvikling drives af forbrugerne
Ifølge en ny analyse fra Dansk Erhverv orienterer en stor del af danskerne sig allerede nu på nettet, uden at skele til om det er online eller fysisk handel. Hver fjerde af danskerne søgte først information om en vare online, før deres seneste køb i en fysisk butik – og mange gør det mens de står i butikken. Samtidig undersøgte 16 procent af de e-handlende danskere varen i en fysisk butik før deres seneste køb online – og heraf købte flertallet den pågældende vare på den fysiske butiks egen hjemmeside. Tallene bekræfter en udvikling der går i retning af en tættere forbunden online og offline detailhandel, mener Matthias Lumby Vesterdal, politisk konsulent i Dansk Erhverv.


PR-foto: Matthias Lumby Vesterdal, politisk konsulent i Dansk Erhverv

”Vi kan se, at selvom mange forbrugerne flytter en del af deres indkøb online, så går trafikken også den anden vej, når netbutikken agerer udstillingsvindue for den fysiske butik. ” siger han, og fortsætter:

”Det bekræfter, at fremtiden ikke vil være et spørgsmål om enten online eller offline for langt det meste af detailhandelen. Man skal være tilstede på de salgskanaler forbrugerne orienterer sig imod, ellers går man glip af omsætning.”

Fysiske butikker leverer en særlig service
Mens behovet for en online tilstedeværelse er tæt på uundgåeligt for alle butikker, er en af årsagerne til de fysiske butikkers fortsatte relevans i et omnichannel perspektiv, den særlige service, der kan ydes her. Dansk Erhvervs tal viser da også, at de ydelser de fysiske butikker kan levere værdsættes af danskerne. Blandt andet er muligheden for at bytte en vare i en fysisk butik det næstvigtigste, når danskerne skal vælge en netbutik at handle i – en faktor, der kun overgås af varens pris.

Alene det at være tilstede online og offline er dog kun første skridt for at blive omnichannel, og for mange virksomheder den mindst besværlige. At få de forskellige salgskanaler og -systemer til at spille sammen, kan være en større udfordring. Men det er samtidig et mere eller mindre nødvendigt skridt for at høste fordelene ved tilstedeværelsen på de forskellige salgskanaler.

Eksempelvis skal en vare, købt online, kunne byttes i en fysisk butik, ellers ryger den umiddelbare gevinst for kunden ved at handle i en netbutik, der også har fysiske filialer.

”Modsat hjælper det heller ikke noget, hvis kunden ikke kan finde adressen eller sortimentet i den fysiske butik online. Så bliver man frasorteret. Det er evnen til at få systemerne til at tale sammen, der tæller.” udtaler Matthias Lumby Vesterdal.

Fysiske butikker og netbutikken er to sider af samme sag
Et eksempel på en detailvirksomhed i Danmark, hvor omnichannel har været et specifikt mål de senere par år, er elektronikkæden POWER. Kæden startede online, med ambitionen om senere at åbne flere af de varehuse der i dag er spredt rundt omkring i Danmark. Ifølge administrerende direktør Jesper Boysen, er det et meget bevidst valg, og et der går igen i måden organisationen er bygget op.

”Vi gør ingenting, uden at tænke over hvad det her betyder for butik, sælgere, netbutik og måden vi kommunikerer på – alt bliver tænkt ind på tværs. Det er også derfor, vi er organiseret som vi er. Der sidder ikke nogen e-com afdeling og nørder for sig selv. Det er meget bevidst blandet sammen, så vi kan have en overordnet tilgang til det hele.” siger han.

Jesper Boysen understreger, at selvom de fleste kunder i dag orienterer sig via internettet, både ift. produkter og priser, så spiller de fysiske butikker en nøglerolle i POWER’s strategi.

”De fysiske butikker er POWER – de er vores DNA, og egentlig vores produkt. Men du kan ikke bare adskille dem fra netbutikken. Det kan ikke lade sig gøre, for de er to sider af samme sag.”

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Detail'. Se alle artikler her