Annonce
Annonce

Fire udfordringer der trækker ejerski er i langdrag

Det tager tid at sælge en virksomhed. Det lyder som en simpel erkendelse, men i følge en ekspert kommer det bag på mange ejere.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Ejerledelse'. Se alle artikler her​

Af Mathias Caspersen

Omkring 10.000 små og mellemstore danske virksomheder står i de kommende år overfor uundgåelige grundlæggende forandringer. Her er ejerne nemlig 60 år gamle eller ældre.

Nogle har allerede fundet en løsning på det kommende ejerskifte, men det er langt fra alle, der har køreplanen klar.

De kan stå overfor en massiv udfordring, for det kommer bag på mange, hvor lang tid det tager at forberede og gennemgøre et ejerskifte. Det fortæller Oluf Hjortlund, der er bestyrelsesformand i erhvervsorganisationen Ejerlederne.

“Man kan selvfølgelig være heldig, at den helt rigtige køber står klar på det rigtige tidspunkt, men det ser vi sjældent. Det er nu engang markedets vilkår, at ejerskifter kræver et langt og grundigt forarbejde, også selvom man står med en sund og veldrevet virksomhed,” fortæller han.

Hjortlund peger på fire bagvedliggende hovedårsager. Den første er netop, at ejerne ikke ser det som et problem at komme af med deres virksomhed.

“Mange tror, de kan sælge deres virksomhed i morgen, hvis det skulle være. Problemet er bare, at der ikke står en lang kø af købere klar. Vi har ikke den store iværksætterkultur i Danmark, og det er meget få danskere, der drømmer om at blive selvstændige. Derfor skal selv oplagte købere ofte tænke længe over det, før de kaster sig ud i et virksomhedskøb,” forklarer han.

Salgsmodning og geografi
Udfordring nummer to er, at mange undervurderer, hvor meget der skal til for at gøre deres virksomheder salgsmodne.

»Der er mange ting, man kan og bør gøre, for at gøre ens virksomhed salgslækker. Alle ens rutiner bør i princippet ses efter i sømmene, så alting bliver optimeret. Mange har kapital bundet i deres lager, som bare udgør en dødvægt. Det bør man se på. Man kan også arbejde med sin omsætningshastighed og omkostningsstruktur. Det hele bør skæres til; alle parametre skal i spil,« fortæller han.

Hjortlund slår fast, at der ikke er tale om raketvidenskab, og at øvelsen er god for enhver virksomhed. Det handler dybest set om gøre op med “det vi plejer,” så man ikke slæber rundt på unødigt fedt.

Den tredje udfordring for virksomhedsejere, der vil sælge, er geografisk betinget.

»Jo længere væk man kommer fra de større byer, jo sværere er det at sælge en virksomhed. Ganske enkelt fordi der er færre potentielle købere. Særligt de mindre virksomheder kan det være rigtig svært at sælge, det gælder også de meget veldrevne, og det kommer bag på mange. Derfor skal man ofte igang i ekstra god tid ude i landet,« fortæller Hjortlund.

Start i god tid
Fjerde og sidste punkt handler om finansiering. Det er nemlig langt fra alle købere, der kan stille med det fulde beløb, og bankerne står ikke altid klar til at hjælpe med fuld finansiering.

»Derfor skal man som sælger ofte være indstillet på, at man i et vist omfang skal være med til at løfte finansieringen. Det kan både være tale om kapital i hånden eller finansiering over en periode. Det kan ofte give god mening, at lade penge stå i virksomheden, og lade den endelige pris afhænge af resultatet efter de første 2-3 år. Det er som regel først her, den nye ejer kender det egentlige potentiale i virksomheden,« forklarer Hjortlund.

Han opfordrer alle ejerledere til at søge professionel rådgivning, hvis de står overfor at skulle sælge deres virksomhed.

»Der er en lang række overvejelser, man skal igennem. Dels i forhold til jura og økonomi; hvad skal virksomheden for eksempel koste? Det er langt fra en eksakt videnskab. Dels i forhold til alle de personlige beslutninger, man skal tage. Det er aldrig så let, som man selv tænker det. Derfor vil jeg opfordre til, man finder de rigtige rådgivere med de rigtige kompetencer og starter i god tid,« fortæller Hjortlund.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Ejerledelse'. Se alle artikler her​