Efterår i Sverige: 12 ting du skal opleve med dine børn

Skal efteråret være sjovt og nærværende? Tag børnene med til Sverige og få en overraskelse, når I går på skattejagt, søger efter morsekoder og møder Pippi og Emil.

Sverige byder på et hav af efterårsoplevelser for børn og voksne. Her er det forlystelsesparken Liseberg i Halloween-klæder. (Foto: Frida Winter) Fold sammen
Læs mere

Sverige er ikke bare den nemme løsning, når efteråret står for døren. For selvom der ikke er langt derover, er der en verden til forskel på den anden side af sundet. Det kan Louise Johansen, blogger bag mortilmernee.dk og mor til pigerne, Merle og Neel, skrive under på.

»Det er så vildt, at man bare skal til vores naboland, og så åbner der sig en helt ny verden, hvor du kan møde en elg i skoven, bo i hytter i træerne og besøge Pippi eller Emils hus. Det er lidt som at træde ind i en børnefortælling – nærmest eventyrligt.«

Louise og familien har været i Sverige fem gange i løbet af de seneste år. På skiferie, på storbyferie og langt ude i de svenske skove. De har cyklet langs Götakanalen, boet i svampehytter og været ét med naturen.

»Der er en helt særlig ro over Sverige, og samtidigt er det nemt at tage turen over broen og tilbringe 3-4 dage, hvor vi gør noget sammen – noget helt andet, end vi ellers ville have gjort,« forklarer Louise Johansen.

12 svenske fornøjelser for hele familien:

Skåne

I Skånes Djurpark er der Halloween-tema ... og om natten stiger uhyggen endnu mere. (Foto: Skånes Djurpark) Fold sammen
Læs mere

Det spøger i Skåne
I Skånes Djurpark er der dømt svensk safari i dagtimerne. Men når mørket falder på, forvandles dyreparken til en spøgelsespark, hvor uhyggen breder sig, når nattevagterne fortæller grusomme hemmeligheder om gamle skatte og genfærd.

I aktiviteten »Stjerne for en dag« kan du optræde som rigtig filmmager. (Foto: Ystad Studio) Fold sammen
Læs mere

Lev jer ind i filmens verden
Der er ingen grund til at tage til Hollywood for at udleve filmdrømmen. I Ystad Studio kan I opleve flere berømte filmkulisser og få et indblik i kunsten at skabe film. Er I i det sydsvenske i den sidste uge af oktober, kan I desuden lære at lægge filmsminke med blå mærker, røde læber, blod og alt derimellem.

Halland

Med 21 skjulte skatte er der nok at lede efter med geocaching via GPS-modtager eller smartphone. Der er både serier til begyndere og de mere erfarne, og legen sikrer dig en fed naturoplevelse. (Foto: Per Pixel Petersson) Fold sammen
Læs mere

Moderne skattejagt i rå idyl
Er det svært at få børnene væk fra smartphonen, kan I måske lokke dem med en gang geocaching i Halland, nærmere betegnet Fjärås Bräcka. I den vestsvenske idyl gemmer sig 21 forskellige skatte, som alle kan findes ved hjælp af telefonens GPS og lidt stedsans. Er man klar på mere, findes der flere 100 skatte fordelt over et større område.

Du kan vandre, fiske, bade og i det hele taget boltre dig i naturen i Simlångsdalen. Gå f.eks. ind og se det imponerende vandfald Danska fall. (Foto: Visit Simlångsdalen) Fold sammen
Læs mere

Ud i det vilde
Sverige har en vild og fantastisk natur. I Simlångsdalen er der skovsøer, store skove, ødegårde og alle det andet, der hører den svenske idyl til. Tag børnene med på fisketur, udforsk de små landsbyer og gå lange ture i skoven… måske møder I en hjort, vilde fugle eller måske endda en 2 meter høj elg?

Den transatlantiske radiostation fra 20'erne giver et smukt indblik i datidens kommunikation. Her kan man telegrafere via morsekoder til fjerne egne. (Foto: Grimeston) Fold sammen
Læs mere

Introducer børnene til morsekoder
Det er nok de færreste børn, der ved hvad morsekoder er, men det finder de ud af på Grimeton Radiostation ved Varberg, hvor de kan gå på jagt efter morsekoder og lege spioner – alt sammen med et historisk tvist, der tilføjer spændende viden om 1. og 2. verdenskrig.

