Annonce
Annonce

Flere ældre end unge vil kommunikere digitalt med det offentlige

Ny undersøgelse fra Rambøll og DANSK IT viser, at flere ældre end unge foretrækker at kommunikere digitalt med det offentlige. Og det på trods af, at langt flere ældre end unge opfatter deres it-kompetencer som dårlige.

billede
Rikke Hvilshøj, adm. direktør i DANSK IT Fold sammen
Læs mere

Danskere på 56 år og ældre foretrækker i højere grad at kommunikere digitalt med det offentlige end de 18-34-årige. Det viser den årlige temperaturmåling af digitaliseringen i Danmark, IT i praksis®. Generelt foretrækker 51 procent af de ældre at kommunikere digitalt, hvor det kun gælder for 47 procent af de unge.

”I mange år har man talt om de ’it-svage’ ældre som særligt udsatte for at blive koblet af, når det offentlige digitalisereres. Nu viser det sig, at det tværtimod er de unge, der risikerer at blive koblet af. Ikke nødvendigvis fordi de mangler it-kompetencer, for dem mener de selv, at de har masser af, men måske snarere fordi de mangler erfaring i at kommunikere med det offentlige og har svært ved at forstå reglerne på områder som skat, boligstøtte eller kontanthjælp mm,” siger Chefkonsulent Peter Pietras fra Rambøll Management Consulting.

Hvor 70 procent af de yngre borgere vurderer deres digitale kompetencer som gode, gælder det kun for 50 procent af de ældre.

”Det er interessant, at de unge - til trods for, at de vurderer deres egne digitale kompetencer som gode - foretrækker de analoge kanaler i deres kontakt med det offentlige. Mens de ældre, der mener, at deres it-kompetencer ikke er så gode, foretrækker digital kommunikation. Det vidner om, at erfaring med det offentlige betyder mere end digitale kompetencer, når det kommer til lysten til at kommunikere digitalt med det offentlige,” siger Rikke Hvilshøj, adm. direktør, DANSK IT.

Lang uddannelse lig med digitale præferencer
Dette års IT i praksis® viser imidlertid også, at borgere med mellemlang eller lang uddannelse er de mest digitale – og de er markant mere digitalt orienterede end borgere med en kort videregående uddannelse. 55 procent af borgerne med en mellem- og lang videregående uddannelse foretrækker digital kommunikation med det offentlige, hvor det kun gælder for 36 procent af borgerne med en grundskoleuddannelse. Da de fleste af dem, der har en grundskoleuddannelse, findes blandt de yngre borgere, tyder det på, at det er et samspil mellem alder, erfaring med det offentlige og uddannelse, der afgør borgernes kanalpræferencer.

”Det er bekymrende, at det tilsyneladende kræver en høj uddannelse og flere års erfaring at lære at mestre kunsten at kommunikere med det offentlige. Årsagen er sandsynligvis, at den offentlige sektor opleves som uoverskuelig for mange og især for unge. Skal der gøres noget ved det, kræver det, at såvel de digitale som analoge adgangsveje til den offentlige sektor bliver enklere at anvende og at der skabes bedre sammenhæng i den offentlige sektor,” slutter Rikke Hvilshøj.