Annonce
Annonce

Er du fremtidens Netflix eller Blockbuster?

Det var ikke kundernes manglende interesse for film og serier, der fik Blockbuster til at lukke. De tabte, fordi de ikke forstod at skifte fra en analog verden til en digital forretning i tide. Det forstod Netflix til gengæld, og derfor står de i dag tilbage som vinderen.

PR-foto: Birgitte Hass, adm. direktør, IT-Branchen Fold sammen
Læs mere

Af Birgitte Hass, adm. direktør, IT-Branchen

Spørgsmålet er, hvilken en af de to din virksomhed er på vej til at blive?
59% af alle danske virksomhedsledere ser i dag it som noget, der blot skal understøtte de daglige analoge arbejdsgange. It-investeringerne styres derfor i høj grad af, om de kan være med til at effektivisere de eksisterende processer og give hurtige besparelser.

Ser man på Blockbusters eksempel, så ville de have fokuseret på at effektivisere leverancerne af dvd’er til de enkelte butikker via it og sørget for, at lagerstyringen var så optimal som muligt – hvilket også er nødvendigt i en traditionel forretningsmodel.

At have styr på infrastrukturen, digitaliseringen af værdikæden og en kontinuerlig effektivisering af ens processer ér nemlig vigtig. Men det er ofte ikke nok, hvis man vil have fuldt udbytte af virksomhedens digitale potentiale. Og det forstod Netflix før konkurrenterne.

Gør it til en del af forretningsstrategien
Spørger man danske virksomhedsledere, så siger lidt over halvdelen da også, at de allerede om et år forventer, at it vil være et strategisk våben for deres virksomhed. Faktisk forventer 45%, at dele af deres kerneforretning vil ændre sig grundlæggende eller helt forsvinde i løbet af de næste 3-5 år.

Så langt har de fleste erkendt, at forandringen kommer. Og det kan betyde stor vækst, hvis man forstår at gribe de digitale muligheder i tide. EU har analyseret sig frem til, at hvis vi i Danmark udnytter det digitale potentiale til fulde, vil det betyde et plus på 79,3 mia. kr. i BNP, så der er ingen tvivl om, at der ligger guld for enden af den digitale regnbue.

Vejen dertil er dog ikke ligetil. Det kræver en kulturændring i virksomheden, så alle tænker i de digitale potentialer. Det skal være helt naturligt at forholde sig til, hvordan de teknologiske muligheder bedst kan bruges til at skabe nye produkter, markeder og dermed vækst.

It og den dertilhørende sikkerhed skal tænkes ind helt fra starten af produktudviklingen og skal være en naturlig del af topledelsens fokus og forretningsbeslutninger. For mange topchefer betyder det, at de skal til at sætte sig mere konkret ind i fremtidens trends, så de er hjemmevante i alt fra IoT og AI til Big Data og GDPR-krav. Og det betyder også, at it endegyldigt skal flyttes op fra serverrummet og ind i direktionslokalet. For det er her, de fremtidige it-beslutninger skal træffes.

Jeg er ikke i tvivl om, at vi også i årene fremover vil se virksomheder, der må lukke og slukke både nationalt og globalt, fordi de ikke i tide udnyttede de digitale muligheder. Men potentialet er der, hvis bare man tager den digitale steppebrand, som lige nu er ved at forandre erhvervslandskabet for evigt, alvorlig.