Annonce
Annonce

Folk farer vild i virksomheders websider: Er blevet for komplekse

Foto: Siteimprove Fold sammen
Læs mere

Forvirrende struktur, ufokuseret kunderejse og usammenhængende indhold skræmmer besøgende væk fra virksomheders websider og går ud over deres placering i søgemaskinerne. Siteimprove har patentanmeldt en algoritme til at få overblik over problemet.

Sponseret af Siteimprove

Det er over 10 år siden, at amerikanske Forrester Consulting gjorde den overraskende opdagelse: Tager det mere end tre sekunder at indlæse en webside, forlader 40 procent af de besøgende siden.

Opdagelsen kom som et chok for de fleste virksomheder, som havde store og tunge websider, der snildt kunne tage over 10 sekunder at hente. I dag er forbrugerne ikke blevet mindre utålmodige, og virksomhederne står nu over for endnu flere udfordringer.

Flere websider er nemlig blevet så store og komplekse, at de ikke blot kan tage lang tid at indlæse. Forvirrende og usammenhængende indhold og struktur, manglende indsigt i hvordan brugerne oplever hjemmesiden og dårlig understøttelse af folk med funktionsnedsættelse får de besøgende til at fare vild og skræmmer dem væk. Det oplever marketingdirektør for den danske it-virksomhed Siteimprove, Lars Runov:

»Det er en konkret udfordring, at jo større hjemmesiden bliver, desto flere folk bliver involveret i den. Og så kan det være svært at skabe en holistisk side med en samlet brugeroplevelse,« siger han.

For mange kokke fordærver brugeroplevelsen
Lars Runov oplever jævnligt, hvordan virksomheder er vokset sammen med deres webside og har mistet overblikket. I kraft af sit arbejde hos Siteimprove har han et aktuelt indblik i websiderne hos virksomhedens brede kreds af kunder, der blandt andet omfatter langt størstedelen af de danske kommuner, flere statslige styrelser samt tusindvis af virksomheder og myndigheder i resten af Europa, Australien og Nordamerika.

Ofte er kompleksiteten en tilbagevendende udfordring, forklarer han. Når en webside vokser, skal der også flere til at vedligeholde hver deres lille nicheområde. Både grafikere, layoutere, tekstforfattere, produktudviklere, webudviklere og sælgere for at nævne et udpluk.

Hver person sidder med sit fokusområde, men risikerer ifølge Lars Runov at glemme det overordnede formål. Der er både eksempler på tekstforfattere og sælgere, der beskriver virksomheden og dens ydelser helt forskelligt — hvilket kan forvirre de besøgende og give en dårligere placering på Google. Eller også ender de potentielle kunder med at klikke for mange gange, før de finder det produkt eller den information, de ledte efter — eller de finder det aldrig.


»Et eller andet sted glemmer mange kunden undervejs, fordi hjemmesiden og organisationen er blevet så kompleks, at de glemmer, hvem de taler til,« siger Lars Runov.

Patentanmeldt algoritme skaber overblik
Siteimprove har i 14 år hjulpet virksomheder med at få overblik over deres website. Disse erfaringer er nu blevet bygget ind i en algoritme, der giver virksomheder overblikket og styringen tilbage over de websider, der er løbet løbsk.

Den patentanmeldte algoritme analyserer et websites effektivitet på en skala fra 0 til 100 kaldet Digital Certainty Index (DCI). Og så kommer den med konkrete forslag til at forbedre websitet.
Bag vurderingen indgår 200 vægtede parametre omkring kvaliteten af indholdet, søgemaskineoptimering (SEO) og tilgængeligheden af websiden.

»Det betyder, at du hurtigt kan få et overblik over, hvordan du klarer dig, hvad der er galt, og hvordan du kan rette op på det,« siger Lars Runov.

Er lix-tallet højt og sætningerne lange og snørklede, giver det eksempelvis kvaliteten af websiden en lavere karakter. Og hvis nogle tekstforfattere skriver på amerikansk engelsk, mens andre skriver efter britisk standard, vil det også blive fremhævet i platformen.

»Det forvirrer folk, hvis der bliver brugt mange forskellige begreber, og indholdet stritter i alle retninger,« siger Lars Runov og fortsætter:

»Derfor kan du sætte nogle politikker op med retningslinjer for, hvordan du arbejder med indhold på websiden. Så kommer der en rapport, hvis et blogindlæg eksempelvis ikke er skrevet på den rette måde.«

Fælles retningslinjer gavner SEO og brugervenlighed
Når der er fælles retningslinjer for en webside, gavner det ifølge Lars Runov både placeringen på søgemaskiner som Google og brugervenligheden. Et ofte overset aspekt heraf er tilgængeligheden — med andre ord, hvor let det er at bruge en webside, når man har en funktionsnedsættelse eller et handicap.

15 procent af verdens befolkning lever med en funktionsnedsættelse ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO. Det kan forhindre en stor gruppe af mennesker i at besøge flere virksomheders websider. Er siden svært tilgængelig for svagtseende og blinde, der får indholdet læst op af en computerstemme, risikerer man at udelukke potentielle kunder.

»Der er stigende fokus på det i EU med det nye tilgængelighedsdirektiv, og i USA risikerer du endda at få et sagsanlæg på halsen,« siger Lars Runov og forklarer, at det er nogle af grundene til, at tilgængelighed spiller så stor en rolle i Siteimproves Digital Certainty Index.

En tredje faktor handler om SEO. Det drejer sig om at få en god placering på søgemaskiner og dermed organisk, ikke-betalt trafik til websiden.

»Søgemaskineoptimering er kompliceret, fordi der er mange parametre, der spiller ind, og Google bliver ved med at ændre sine algoritmer. Derfor har vi lavet et værktøj til at fortælle, hvor god du er til det, sammenligne med standarden i branchen og afsløre fejl og forbedringsmuligheder,« afslutter Lars Runov.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Den Digitale Kundeoplevelse'. Se alle artikler her