Annonce
Annonce

Ejerleder med pensionsovervejelser? Sådan kan du over- drage din virksomhed

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Ejerledelse'. Se alle artikler her​

Af Kasper Niasager

Casper Kidmose, Chefspecialist, Nykredit
For at sikre din virksomheds fremtid efter du er gået på pension, er det en god idé at planlægge generationsskiftet i rigtig god tid – lad være med at vente til du fylder 65. Sørg blandt andet for at få afklaret om virksomheden skal blive i familien, eller om den skal på andre hænder. Nykredit ErhvervsBank har lavet en rundspørge blandt 1.500 ejerledere. Her er det 1 ud af 7 ejerledere, som forventer, at virksomheder skal overdrages til familiens næste generation. I disse tilfælde er det en klar fordel, når den næste generation har tid og mulighed for at forberede sig ved at træffe relevante uddannelsesvalg og evt. få anden relevant erhvervserfaring. På den måde vil efterfølgeren have de bedste forudsætninger for at overtage virksomheden, og virksomheden vil være i mere sikre hænder.

Uanset om efterfølgeren findes i familien eller ej, er det en god idé at skrive overvejelser om ejerskiftet ind i en forretningsplan. Overvej også at sammensætte en bestyrelse i virksomheden, der kan hjælpe med at eksekvere planen og sikre en gnidningsfri overdragelse. Ofte kan det være en god idé at få tilknyttet bestyrelsesmedlemmer, der har viden og erfaring med generationsskifter.

Gør dig også overvejelser om din rolle efter overdragelsen. Hvis du ikke er klar til en pensionisttilværelse, kan du sagtens have rolle i virksomheden i partnerskab med din efterfølger
– evt. som bestyrelsesformand. Her er det blot vigtig, at du og din efterfølger har klare aftaler om jeres samarbejde, så ingen er i tvivl om jeres roller og ansvar. Dermed minimerer du risikoen for konflikter mellem dig og din efterfølger.

3 gode råd til generationsskifte:
1. Planlæg din virksomheds generationsskifte i god tid. Det giver dig og din efterfølger tid til at forberede sig.
2. Skriv overvejelser om generationsskiftet ind i en forretningsplan.
3. Overvej at styrke din virksomheds bestyrelse med et medlem, som har viden og erfaring med
generationsskifte.

Peter Stakemann, Advokat & ejerleder, Advokatfirmaet Stakemann
Hvad er det, du ønsker at sælge? Som ejerleder sælger du dit hjerteblod, men du bør gøre det klart for dig selv, hvilke dele af din virksomhed du sælger, hvem du sælger til, og hvilke nøglemedarbejdere følger med i købet. Du ejer måske bygningerne, dit firma holder til i, og din konkurrent er interesseret i kun at købe virksomhedens know-how eller produkt. Her kan du lave en ny virksomhedsstruktur, hvor bygningerne tilhører et selskab, mens firmaet tilhører et andet, hvor dine nøglemedarbejdere er partnere.

Omvendt, skal medarbejderne ikke være medejere i den nye ejerkonstruktion, skal det også gøres klart for alle parter, så folk ikke sidder med forestillinger, som ikke har hold i virkeligheden.

Sådanne overvejelser gør det nemmere for potentielle købere at få et overblik over, hvad de køber, fordi du skitserer, hvilken know-how og hvilke medarbejdere følger med i købet. Dermed kan du også sætte prisen højere, fordi du anskueliggør virksomhedens værdi overfor køberne. De får ikke kun et produkt, men de får adgang til en viden og ekspertise i nøglemedarbejderne, som de ikke selv besidder.

Du bør også forberede dig mentalt på en tilværelse efter overdragelsen af din virksomhed. Som mangeårig virksomhedsleder ser du dig måske ikke gå derhjemme. Her kan det indgå i købskontrakten, at der skal være en glidende overdragelse, hvor du i et antal år fortsat er en del af virksomheden, og eksempelvis introducerer de nye ejere til dit netværk af kunder. Er du fortsat en del af virksomheden efter overdragelsen, uanset om det er et generationsskifte eller salg til en konkurrent, bør du også forestille dig en position, hvor du ikke længere har den samme indflydelse – at du giver slip og trækker dig tilbage. Det er vigtigt, at du sammen med køberne får din rolle under overdragelsen nedfældet i en juridisk bindende salgskontrakt.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Ejerledelse'. Se alle artikler her​