Annonce
Annonce

Flere virksomheder skal tjene på viden

Samarbejde mellem virksomheder, forskere og universiteter skaber vækst, udvikling og innovation i både små og store virksomheder. Flere bør udnytte mulighederne.

Arkivfoto Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Af Martin Poul Pedersen

Viden kombineret med erfaring udgør fundamentet for innovation. Det viser både forskningen i, og – ja – erfaringen fra en række af de seneste års største erhvervssuccesser. Samtidigt har Danmark masser af viden – faktisk viser en undersøgelse fra Danmarks Innovationsfond tidligere i år, at danske forskere er blandt de mest citerede. Forskningen har dog svært ved at komme helt ud i virksomhederne og virke, lyder konklusionen. Derfor arbejder både virksomheder og universiteter, da også målrettet på at skabe de optimale rammer for, at få de to verdener til at mødes.

Det sker eksempelvis i form af konkrete forskningssamarbejder, ofte støttet af faciliteret af offentlige fonde som eksempelvis Danmarks Innovationsfond. Samtidigt er der de seneste mange år blomstret innovationdrevne erhvervsparker op med udgangspunkt i universiteterne.

”Vi har et setup, hvor vi kan hjælpe virksomhederne med forretningsudvikling og køre forskellige projekter og programmer, der støtter forskningsbaseret vækst og udvikling. Samtidigt betyder naboskabet med universitetet jo, at der helt naturligt opstår netværk,” siger Steen Donner, der er adm. direktør i forsknings og teknologiparken Scion DTU, der som navnet antyder har det anerkendte tekniske universitet som tæt nabo.

Intelligens smitter
Steen Donner understreger, at visionen med Scion DTU er at udvikle et af Europas førende miljøer for højteknologiske virksomheder og samtidigt blive en af ”verdens klogeste kvadratkilometre”, hvor netop viden, konkret erhvervserfaring og innovativ nysgerrighed spiller sammen.

”Vi har den tilgang, at intelligens smitter, og vi tror på, at det skaber værdi, at der er mulighed for at få hjælp og sparring fra mange kanter,” siger han.
Scion DTU huser 250 virksomheder, hvor af nogle få globale og de fleste små. Mange er startet af forskere eller ph.d.-studerende fra DTU ofte i samarbejde med personer med mere markedsrettede kompetencer. Og netop den kombination fremhæver flere eksperter også som en måde, at skabe innovation i eksisterende virksomheder.

Højtuddannede sikrer innovation
Enten i form af enkeltstående projekter eller i form af ansættelse af akademisk uddannede medarbejdere. Den mulighed arbejder blandt Akademikerkampagnen for at skabe øget opmærksomhed omkring.
”Der er en stærk lyst til at være entreprenant i rigtigt mange SMV’er (små og mellemstore virksomheder, red.), og her kan akademikere ofte bidrage til at udvikle nye forretningsforståelser,” siger Käthe Munk Ryom, der er international konsulent i forbundet Akademikerne.

Hun glæder sig samtidigt over, at der helt generelt er stigende bevidsthed om iværksætteri og innovation i uddannelsessystemet.
”På grunduddannelserne er der en stor bevidsthed om, at man skal kunne noget helt andet som nyuddannet akademiker i dag, og kurser i iværksætteri og entreprenørskab er eksploderet ,” siger hun.