Annonce
Annonce

Et spørgsmål om risikoprofil – gode råd til investering

Billede

Store beløb på bankkontoen vil som udgangspunkt altid være en dårligere forretning end investering af pengene. Men før du kaster dig ud i det vilde spekulant-liv, skal en række grundovervejelser være på plads.

Mulighederne er mange, de gode råd flere og forvirringen indfinder sig hurtigt at, når begreber som skatteplanlægning, afkast og risikoprofil skal balanceres ind privatøkonomien for at få den ”ekstra luft” til at blive til endnu mere. For selvfølgelig er det en god idé at investere sine penge. Og hvis det gøre ordentligt er det endda sund fornuft. Men skal de sættes i aktier, i ejendomme i komplekse investeringsprojekter – eller hvad med kunstværker og en tur på kasino? I alle tilfælde er der tale om anskaffelser, der har potentiale til at blive mere værd – og i alle tilfælde handler det om at afklare præcis hvilken risiko, man som investor ønsker at løbe, hvor mange penge man har at gøre med samt ikke mindst, hvornår man ønsker at gøre brug af den – forhåbentlige – gevinst.
”Først og fremmest er der jo forskel på, om man har sparet penge op, om man pludselig vinder fire millioner i lotto eller om man er et helt almindeligt menneske med en pensionsopsparing,” siger investeringsrådgiver hos Aktieinfo Lau Svenssen, der de seneste år er blevet kendt for sine bramfri aktie-råd i programmet Millionærklubben på Radio24syv.
Han understreger, at investering altid handler om at fastlå, hvor meget man er i stand til at tabe – og hvilken risiko, man ønsker at løbe. Samtidigt slår han fast, at de aktuelle ”ekstreme renteforhold” betyder, at obligationer i dag er uinteressante. Tilbage er derfor i grove træk – med mindre altså hjertet banker for kunst og gambling – aktier og ejendomme.

Dæk dit boligbehov
Adspurgt om ”det gode investeringsråd” peger Lau Svenssen dog som det første på, at mange mennesker vil have gavn af at gennemgå deres pensioner og fremhæver blandt andet et produkt som ”aldersopsparing”, der har afløst kapitalpensionerne og som giver lempelige afkast i forhold til bankopsparing. Har man derudover adgang til frie midler lyder det umiddelbare råd fra aktieeksperten: ”køb et sommerhus”.
”Først og fremmest mener jeg, at man skal sørge for at have noget fast ejendom. Du skal dække dit boligbehov ved selv at eje, og så kan det være en rigtig god idé at købe et sommerhus – eller måske flere,” siger Lau Svenssen og understreger så, at aktiemarkedet, når ejendommen og den solide pensionsopsparing og er på plads, ligger åbent.
Og her er det nemt at komme i gang, og det kræver ikke store beløb – flere erfarne investorer peger således på, at man kan starte med at investere i aktier i et fornuftigt tempo allerede fra 25.000 kroner.
Det eneste det kræver er en konto hos en mægler – som eksempelvis Nordnet.dk eller via din egen bank – og så er det det blot at vælge de virksomheder – eller indeksfonde med et bredt udsnit af aktier – der skal investeres i.

Spred risikoen
Her fremhæver Lau Svenssen sin tommelfingerregel om otte aktier.
”For at opnå en tilfredsstillende risiko, bør man have otte forskellige aktier – og det skal altså være forskellige, ikke otte banker eller otte biotekselskaber,” siger han og fortsætter:
”I starten kan det så være fint nok at fokusere på danske aktier, hvor man er på sikker grund i forhold til at kende og forstå selskaberne. Når man så bliver større, kan man sprede sig endnu mere,” lyder det.
Derudover handler det om at vælge hvilket sigte, man arbejder med. I praksis viser erfaringen, at ”køb-og-hold”-strategi fungerer bedst for langt de fleste – og Lau Svenssen peger da også på, at man bør have aktier i sin portefølje med langt sigte.

Pas på gyldne løfter
Et andet alternativ til aktier, der i stigende grad trækker folk til, er investering i ejendomme eller udenlandske energiprojekter eksempelvis via såkaldte kommanditselskaber. Her får investorer ofte mulighed for meget store afkast ved investering af typisk i omegnen af en mio. kroner i projekter, hvor pengene bindes i lang tid. Her advarer Lau Svenssen dog mod at lade sig lokke af alt for gyldne løfter.
”Jeg vil altid sige, at jo mere folk er villige til at love dig, jo værre er det. Og jo det kan godt være, at der er store afkast, men man skal bare huske på, at i sådan et projekt, sidder du i lommen på projektudbyderen,” siger han og fastslår – som det vel bedste generelle råd, når det kommer til investering af store summer: Det er et spørgsmål om tillid.

Klar til at investere?
Det er altid en god idé at søge rådgivning før investering i aktier, ejendomme eller andet. Eksempelvis i banken. Først og fremmest skal du dog selv afgøre følgende:

  • Dit mål med investeringerne
  • Din tidshorisont – hvornår skal du bruge gevinsten
  • Dine skattemæssige forhold
  • Din evne til at bære eventuelle tab