Annonce
Annonce

Disse teknologier får størst betydning for dansk erhvervsliv

PR-foto: Christiane Vejlø, digital trendanalytiker hos Elektronista Media og Thomas Damkjær Petersen,formand, ingeniørforeningen IDA. Fold sammen
Læs mere

Imellem de mange nye muligheder og teknologier, der allerede har stor betydning for dansk erhvervsliv, står nogle ud, som forventes at bidrage mest til samfundet.

Af Simone Okkels

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Robotics og Kunstig Intelligens'. Se alle artikler her

Der er ingen tvivl om, at digitaliseringen ruller ud over det danske samfund og endegyldigt har fundet vej ind i erhvervslivets kerne. Men hvilke nye teknologier kommer egentlig til at bidrage mest til det danske erhvervsliv de kommende år?

Kunstig intelligens, 3D-printing, ressourceeffektiv bæredygtig produktion og robotics vil ifølge World Economic Forum ændre, både hvordan vi producerer, håndterer og fikser produkter og services. I en dansk kontekst, viser indblikket ‘Danmark i Vækst’, hvor PwC har fået input fra flere end 600 erhvervsledere, at 45 procent forventer, at robotics vil revolutionere dansk erhvervsliv. Det samme, mener én ud af fem, gør sig gældende for kunstig intelligens, 11 procent peger på IoT og 9 procent på 3D-print.

“Med Internet of Things får vi nye muligheder for automatisering, når maskiner kan tale med hinanden og melde om, at dele skal udskiftes eller give en ordre. AI spiller en stor rolle. Det kommer vi også til at se mere af, både rent softwarebaseret, hvor vi taler med AI via nettet, men også via hardware i eksempelvis fysiske robotter. Robotteknologien vil komme bredere ud, når det i højere grad bliver en blanding af robotics og AI,” siger digital trendanalytiker hos Elektronista Media, Christiane Vejlø:

“Virtual reality skal også nævnes. Her ser vi allerede, at der er blevet udviklet software, som kan gøre dit skrivebord virtuelt. I princippet kan du have et kæmpestort kontor, men sidde i et lille rum uden computere med et VR-set på.”

De underliggende teknologier for meget af digitaliseringen er AI og robotics. Og jo større det bliver, jo mere omfattende bliver brugen.

“Generelt kan man sige, at teknologien kommer til at fylde mere og mere, men den bliver mindre synlig. Det bliver nemmere at betjene, og sproget bliver i højere grad på vores præmisser,” siger hun.

Thomas Damkjær Petersen, formand, ingeniørforeningen IDA

»Kunstig intelligens og Big Data er på vej ind i mange virksomheder, men der er forskel på virksomhederne.«


Virksomheder bliver bedre til atudnytte digitaliseringens muligheder
Hos ingeniørforeningen IDA fortæller formand Thomas Damkjær Petersen, at noget af det, der optager ham og medlemmerne, er, hvilke af de mange teknologier, som er kommet i spil, der kommer først.

“Kunstig intelligens og Big Data er på vej ind i mange virksomheder, men der er forskel på virksomhederne. Mange af de små og mellemstore virksomheder vil skulle digitalisere sin produktion og processer, fordi man i dag ikke udnytter teknologien, som det er muligt. Det vil man se komme i løbet af de næste par år,” siger han.

De mest fremtrædende teknologier, som Thomas Damkjær Petersen peger på, er AI, Big Data og robotics. Det er teknologier, som for mange er til at forstå.

“Eksempelvis er man kommet langt med talegenkendelse. Det at kunne tale til og med sine ting. Det vil man se komme mere frem i virksomhederne. Der vil også ske det, at hvad vi definerer som en robot, dem vi kender fra samlebåndet, vil udvikle sig hastigt, fordi man kan bruge data og AI til at gøre dem klogere,” siger han.

Og der ligger store perspektiver i at satse endnu mere på teknologierne, fortæller Thomas Damkjær Petersen.

“Der ligger mange effektiviseringsgevinster at hente. Det kræver, at man laver nogle investeringer, for ny teknologi koster penge. Men vi har lavet en undersøgelse, der viser, at der er et automatiseringspotentiale på 46 milliarder kroner, hvis virksomhederne gennemfører de automatiseringer, der er økonomisk rentable på bare to år,” siger Thomas Damkjær Petersen.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Robotics og Kunstig Intelligens'. Se alle artikler her