Annonce
Annonce

Få Danmark tilbage i bredbåndstoppen

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Politikerne skal snart enes om et nyt teleforlig, som skal erstatte det gældende forlig fra 1999. Danmark var tidligere i førertrøjen med investeringer i bredbånd, men har tabt pusten i forhold til øvrige OECD-lande. Der er  behov for at komme tilbage i front, mener Dansk Erhverv.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Digitalisering af erhvervslivet'. Se alle artikler her

Af Dansk Erhverv

Danske televirksomheder har det seneste årti investeret meget i at udrulle bredbånd, men vi er trods fremgang ikke på tidligere tiders niveau. 17 OECD-lande har mere fart på teleinvesteringerne end Danmark – målt som teleinvesteringers andel af omsætning i telebranchen. Det viser OECD’s netop offentliggjorte årlige digitaliseringsrapport OECD Digital Economy Outlook 2017.

»I 1999 var smartphones, 3G og 4G fremtidsvisioner for, hvad bredbåndet skulle håndtere. Nu taler vi 5G og andre mere krævende teknologier. Det er bydende nødvendigt, at vi igen får gang i investeringerne, for ellers kan vi ikke blive ved med at lukrere på, at danskerne og danske virksomheder har et digitalt forspring,« siger chefkonsulent Poul Noer fra Dansk Erhverv.

Poul Noer, chefkonsulent, Dansk Erhverv

»Det er nødvendigt, at vi igen får gang i investeringerne, for ellers kan vi ikke blive ved med at lukrere på, at danskerne og danske virksomheder har et digitalt forspring.«


Frekvensmidler tilbage til branchen
Fortsat digitalisering er vigtig for, at Danmark kan fastholde vækst og arbejdspladser. Produktiviteten tager fx et tigerspring i de mest digitaliserede virksomheder, viser Erhvervsministeriets seneste redegørelse for vækst og konkurrenceevne. En medarbejder i de mest digitaliserede virksomheder skaber 135.000 kr. mere i værdi om året end en ansat i de mindst digitaliserede virksomheder.

En af grundene til, at danske teleselskaber holder tilbage med investeringerne er, at, der er forholdsvis store udgifter og forhindringer forbundet med at drive televirksomhed i Danmark. For eksempel betaler televirksomhederne store beløb i de såkaldte frekvensauktioner til staten. Sidste år var det godt en mia. kroner.

»Helt konkret mener vi, at overskuddet fra frekvensauktionerne skal bruges til bedre bredbånd. Det kan give mening, at auktioner er måden at fordele frekvenser på, men midlerne skal bl.a. investeres i opstilling af mobilmaster til brug for teleselskaberne, hvor ingen i dag kan investere, så vi sikrer, at Danmark igen kommer i top,« siger Poul Noer.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Digitalisering af erhvervslivet'. Se alle artikler her