Vestsverige og Göteborg

Nordens Ark ligger dybt inde i skærgården i Åbyfjorden i det smukke Vestsverige. Dyreparken arbejder for at øge kendskabet til Nordens truede dyrearter. (Foto: Fredrik Schenholm) Fold sammen
Læs mere

Tæt på dyrene
I Nordens Ark er det ikke nok bare at se på dyrene, for tanken er, at man skal lære om dem og deres vilkår ved bl.a. at deltage i fodring. Tro ikke at det kun er helt almindelige skovdyr, I skal møde her. Glæd jer fx til at møde den truede sneleopard eller en 300 kilo tung sibirisk tiger.

Kæmpestore saltvandsakvarier sikrer, at du kommer helt tæt på hundreder af fascinerende dyrearter i Havets Hus. Nye akvarier og områder er kommet til i vinter. (Foto: Jonas Ingman) Fold sammen
Læs mere

Under overfladen
I Havets Hus i Lysekil kommer I helt tæt på livet i Skagerrak - uden at blive våde. Havet ved den svenske vestkyst gemmer på tusindvis af levende arter og mere end 130 forskellige fisk, som kan ses i akvarier, hvorefter man ganske passende kan tage med på sælsafari.

Slip din indre videnskabsmand løs i Göteborgs Universum, hvor der er leg og læring for børn og barnlige sjæle i alle aldre. (Foto: Universum) Fold sammen
Læs mere

En interaktiv oplevelse af verden
Universet, dinosaurerne, havet, klima, teknologien… store ubegribelige begreber får en ny, forståelig dimension på Universeum i Göteborg, hvor I gennem en undersøgende museumsoplevelse får vendt det hele lidt på hovedet – og måske for en bedre forståelse for vores verden.

Forlystelsesparken Liseberg fra 1923 slår dørene op til Halloween 11. oktober. (Foto: Peter Kvarnstrom) Fold sammen
Læs mere

Halloween i forlystelsesparken
I mørket runger jeres skrig lidt højere! Den ellers så hyggelige og fornøjelige forlystelsespark, Liseberg i Göteborg, rammes af Halloween, og det giver en ekstra dimension til rutsjebaneturen ... for de større børn! Tør I, så vov jer ind i skoven, hvor skygger vækkes til live og alt kan ske.

Småland

IKEA Museums udstilling om leg er opdelt i fem kategorier, de fem forskellige grunde til, at vi mennesker leger; det gør vi for at slappe af, skabe kontakt, udtrykke os, undslippe noget og for at udforske (Foto: IKEA Museum) Fold sammen
Læs mere

Kødboller og køjesenge
Findes der et hjem, der ikke gemmer på et stykke IKEA? Næppe! På IKEA-museet kan I opleve efterårets udstilling Play!, som ganske enkelt handler om at udforske og lege sig gennem oplevelsen, der dækker over 5 kategorier for, hvorfor vi leger. Museet ligger lige ved Älmhult station, hvor der går tog til direkte til og fra København.

Mød alle de populære Astrid Lindgren-figurer som Emil, Pippi, Ronja Røverdatter, Madicken, osv. i deres rette miljø. F.eks. Brødrene Løvehjerte på deres gård i Nangijala, hvor der også er plads til de to heste. (Foto: Astrid Lindgrens Värld) Fold sammen
Læs mere

Mød Pippi og Emil
Træd ind i Villa Villekulla eller mød Ronja Røverdatter og Emil, når I besøger Astrid Lindgrens Värld i efterårsferien. Her bliver I helt naturligt en del af fortællingen og lever jer ind i en eventyrlig verden, som alle i familien kan relatere jer til, uanset om man er født i 1975 eller 2010.

I alt 150 dinosaurer og skeletter er udstillet i A World Of Dinosaurs, hvoraf flere er nye. De store dyr er i fuld størrelse og meget realistiske. (Foto: Albin Rylander) Fold sammen
Læs mere

Sveriges Jurassic Park
A World of Dinosaurs i Småland er ikke hvilket som helst museum. Her kan I stå over for gigantiske konstruktioner af fortidens største skabninger, hvoraf nogle endda brøler og bevæger sig, som var de i levende live. Gruopvækkende, vildt og fortryllende på én gang.

Læs meget mere om fantastiske Sverige her

Dette indhold er produceret af Berlingske Media Native & Creative i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.