Annonce
Annonce

Egen netbutik eller salg via markedspladser?

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Amazon, Alibaba og Wish.com er nogle af nettets megastore markedspladser, hvor kunderne lokkes af enormt udvalg og billige priser. Det er dyrt og hårdt for den enkelte netbutik at satse på en markedsplads.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Detail'. Se alle artikler her

Af Henrik Theil, FDIH

178 mia. USD eller 1.079 mia. danske kroner. Så meget omsatte internetgiganten Amazon for i 2017, og det er 42 mia. USD mere end i 2016, og 25 gange mere end i 2004, hvor den amerikanske boghandel på nettet allerede var godt i gang.

Amazon er i dag et globalt fænomen, der fungerer som markedsplads for utallige netbutikker, de leverer computerkraft til størstedelen af de webservices vi kender som ”skyen” eller ”cloud’en”, og endelig har de en distributionskraft på linje med verdens største containerrederier og flyselskaber.

Amazon sælger alt. De fleste amerikanske forbrugere starter faktisk søgning efter varer på Amazon, mens danskerne starter med Google. Det er ikke alle varer, som Amazon selv har på hylderne. Faktisk kommer godt halvdelen af deres salg online fra andre netbutikker, der bruger Amazon som markedsplads og logistikpartner.

”Jeg er imponeret af Amazons forretning og vækst, men det er samtidig tankevækkende og skræmmende, at 70 % af væksten og næsten halvdelen af alt salg på nettet i USA sker gennem Amazon. Vi har at gøre med en gigant, hvis størrelse vi ikke tidligere har set,” siger Niels Ralund, adm. direktør i FDIH.

Giganterne dominerer e-handlen. Alibaba er størst i Kina og Wish.com er markedsplads for kinesiske producenter, der sælger direkte til vestlige forbrugere. I Danmark har vi mindre markedspladser som Miinto og Wupti, der dog ikke kan sammenlignes med de udenlandske giganter. Amazon har markedspladser globalt, der er tilpasset de lokale forhold. I Tyskland sker 40 % af nethandlen via amazon.de, og den største enkeltaktør i Storbritannien, Japan, Frankrig og Italien hedder Amazon.

Danmark er atypisk, da danske forbrugere spreder deres køb på mange butikker, hvoraf de største dog er udenlandske, så 4 ud af 5 køb går til en udenlandsk netbutik. Amazon havde fjerdepladsen med 1,8 % af de 176 mio. handler i 2017. Wish.com er nr. 5. Når nu Amazon har kontakten til millioner af forbrugere, virker det indlysende, at man som dansk netbutik melder sig under fanerne, og satser på eksportsalg online til nye markedsområder, fx Tyskland. Det er dog ikke uden omkostninger.

Kunsten at handle på Amazon
Forbrugerne på Amazon er tre gange mere købevillige end dem, der søger på Google. Så en netbutik på Amazon platformen får adgang til spændende kunder, som den ellers vil have meget svært ved at nå.

”Du kan ikke ignorere Amazon, men det er ikke en genvej til hurtigt salg. Det kræver en helhjertet indsats og en klar strategi, for Amazon er så stor, at du risikerer at drukne i mængden,” vurderer Niels Ralund.

Amazon handler om konkurrence på pris og gode ratings. Hvis man sælger varer af samme mærke som andre, så er prisen afgørende. Sælger man egne mærker, skal der lægges en ekstra indsats for at sikre synlighed hos kunderne, for at få gang i salget. Et godt salg giver gode ratings, der styrker synligheden. Så hellere færre men toptunede varer, der følges af rigtig god kundeservice. Et godt salg giver 10 point, manglende levering udløser minus 50 point, og en kundeklage minus 100 point i Amazons ratings.

Det kræver altså skrap vurdering af egne produktbeskrivelser, godt sprog, super kundeservice og erkendelsen af, at man vinker farvel til eget ejerskab over kundedata. Det sidder Amazon benhårdt på. Det er heller ikke gratis. Udover udgiften til et abonnement for at være på Amazon, så skal man også betale kommission til Amazon på op til 15 % af salget. Amazon har nemlig ét mål: At tjene penge. Til Amazon.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Detail'. Se alle artikler her