Annonce
Annonce

Er din virksomhedsledelse inkluderende?

Topbillede
Tine Arentsen Willumsen, stifter af Above and Beyond og initiativtager til DDC
Læs mere
Fold sammen

Moderne topledere i dag ved alle, at det er vigtigt med mere kønsdiversitet i deres ledelser. Der er nu detaljeret evidens, både internationalt og nationalt, som beviser at det selvfølgelig er essentielt, at tiltrække hele talentpoolen for at sikre fremtidig vækst, samt sørge for at ledelsesbeslutningerne bliver grundigt belyst fra alle sider og differentierende profiler.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Kvinder og Ledelse'. Se alle artikler her

Leder af Tine Arentsen Willumsen, stifter af Above & Beyond og initiativtager til DDC.

Så ”hvorfor” er afdækket, men ”hvordan” er stadig det store spørgsmål for mange. Det er ikke ualmindeligt at virksomheder her i landet stadig mener, at det er nok blot at skrive, at man ønsker mangfoldighed på sin hjemmeside samt i et par brochurer og så eventuelt lave et netværk for kvinder, der mødes en gang i mellem i kantinen. Men denne tilgang er noget simplificeret i forhold til problemets kompleksitet.

Det kan eventuelt være en god øvelse lige kort at tage ”kønnet” ud af debatten, for i alle andre ressource-mæssige tilfælde ville man jo aldrig tænke, at dette ville være effektivt nok. Hvis en virksomhed f.eks. stod og specifikt manglede softwareprogrammører, så ville man helt målrettet, identificere, udvikle og investere i disse manglende talenter. Så hvorfor udebliver de nødvendige budgetter, for at ændre de nuværende dårlige statistikker vedrørende kvinder i ledelse?

Ubalancen i talentmassen øverst i erhvervslivet løser bestemt ikke sig selv, hvis man ikke målrettet laver en strategisk plan for at forbedre situationen. Helt på lige fod med den selverkendelse, samt noget hektiske og sene planlægning, de fleste virksomheder lige nu er i gang med mht. digitalisering, deres manglende tekniske spidskompetencer og disruption, der lurer lige rundt om hjørnet.

Muthar Kent, der er CEO af Coca Cola - og offentligt kalder sig en feminist - siger udtrykkeligt, at det kræver et konstant og separat fokus fra andre mere generelle diversitetsaktiviteter, at give begge køn lige muligheder på tværs af hele organisationen. Prioriteten skal kommunikeres klart og der skal ressourcer og investeringer til for, at få flere kvinder i de allerøverste ledelseslag. Det skal med andre ord være en langsigtet strategi forankret helt oppe i toppen af virksomheden og intentionerne skal bindes op på målbare tal og KPIs. Som devisen siger: ”What you can measure you can manage”!

McKinsey & Company har i en længere årrække foretaget diverse globale studier på området og deres seneste EU rapport fra 2016 omkring det mulige latente potentiale, kaldet ”Women Matter”, har identificeret, hvad det er der netop karakteriserer de virksomheder, der er allerbedst i klassen, når det gælder kønsligestilling på ledelsesgangene.

Der er hovedsagelig 3 ting, som de gør anderledes: 1) De er vedholdende, 2) de har fuldt engagement fra deres CEO, som gør kønsdiversitet til en strategisk prioritet, således at mellemledelsen også involveres med det samme og 3) de implementerer uddannelsesprogrammer og workshops på flere niveauer for at lave adfærdsændringer og opbygge en mere inkluderende kultur.

Der er utrolig mange veluddannede kvinder i vores samfund – faktisk flere end i de fleste andre lande, og alligevel er der over de sidste 10 år ingen ændring sket i antallet af kvindelige CEOs i landets førende 30 virksomheder. Der var 2 kvinder i 2007 og stadig kun 2 i dag.

Kigger vi nærmere på den stærke pipeline af kvindelige talenter, der starter i virksomhederne fulde af ambitioner, så viser mange studier at kurven blandt andet knækker på det tidspunkt, hvor familie også kommer ind i billedet. Derfor kan erhvervslivet ikke løse denne vigtige opgave alene. Det er ligeledes både et samfundsmæssigt og familiemæssigt emne, der skal tages op, støves af og debatteres åbent, så alle de skjulte fordomme og begrænsninger kommer frem i lyset og vi endelig kan leve op det til fantastiske ry, vi stadig har internationalt, om at have de mest selvstændige og frigjorte kvinder i hele verden! Lad os alle, mænd og kvinder på lige fod, lave vores private familievalg ud fra vores evner og karriereønsker, og så støtte op om dem, der har både ambitionerne og viljen, samt formår at skabe succes og dermed i fremtiden mange nye inkluderende arbejdspladser.

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Kvinder og Ledelse'. Se alle artikler her