Annonce
Annonce

Erhvervslivet og politikerne overser muligheden for store miljøgevinster inden for transport allerede nu

Foto: Scania
Læs mere
Fold sammen

Transportbranchen beskrives ofte som klimapolitikkens smertensbarn fordi mange mener, at det både er svært og dyrt at reducere CO2-udledningerne fra bl.a. lastbiler og busser. Men hos Scania mener man, at vi allerede i dag kan komme et stykke uden det koster noget, og selv markante miljøtiltag kan gøres næsten uden påvirkning af slutproduktets pris. Øget opmærksomhed i erhvervslivet og politisk hjælp til f.eks. at give hybridlastbiler nogle ’gratis’ privilegier, kan sætte skub i udviklingen.

Sponseret af Scania

Branchens nuværende EU-klimamål er, at branchen skal øge brugen af vedvarende energi i form af el og biobrændsel svarende til 10% i 2020. På den lidt længere bane skal transportbranchen have reduceret CO2-udledningen med 30% i 2030. Sammenlignet med andre sektorer i samfundet, hører målene til i den lave ende, idet man inden for mange andre områder skal levere endnu større reduktioner.

»Hos Scania mener vi, at vores mål på transportområdet er for uambitiøse, og at vi kunne nå de nuværende mål allerede i dag. Der er fare for, at målene bliver en sovepude, så ingen vil gøre noget før til sidst,« siger Anton Freiesleben, der er Akademiingeniør med speciale i automobiltekning og salgsdirektør hos Scania Danmark. Han fortsætter:

»2020-målet med en reduktion på 10% kan vi nå allerede nu – alene ved at være smartere. I forbindelse med anskaffelse af ny lastbil kan Scania hjælpe med at finde de mest brændstoføkonomiske specifikationer. Alene valg af korrekt bagtøjsudveksling kan reducere brændstofforbruget med 3-4% og ofte vil man kunne vælge en mindre motor end først antaget. Kombineret med nogle få køretip og valg af optimalt gearskifteprogram er de første 10% hurtigt i hus.«

Spar på driftsudgifterne og gavn miljøet
Et andet væsentligt parameter er selve kørslen. Scania har et ’driver coaching koncept’, hvor chaufførerne lærer at køre med bedre brændstoføkonomi. Konceptet består i at lastbilen automatisk sender data til en server som viser, hvad bilen er udsat for og hvorledes den betjenes. Chaufføren kontaktes løbende og modtager tilbagemelding og nye tip til hvordan kørslen kan forbedres. Herved opnås næsten med garanti en 10% forbedring og ofte endnu mere.

Scania har eksempler på vognmænd, der har sparet 100.000 DKK per lastbil årligt på dette alene. En behagelig bonus er, at de samtidig lever op til 2020-målet for CO2-udledning, men desuden reducerer både partikel og NOX-udslip i trafikken.

Politikerne kan kvit og frit hjælpe udviklingen på vej
Tonsvis af dagligvarer- og detailhandelprodukter køres hver dag ud til butikker og forbrugere. Ofte er der fokus på selve produktets miljøpåvirkning mens de færreste interesserer sig for hvordan transporten har påvirket klimaet og miljøet. Og det er ifølge Anton Freiesleben meget ærgerligt, for der kan hentes store gevinster her.

»Der findes populært sagt to måder, hvorpå man kan reducere udledningen af C02 i transportbranchen. Den ene er tidligere beskrevet optimering af specifikationer og optimering af bilens betjening. Den anden er valg af alternative køretøjer og anvendelse af biobrændstoffer. F.eks. kan Scania’s hybridlastbil lynlade og dermed opsamle bremseenergi der genanvendes til fremdrift evt. ved lydsvag ren el-drift over kortere afstande hvor støjsvag kørsel er ønsket eller direkte krævet. Og skal CO2-udslippet reduceres markant, kan man benytte biobrændsel i stedet for diesel. Med HVO biodiesel eller biogas opnås 90% CO2 reduktion. Det rigtig interessante er, at selvom transportomkostningen øges med 10-20% for med disse biobrændstoffer, så vil merprisen på slutprodukter kun stige marginalt med f.eks. 1-2 øre for et glas syltetøj« siger Anton Freiesleben.

Det er noget erhvervslivet og ikke mindst dagligbranchen burde se muligheder i for der er næppe tvivl om at forbrugerne ville acceptere denne cost/benefit-beregning.

»Med hybrid-drift kan man udføre lydsvag natdistribution hvilket ofte kræver myndighedernes tilladelse, idet aflæsning før kl. 07.00 er forbudt mange steder pga støjgener. Udnyttes hybridbilen blot 20% mere, er merinvesteringen i hybridlastbilen tjent hjem på blot 4 år. Idet man kan undgå kørsel i de mest kritiske områder i myldretiden øges trafiksikkerheden, trængslen mindskes og ruteplanlægningen kan bedre optimeres uden hensyntagen til trængsel. Virksomheder som Netto, Schulstad og Rema 1000 har allerede introduceret Scania hybridlastbiler i deres flåde.«

For yderligere information kontakt venligst:
Salgsdirektør Anton Freisleben, Scania
Mobil: 25518049
Mail: anton.freiesleben@scania.dk

Marketingchef Lise Nielsen, Scania
Mobil: +45 25 51 80 38
Mail: Lise.Nielsen@scania.dk

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Et bæredygtigt samfund'. Se alle artikler her