Annonce
Annonce

Digitalisering optimerer både produktion og produktudvikling

Virksomheder skal nedbryde siloer og nytænke produktudviklingen, så flere ting foregår parallelt - og digitalt. Det kræver fokus på at nedbryde siloer i organisationen samtidigt med at overblikket bevares.

PR-foto: Rolf Bonde Petersen, Partner og Direktør i effectlaucher, og Frank Faurholt, Salgsdirektør i Siemens
Læs mere
Fold sammen

Af Martin Poul Pedersen

Globalisering, disruption og stigende pres på verdens ressourcer kombineret med forbrugere, der konstant efterspørger nye individuelle produkter har formet en ny virkelighed for virksomhederne – stadig drevet af klassiske business drivers: kortere ”time to market”, større fleksibilitet, højere kvalitet, produktivitet og bedre service, men udfordret af nye teknologier, som risikerer at blive en trussel, for de virksomheder, der ikke kommer med på den digitale vogn.

Det mener Frank Faurholt,  salgsdirektør i Siemens, der har en erklæret ambition om at være med til at udvikle fremtidens digitale og intelligente fabrik. Pakket og klar til den såkaldte 4.0 Industrielle revolution – også kaldet ”Industri 4.0” på dansk.

Han fremhæver, at der i den nuværende – eller gamle – måde at tænke på, arbejdes i serielle processer opdelt i siloer, og hvor muligheden for optimering er begrænset til fintuning af de enkeltstående områder.

”Her kan du køre et projekt hist og her og så komme lidt hurtigere gennem – men det er ikke nok. Spørgsmålet er, hvordan kommer du 30 pct. hurtigere gennem fra idé til marked? Det kan kun gøres ved at nedbryde siloerne og omforme dem til et digitalt workflow,” siger Frank Faurholt.

Design og test parallelt
Han peger på, at værdifuld tid ofte går tabt i udviklingen af nye fysiske prototyper, fordi der er forskelle i fokus mellem eksempelvis designer og ingeniør.
”Men hvis jeg nu afleverer en digital model i stedet for en fysisk, så kan ingeniøren med det samme se, om dimensionerne har gang på jord, og har man de nødvendige data, kan man endda begynde at simulere tests af produktet digitalt – og når man begynder at designe og teste stort set parallelt, så nærmer vi os et Industri 4.0 scenario” siger Frank Faurholt og fortsætter:

”Hos Siemens kalder vi det The Digital Enterprise, som netop er et fremadrettet koncept, der tager udgangspunkt i et holistisk syn på alle udviklings, produktions og service processerne. Vi har i denne sammenhæng selvfølgelig også stor fokus på de Cloud baserede muligheder, som vi via vores MindSphere koncept nu lancerer til vores kunder.”

Samtidigt understreger Frank Faurholt, at det kræver stor indsigt i egne processer, at kunne arbejde på den måde, og her har mange især mindre danske virksomheder lang vej til målet.

Hvem gør hvad
Netop overblik over – og optimering af - processerne er dog et stort fokusområde for mange virksomheder, og der er findes en række værktøjer, der netop er udviklet til formålet. Et eksempel er effectlauncher, der helt enkelt – og cloudbaseret – lader dig ”tegne” et udviklingsprojekt som en rute på et digitalt kort.

I en projektrute beskriver man de enkelte aktiviteter og herunder, hvad der skal ske, hvem der skal involveres, og tilknytter de dokumenter og værktøjer der skal til for at løse opgaven. Projektruterne kan så løbende optimeres ud fra konkrete erfaringer fra medarbejderne og dermed sikre at nye projekter søsættes ud fra det bedst mulige udgangspunkt.

”Erfaringen viser, at veldefinerede arbejdsgange baseret på best-practice samt tydelige og kommunikerede roller og ansvarsfordeling har direkte positiv effekt for både produktiviteten, arbejdsglæden og ultimativt også for lønsomheden i virksomheden,” siger partner og direktør i effectlaucher Rolf Bonde Petersen om baggrunden for projektstyringsværktøjet.

Fra mail til overblik
Han fremhæver en undersøgelse foretaget af McKinsey på baggrund af svar fra 4.200 vidensmedarbejdere tidligere i år. Den viste, at de i gennemsnit bruger 28 pct. af deres tid på at håndtere emails svarende til 1,5 dag om ugen samt 20 pct. af deres tid på at søge efter informationer, svarende til en dag om ugen. Et effektivt projektstyringsværktøj som effectlauncher skærer en betragtelig del af den tid. Dertil kommer, at en fast struktureret platform minimerer risikoen for fejl og manglende kommunikation markant.

”Det handler om at skabe overblik hele vejen gennem organisationen og dermed minimere risikoen for tilbageløb, fejl og spildtid,” siger Rolf Bonde Pedersen.

Læs mere på www.siemens.com/digital-enterprise
Læs mere på www.effectlauncher.com