Annonce
Annonce

Detailhandel er ikke for svage sjæle

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Af markedsdirektør Henrik Hyltoft, Dansk Erhverv og adm. dir. Niels Ralund, Foreningen for Dansk Internethandel

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Detail'. Se alle artikler her

Konkurrencen om kunderne er benhård i detailhandlen – både på handelsstrøgene og på nettet. Danske butikker skal være hårdhudede og hurtige til at omstille sig, når de skal konkurrere med transnationale e-handelskoncerner som amerikanske Amazon, tyske Zalando og kinesiske Alibaba.

Udfordringerne fra udlandet bliver større og større. For det første er de udenlandske netbutikker dygtige og udvikler sig hele tiden. For det andet har de ofte lempeligere vilkår end danske virksomheder, når de sælger til danske forbrugere.

Den første udfordring klarer dansk detailhandel, som i dag sker både on- og offline. Den fysiske butik og netbutikkerne supplerer hinanden, og vi møder kunderne lige dér, hvor de er. Vi er kort sagt gode til hele tiden at blive skarpere på at matche kundernes forventninger og nye forbrugsmønstre.

Den anden udfordring med de ulige vilkår kræver politisk vilje til at gribe ind. Så selv om danske virksomheder er gode til at handle og hurtige til at tilpasse sig, så kan vi ikke altid sige det samme om lovgivningen og myndighederne.


PR-foto: Henrik Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv

Dansk Erhverv og FDIH anslår, at statskassen hvert år går glip af mindst en halv milliard kroner i moms, fordi pakker fra udenlandske netbutikker ikke tjekkes. Det er meget svært for en dansk butik at konkurrere på prisen, når udenlandske butikker reelt kan sælge til danske forbrugere uden at betale told og moms.

Ulige konkurrence koster omsætning og arbejdspladser i dansk detailhandel, for der er ikke tale om småpenge. Danskernes lyst til digital grænsehandel vokser fortsat, så vi lægger op mod 40 mia. kr. årligt i udenlandske netbutikker.

Nettet er på mange måder grænseløst, og derfor bliver kravet om lige og fair konkurrence stadig vigtigere. Udenlandske virksomheder med salg til danskere skal betale moms, og deres varer skal leve op til de samme krav, som dansk detailhandel er underlagt. Derfor forventer vi, at regeringen nu sætter gang i en løbende kontrol af udenlandske pakker, der stopper momssnyd og import af tvivlsomme varer. Svenskerne har netop vedtaget at kontrollere alle pakker, så her kan vi lære af vore nordiske naboer.


PR-foto: Niels Ralund, ​Adm. direktør i Foreningen for Dansk Internethandel

SKAT har allerede værktøjerne til at sikre, at der betales dansk told og moms af de varer, som danskerne køber i udlandet. De kan undersøge udenlandske pakker og tjekke kreditkortbetalinger over nettet. Deres kontrol kan også støtte andre myndigheder, der sikrer, at varer solgt i Danmark er i en ordentlig kvalitet og sikre for forbrugerne. Men det sker desværre alt for sjældent.

Vi meget glade for, at regeringen med sit digitale vækstudspil har sat e-handel på dagsorden, så danske butikker kan blive bedre til at e-handle med udlandet. Det støtter vi op om. Men gode initiativer for fremtiden skal ikke tage fokus fra, at myndighederne lige nu skal blive bedre til at kontrollere, at der ikke snydes med afgifter og moms. Når konkurrencen sker på lige vilkår, så skal danske butikker nok klare resten.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Detail'. Se alle artikler her