Annonce
Annonce

Digitale kompetencer bliver afgørende for udviklingen af den offentlige service

Topbillede
PR-foto: Rikke Hvilshøj, Adm. direktør i DANSK IT Fold sammen
Læs mere

Den offentlige sektor gennemgår i disse år en omfattende digitalisering. Der er ikke det område, der enten ikke er helt digitaliseret eller indeholder et element af digitalisering i sig.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Offentlig Udvikling'. Se alle artikler her

Af Rikke Hvilshøj, adm. direktør, DANSK IT

Udviklingen betyder, at alle medarbejdergrupper i stadig stigende grad har behov for at få udviklet deres digitale kompetencer. Det gælder lige fra sosu-assistenten, folkeskolelæren, sagsbehandlere til it-specialisterne.

Har alle ikke de rette kompetencer til at implementere fx velfærdsteknologi, nye it-platforme eller i at hjælpe borgerne med at forstå de nye teknologier, så kan det ende med fejlslagne, meget dyre it-projekter og i at borgerne kommer til at opleve, at den offentlige service halter.

Derfor er der grund til at rejse et advarselsflag, når kun hver sjette offentlige virksomhed i undersøgelsen IT i Praksis 2017-18 fra Rambøll og DANSK IT fortæller, at medarbejdernes digitale kompetencer svarer til, hvad de har behov for. Advarslen bliver ikke mindre nødvendig af, at selvom man på lederniveau har erkendt, at der er en kompetenceudfordring, så har 53 procent ifølge undersøgelsen ikke nogen langsigtet strategi for at udvikle medarbejdernes digitale kompetencer.

Måske det skyldes, at man endnu ikke har fundet svaret på, hvilke digitale kompetencer, der bliver behov for. For succesfuld digitalisering kræver meget mere end tekniske kompetencer.
Det kræver fx både etiske, juridiske og tekniske kompetencer at anvende de mange data fornuftigt og i respekt for borgerens privatliv som det offentlige indsamler. Det kræver også meget andet end tekniske kompetencer at implementere store offentlige it-projekter - det kræver store evner i forandringsledelse og menneskelig indsigt, at sørge for, at medarbejderne kan se meningen i de store organisatoriske forandringer som store it-projekter ofte skaber.

Man kan derfor sige, at desto flere muligheder teknologien giver, desto større bliver behovet at kunne forholde sig konstruktivt kritisk til digitaliseringen. Et af de centrale mål i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi er at skabe bedre og mere sammenhængende brugerrejser for borgere og virksomheder sådan, at borgerne ikke oplever at blive skubbet rundt mellem myndigheder, når de kommunikerer digitalt med det offentlige.

Det forudsætter sammenhængende systemer, kendskab til borgernes ønsker og behov og så selvfølgelig en lyst og evne til at skabe innovation og måske ­endda en erkendelse af, at den digitale løsning ikke altid er den bedste. Alt sammen kræver i sidste ende, at offentligt ansatte både har de rette tekniske kompetencer og aktivt kan byde ind med tanker og ideer til digitaliseringen, og forholde sig til den konstruktivt kritisk til udviklingen.

Alternativet er en ­offentlig sektor, som ikke er i øjenhøjde med borgerne, og hvor de ansatte hele tiden må halse efter digitaliseringen.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Offentlig Udvikling'. Se alle artikler her