Annonce
Annonce

Flere sætter deres formue i private banking

PR-foto: Kenn Andersen, markedschef for investering i Sparekassen Sjælland-Fyn Fold sammen
Læs mere

Markedet for private banking er i vækst. Flere banker tilbyder servicen, og flere danskere har formuer, de gerne vil have plejet. Private banking giver mulighed for tættere kontakt til sin rådgiver - og en masse andre fordele for de formuende kunder.

Sponseret af Sparekassen Sjælland-Fyn

Af Simone Okkels

Flere danskere end nogensinde før ligger inde med formuer, der når op i syv cifre. Søger man på formuerådgivning eller private banking i Google, er mulighederne også her vokset. Det er et marked, der er kommet i fokus hos mange udbydere, fortæller Kenn Andersen, markedschef for investering i Sparekassen Sjælland-Fyn. De har siden 2005 tilbudt private banking til kunder med over tre millioner kroner i formue, når man ser på både virksomhed, opsparing, værdipapirer og pension.

Markedet for private banking vokser. Hvad skyldes denne vækst?
“Mange vil gerne have tilbuddet i deres produktpalette og ramme kundesegmentet med forskellige tilbud og serviceydelser. Det at have med formuende kunder at gøre, er en af pengeinstitutternes kerneydelse og har været det i mange år.

Ser man på formueudviklingen i Danmark og mange andre steder i verden, er der blevet en større andel af borgere med en formue på over tre millioner kroner, når vi kigger på formuer i både virksomhed, almindelig opsparing, værdipapirer og pensionsopsparinger. Man begynder nu at kunne se effekter af, at arbejdsmarkedspensioner har eksisteret i flere årrækker. Derudover er der kommet flere kvinder til i dette kundesegment, hvilket hænger sammen med, at flere kvinder har lederstillinger og i den forbindelse er beslutningstagere og har gode lønninger," fortæller Kenn Andersen.

Hvad ligger der i private banking?
“Helt overordnet er det vores tilbud til kunder, som har en økonomi ud over det almindelige.

Udover høj service og opmærksomhed, er formuerådgivning en væsentlig del af private banking hos sparekassen. Typisk har en private banking-kunde en personlig rådgiver, som har et færre antal kunder og er vant til kunder i dette segment. Tilmed har private banking-rådgiveren et helt hold af specialister i ryggen, eksempelvis investeringsspecialister. Private banking ser vi som en holdindsats, og det handler om, at vores kunder skal føle en tryghed i alle aspekter af deres økonomi, når vi guider dem.”

Hvorfor skal man investere i formuerådgivning og private banking?
“Der er mange muligheder i dag for at placere sine penge, og de fleste kunder vil have brug for hjælp til at se hvilke løsninger, der findes på markedet. Derudover er der mange regler inden for eksempelvis beskatning, placering og optimering, som kan være svære at navigere i for den enkelte kunde. I private banking får du hjælp til præcis det og bliver guidet til at træffe de rette beslutninger.”

Hvad tæller egentlig med, når man opgør sin formue?
“Det er forskelligt fra pengeinstitut til pengeinstitut. I og med at en af vores kerneydelser er formuerådgivning, fokuserer vi på den investerbare formue. Altså de likvide værdier, man har i pensionsordninger, værdipapirer, virksomheder, holdingselskaber eller opsparing på en konto. Vi ser ikke på værdier i mursten, når vi sætter kriterier for formuer op, men ejendomme er et element i vores rådgivning.”

Hvilke specielle services og arrangementer får man adgang til?
“Nærhed til kunderne er vigtigt, og vi lægger stor vægt på den personlige rådgivning. I sparekassen opererer vi i fire overordnede geografiske områder, og i hvert område sidder der private banking-rådgivere, så vi altid er tæt på kunderne. Vælger man som kunde selv at investere i eksempelvis aktier, er man typisk i tæt kontakt med sin investeringsrådgiver over telefonen. Det er en fordel, da mange informationer skal udveksles hurtigt i takt med reaktionerne på markedet. Derudover er der eksklusive kort knyttet til servicen, for eksempel MasterCard Platinum. For segmentet holder vi også specielle arrangementer, hvor det er muligt at netværke med kunder med samme interesser. Eksempelvis havde vi op til det amerikanske præsidentvalg i november 2016 en aften med fokus på den politiske scene i USA og de forskellige økonomiske udfald valget kunne få.”

Hvor stor en formue skal man have, for at blive private banking kunde?
“Hos os skal man have tre millioner eller derover. Men generelt har grænsen for private banking bevæget sig ned af. Det tror jeg, er et udtryk for, at der er kommet flere nye aktører til, som tilbyder servicen. At kravene til formuen er skruet ned er alt andet lige godt for forbrugerne, da det øger konkurrencen. Men der er stor forskel på, hvad private banking indeholder hos forskellige udbydere, både hvad angår kundernes behov, og hvad bankerne stiller til rådighed. Vi har et fintmasket filialnet, hvor vi er fokuseret på at være tæt på kunden og deltage i lokalområdet, hvilket er bærende værdier i sparekassen. Andre gør det anderledes.”

Hvad koster det?
“Det er meget forskelligt fra pengeinstitut til pengeinstitut, og det kommer også an på formuen. Hos sparekassen betaler man et årligt abonnement, der som udgangspunkt koster 2500 kroner. Det er prisen for at få adgang til en kontaktperson, der giver dig ekstra opmærksomhed og nærhed, og et hold af specialister, som bidrager med specielle kompetencer og dygtighed. Omkostninger forbundet med den valgte investeringsløsning kommer oveni.

Skal man være opmærksom på, at omkostningerne ikke overstiger indtjeningen?
”Vi går alle igennem forskellige livsfaser – vi sparer op, vi kommer til eller har opbygget en formue, og endelig skal vi også bruge af den formue. Arbejder man meget, tjener godt og sparer op, kan det være en fordel at få vejledning om, hvordan man bør spare op, og hvordan man får sine penge til at yngle. Det handler om ikke at lægge alle sine æg i én kurv og på den måde reducere risikoen i den samlede formue. Man kan også stå i en situation, hvor man kommer til penge gennem eksempelvis arv, generationsskifte i en virksomhed eller salg af andre aktiver. Pludselig befinder man sig i en ny, og måske ukendt, økonomisk situation, hvor man har brug for gode råd og vejledning. Når man, efter et langt arbejdsliv, skal til at bruge af sin formue, vil det ligeledes være en god ide at søge rådgivning i forhold til den rækkefølge og hastighed, man bruger sin formue. Så omkostningerne skal man tænke på, men god rådgivning er ikke gratis. Om det er dyrt eller ej – jeg tror, at det kan være dyrt at lade være med at få rådgivning.”

Hvilke typer kunder har I?
“Vi har dybest set ét kriterium, vi måler på: den investerbare formue. En private banking-kunde hos os er som udgangspunkt en formuende kunde, som har brug for rådgivning om formue og investering. Private banking kunden kan også være ejer af en virksomhed, og så har kunden også brug for sparring med en erhvervsrådgiver. Derudover er hver kunde også en ganske almindelig bankkunde, som har brug for bolig- eller billån eller en netbanksløsning. Derfor sætter vi det hold, der matcher lige den enkelte kundes behov.”

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Investering og Formuepleje'. Se alle artikler her