Annonce
Annonce

Fang kunderne digitalt – og nedbryd grænserne

Ny digital teknologi bliver afgørende for at fange morgendagens globale kunder. De virksomheder, der bedst formår at omfavne teknologien, vil stå stærkest.

Topbillede
Arkivfoto Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Af Dansk Erhverv

Forestil dig, at du er producent af et nicheprodukt, som appellerer til en meget smal målgruppe. Et produkt, der hidtil har været dødfødt som businesscase, fordi målgruppen på dit hjemmemarked ganske enkelt er for lille til, at det kan betale sig at sætte produktionen i gang.

Forestil dig så, at du pludselig får adgang til samme nichemålgruppe i USA, Japan og Australien. Nu kan dit smalle produkt sælge i stor skala – på tværs af grænser og markeder.
Det er lidt forenklet det, der er ved at ske på markedet netop nu. Digitaliseringen og ny teknologi bryder grænserne ned, og de virksomheder, der er hurtigst til at omfavne de digitale løsninger og forretningsmodeller, er dem, der står først i rækken til at erobre markedsandele.

Nye digitale forretningsmodeller
Digitaliseringen er en gave til innovationen, fordi nye forretningsidéer får et langt større spillerum.

”Vi står på tærsklen til en ny æra, hvor robotter, 3D-print, kunstig intelligens, virtual reality og udnyttelse af store datamængder om kunder og kundepræferencer vil forandre vores produktion, services og forretningsmodeller helt fundamentalt,” siger Louise Riisgaard, der er markedschef i Dansk Erhverv.

Mange af Danmarks store virksomheder er godt i gang med den digitale transformation, men en del mindre og mellemstore virksomheder står mere tøvende tilbage, når det handler at inkorporere digitale teknologier i produktionsmetoder og servicestrategi.

Hver tredje virksomhed oplever skærpet konkurrence
Hver tredje af Dansk Erhvervs medlemsvirksomheder har det seneste år mødt konkurrence fra virksomheder, der grundlæggende har ændret deres forretningsmodel eller -koncept. Og næsten halvdelen forventer selv at foretage grundlæggende ændringer i de kommende år. Særligt de små og mellemstore virksomheder er udfordrede, forklarer Louise Riisgaard:

”De mindre virksomheder har brug for et digitalt løft, for i dag udnytter de ikke potentialet i digital teknologi og udnyttelse af data. Teknologien åbner markedet – men primært for de virksomheder, der griber mulighederne. Det kan vende op og ned på den globale økonomis vindere og tabere.”

Eksport er en selvfølge
Samtidig udvisker digitaliseringen grænserne mellem traditionelle brancheskel. En virksomhed, der har en online-tøjbutik, har både brug for designere og it-eksperter, og en producent af høreværn må indstille sig på, at forbrugerne vil efterspørge høreværn med wi-fi, gps-teknologi og pulsmåler.

”Som virksomhed må man spørge sig selv: Hvad er det egentlig for en branche, jeg tilhører? Er min virksomhed i modebranchen eller it-branchen? Og først og fremmest må man være indstillet på at satse globalt.”

Eksport bliver en selvfølge i den digitale virkelighed. På det globale digitale marked er der ingen naturlige grænser eller naturlige hjemmemarkeder. Danske virksomheder skal derfor i højere grad tænke og handle globalt.

En branche, der har været hurtig til at tage den nye tendens til sig, er musikbranchen. Det danske musikmarked er i dag et af de mest digitale i verden, og 80 pct. af de danske musikselskabers omsætning stammer fra salg af digital musik. Det har skabt en unik mulighed for at komme ud over Danmarks grænser. Tal fra Spotify viser, at hele 60 pct. af alle afspilninger af dansk musik sker i udlandet. Det er med til at bære de danske artister ud i verden – til glæde for den samlede eksport og brandingen af Danmark.