Annonce
Annonce

Fokus på familiens trivsel skal holde dygtig arbejdskraft i Danmark

Foto: Scanpix
Læs mere
Fold sammen

En tilfreds familie er vejen til succes, når højtkvalificerede udlændinge bliver sendt til Danmark for at arbejde. Men der kan være nogle udfordringer ved at blive integreret i det danske samfund. En del af løsningen er specialiserede forløb for ægtefællerne.

Sponseret af Jobvision

Af Simone Okkels

Det moderne Danmark er digitalt og automatiseret. Det er globalt. København ligger nummer ét på the Global Talent Competitive Index som den bedste by netop til at tiltrække, fastholde og udvikle nye talenter til erhvervslivet. Danmark ligger desuden lunt som verdens 30. bedste land at være udlænding i, når man er kommet hertil i forbindelse med et højt kvalificeret job.

Men danskerne er svære at komme ind på livet af. Ifølge InterNations ligger Danmark faktisk anden lavest ud af 65 lande, når det kommer til at føle sig godt tilpas i den første tid her og få opbygget en omgangskreds.

”Internationale virksomheder flytter fra tid til anden deres medarbejdere rundt i verden. Når en medarbejder med udenlandsk baggrund flytter til Danmark, følger der ofte en familie med. Afhængig af situationen vil ægtefællen eller partneren have et ønske om eller behov for at blive integreret på det danske arbejdsmarked. Det kan dog være forbundet med større eller mindre udfordringer,” siger Juliette Guldberg, administrerende direktør og ejer af Job Vision, som med forløbet Spouse Jobs tager hånd om udfordringerne, familier møder, når de flyttes til et nyt land.

“Der vil ofte være behov for at få rådgivning og sparring. Behovet for at blive integreret kan være altafgørende for, at familien bliver i landet, da familiens trivsel i Danmark er altafgørende.”

Kulturelle forskelle kan blive en barriere for succes
I Danmark er meget af ens sociale status, sociale liv og netværk knyttet op på ens arbejde og karriere. Job Vision har siden 1992 ydet karriererådgivning hver eneste dag. De samarbejder med erhvervslivet, jobcentrene og lønsikringsselskaber og ved, hvad de danske virksomheder leder efter, og hvem ægtefællerne skal tage kontakt til.

“Det er et kæmpe arbejde også for ægtefællen at falde til i et nyt land. Selvom det er lande, man synes, minder om hinanden eksempelvis inden for EU, er der store forskelle. Bare sådan noget som at finde ud af transportsystemet, hvor man går til læge, at få handlet ind hvis man ikke taler sproget, og hvor man kan tage danskundervisning. Alt er anderledes, og det kan hurtigt føles ensomt,” siger Juliette Guldberg.

Desuden kommer de højtuddannede medarbejdere til Danmark fra store dele af verden, og derfor er der behov for mere end bare et netværk for de nyankomne. Der er brug for skræddersyede forløb til ægtefællerne.

“Gennem Spouse Jobs får man hele pakken. Det omfatter både arbejdsliv og privatliv. Vi er med i hele processen og guider, støtter og træner ægtefællerne i den danske kultur, og hvordan tingene hænger sammen. De får en fast Job Vision konsulent, som de kan kontakte, og som har forståelse for de barrierer, der er forbundet med at blive integreret i et nyt land,” fortæller Juliette Guldberg.

“Man kan ikke bare lade ægtefællen stå alene”
Det er omkostningsfuldt for både medarbejderen og virksomheden, hvis integrationen i det nye land ikke forløber godt. Og succesen afhænger ikke kun af medarbejderens indsats på den nye arbejdsplads.

“Som firma skal man forholde sig til og forstå den langsigtede strategi. At få integreret ægtefællen er ikke bare en investering fra medarbejderens side, men også fra firmaets. Man kan ikke bare rykke en medarbejder til Danmark og lade ægtefællen stå alene,” siger Juliette Guldberg.

Jobs i hele landet fra Aalborg til Bornholm, og Juliette Guldberg ser, at det gør en markant forskel for de tilflyttede familier.

“Det handler om at starte forløbet så hurtigt som muligt. Jo hurtigere ægtefællen er i gang, jo hurtigere bliver de integreret. Venter virksomheden for længe med at tage stilling, er der stor risiko for, at familien rejser hjem igen,” siger hun.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Moderne Ledelse'. Se alle artikler her