Ferie i sadlen: Skåne byder på smuk natur og masser af udfordring

Skal du have familien med på actionfyldt oplevelsesferie? Med venner ud og opleve naturen? Eller udfordre konditionen og viljestyrken på cykel? Uanset hvilken cykelferie, du skal på, så er Skåne i Sverige et oplagt valg med den langstrakte kystlinje, klipperne, dalene og de kuperede skove som naturkulisse.

Top2
Cykelferie er en af de bedste måder at opleve Skåne, så sæt dig i sadlen og kom ud og oplev Sydsverige på en ny måde. Foto: Scanpix
Læs mere
Fold sammen

"Skåne har et vejnet med mange små, gode asfalterede veje, som går op og ned og svinger rundt - det er et fornøjeligt sted at cykle. Der er varieret natur og forskellige højder mellem 150 og 200 meter. Den svenske allemandsret giver alle retten til at færdes frit i den svenske natur, dog med ansvarlighed,” siger Magnus Sjöholm, som er turistcykelekspert og forfatter til en bog om cykelturisme, der udkommer i 2018.

En ting er den gavmilde natur; en anden ting er anlagte cykelruter som Kattegattleden og Sydostleden, der slynger sig op langs henholdsvis Skånes øst- og vestkyst. Begge ruter går gennem varierende landskaber og terræner, så der er god mulighed for at finde noget, der passer til dit niveau og temperament. Har man lyst til at campere i naturen, kan man gøre det. Har man lyst til at slå vejen forbi et Bed & Breakfast, når aftenen falder på, er det også en mulighed.

"Det bedste ved at tage på cykelferie er, at man tager alt i sit eget tempo, samtidig med at man befinder sig i naturen. Der er ganske enkelt ikke nogen begrænsninger overhovedet," siger Magnus Sjöholm.

På tur med familien
Den sydsvenske region Skåne tilbyder mange gode muligheder for at holde ferie i cykelsadlen. Hvad end man er afsted med familien, eller har lokket vennerne med på en ferie i den svenske natur. Sverige byder på nuværende tidspunkt på to nationale turistcykelruter, som begge har deres udspring i Skåne.

Rødmalede huse, uberørt natur og gamle slotte. Når du oplever Skåne fra cyklen, kan du selv bestemme den perfekte rute. Foto: Patrik Leonardsson Fold sammen
Læs mere

Har man børnene med på ferien, så råder Suzanne Gadd, tidligere projektleder for udvikling af Kattegattleden, og bestyrelsesmedlem i det svenske cykelforbunds motionskomite, til, at man lader børnene bestemme hastigheden og hvornår man holder pause.

Læs mere om Kattegattleden her

"Man kan koble en cykeltrailer til voksencyklen eller koble børnecyklen til, hvilket betyder, at barnet tramper selv, men får hjælp på bakker og når trætheden melder sig,”

Vennetur, familietur eller motionstur; Skånes kuperede og bakkede landsskab har noget til alle. Foto: Mickael Tannus Fold sammen
Læs mere

Begge eksperter er enige om, Malmø og Lund er i en klasse for sig, når det gælder cykelvenlige byer i Sverige, området har gode seværdigheder for børnefamilier, såsom Bøgeskoven og der er ligeledes ganske mange slotte fra dengang Skåne var en del af Danmark.

Kør den forkerte vej
Har man ladet familien blive hjemme, og i stedet sat sig i sadlen med en flok gode venner, er Skåne også en overvejelse værd, når der skal vælges destination. At komme ud i naturen, væk fra bylarm og bilos, er ikke bare en god måde at slappe af på; det er også en god måde at få fælles oplevelser, og være sammen på en helt ny måde.

Og ifølge Magnus Sjöholm kan man med fordel lægge kort og gps fra sig, og ladet tilfældet råde, når man ruller ud i det skånske landskab.

"At cykle den forkerte vej, viser sig oftest at være det rette valg. Det giver mange uventede oplevelser, man ikke ville få, hvis man planlægger det hele i detaljer. Jo mindre satellitnavigering, desto større frihed opnår man.", siger Magnus Sjöholm.

Utallige søer, brusende elve og uendelig skærgård. Skåne byder på mange smukke afbræk for cykelturisterne. Foto: Mickael Tannus Fold sammen
Læs mere

Samtidig anbefaler cykeleksperten, at vennerne på tur cykler så langt væk fra Øresundsbroen som muligt. På Sydostleden i den østlige del af Skåne, ved Simrishamn, i bakkerne ved Brösarp og nord for Kristianstad er landskabet helt anderledes end i Danmark, så her kan man få oplevelser på sin cykelferie, man aldrig vil kunne få på en tur gennem Danmark.

Men også den vestlige Kattegattleden kan være en ide til vennerne på cykelferie. Her er naturen varieret, og man kan aldrig vide sig helt sikker på, hvad der venter om næste sving eller bag næste bakketop. Hvilken rute man end vælger at køre ud i det skånske landskab, er der god mulighed for at slå vejen forbi nogle af området mange store og små seværdigheder.

Læs mere om Sydostleden her

"Den er perfekt for venner på cykelferie. Man kan bo i Båstad, Laholm, Helsingborg og Varberg og træne i områderne omkring byerne. Varberg er en gammel cykelmetropol og her er fantastiske cykelstier, samt fine bakker", fortæller Suzanne Gadd.

Annoncørbetalt indhold (native indhold) er et kommercielt samarbejde mellem Berlingske Media PartnerLab og en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af dette indhold.