Annonce
Annonce

Flere investerer sig til god pension

Antallet af private danske investorer er igen stigende efter finanskrisen, og både investeringsbeviser – der er den klart foretrukne – og mere alternative investeringsprodukter oplever stigende interesse.

Når bankrenterne er i bund, giver en opsparingskonto kun marginalt bedre mening end at sy pengene ind i madrassen. I stedet skal de selvfølgelig investeres, og selv om alt for mange danskere, ifølge eksperterne, stadig vælger den førstnævnte løsning, så får flere og flere samtidigt øjnenen op for hvordan penge kan formere sig. Både blandt de mere eller mindre velhavende investorer og blandt danskere med mere gennemsnitlige indkomster stiger således den langsigtede interesse i at investere sig til en komfortabel alderdom.
Det er ikke alle danskere, der har mulighed for at investere deres pensionsmidler selv, da de er bundet til en overenskomst, hvor magten ligger hos et pensionsselskab. Ofte giver firmaordningerne dog mulighed for at styre nogle af pengene selv, og samtidig vælger flere, hvis der er penge til det i budgettet, selv at lave en privat pensionsopsparing. Og der er god grund til at investere sine sparepenge i stedet for at lade dem stå i banken. Det forklarer direktør i Investeringsfondsbranchen (IFB), der er brancheorganisation for de fonde, der udgør danskernes absolut foretrukne investeringsform – Både til pensionsformål og til frie midler.
”For de fleste er det meget utilfredsstillende, at deres opsparing i banken vokser med nul procent. Derfor er det fornuftigt at kigge efter alternative muligheder – især hvis man har en lang tidshorisont,” lyder det fra Anders Klinkby.
Han forklarer, at fordelen ved at købe investeringsbeviser er, at den enkelte herved bliver medejer af en bred aktieportefølje, der således sikrer en god risikospredning, at investeringerne bliver plejet professionelt, og at det er nemt for investorerne.

Krisen skabte frygt
Gennem en årrække faldt interessen for investeringsbeviserne, men sidste år vendte den udvikling og antallet af investorer – der selv aktivt investerer på denne måde – steg med 33.000 personer. Ifølge Anders Klinkby er den udvikling fortsat ind i 2016 og cirka 800.000 danskere er nu aktivt med på vognen – dertil kommer, at i alt cirka 4 mio. danskere via deres pensionsordninger har penge i investeringsfonde.
”Faldet var var affødt af en række faktorer, blandt andet omlægning af pensionsbeskatningen, der lagde et loft over indbetalinger på ratepensioner” siger Anders Klinkby. Dertil kommer det forhold, at der i tiden efter, finanskrisen ramte i 2008, var en udbredt og på mange måder irrationel frygt for at investere.
”Mange blev naturligvis skræmt, og så er det desværre tit sådan, at lige i kølvandet af kriser, holder folk sig væk, selv om kurserne her er lave,” siger Anders Klinkby og fortsætter:
”Der vil altid være en risiko ved at investere. Omvendt kan du på grund af den lave rente være ret sikker på, at dine penge bliver mindre værd med tiden, hvis du sætter dem på en almindelig indlånskonto,” siger Anders Klinkby og peger på, at det netop er den lave rente, der har drevet den nye stigning i danskernes interesse.

Solidt afkast
Dette selvfølgelig kombineret med et afkast, der de seneste 10 år har ligget på gennemsnitligt 7,3 pct. – fem gange så højt som afkastet, hvis pengene havde været placeret på en bankkonto.
”Det er umuligt at sige, hvordan afkastene bliver i fremtiden, men historisk har det været en god idé, at investere pengene frem for at lade dem stå på en kontor, og det er der stadig flere, som får øjnene op for,” siger Anders Klinkby.
Han forklarer at investering stadig er mest populært i den ældre målgruppe, hvor 27 procent af de 60-69-årige ejer investeringsbeviser, mens tallet for de 20-29-årige er fem pct. Også her er tendensen dog stigende, lyder det.

Sol, vind og høj gevinst
Ikke kun de danske investeringsfonde oplever øget interesse for – også i den lidt mere risikolystne del af samfundet, hvor det primære mål er at gøre mange penge til endnu flere penge, er investeringslysten stigende. Sådan lyder det i hvert fald fra en række investerings- og projektselskaber, der har specialiseret sig i at udbyde investeringsprojekter inden for ejendomme samt alternativ energi som sol- og vindmølleparker – vel at mærke aktiver uafhængige af aktie- og obligationsmarkedet.
En af dem er investeringshuset Obton, der administrerer investeringer for over 3,5 mia. på vegne af mere end 1.400 investorer. Og investeringsdirektør Oliver Peters understreger, at der er stor interesse for projekterne fra personer med penge på kistebunden og mulighed for at binde pengene i en længere periode.
”Vi udbyder både K/S-projekter, som kendetegnes ved et indbygget skatteincitament og A/S-projekter, der udmærker sig ved at give høje, løbende aktieudbytter. På den måde hjælper vi vores investorer med at optimere skat og opsparing gennem intelligent formuepleje,” lyder det.