Annonce
Annonce

Det trækker op til konsolideringer

EU’s Persondataforordning lurer i horisonten. Hvad skal mellemstore danske virksomheder gøre for at leve op til kravene uden at betale kassen?

Arkivfoto Scanpix Fold sammen
Læs mere

Af Mathias Caspersen

Den 25. maj 2018 er P-dag i it-branchen. Her træder det store spøgelse endelig frem på scenen efter at være blevet debatteret heftigt til gå-hjem-møder, på messer og i content-artikler. Her træder den nye Persondataforordning fra EU i kraft.

De fleste eksperter er enige om, at det vil medføre omvæltninger for erhvervslivet. Nye love omkring retten til at blive glemt og Privacy by Design tegner især til at kunne udfordre landets it-chefer.
For virksomheder i Mærsk- og LEGO-klassen vil man sandsynligvis have de finansielle muskler til at kunne opgradere sine organisationer og løsninger, men hvad med Danmarks mange mellemstore virksomheder?

Hvad bør de gøre for at holde sig ude af skudlinjen for de megabøder, der følger med forordningen? Hvordan sikrer de for eksempel, at der er tilstrækkeligt styr på de store mængder personlige data, der ligger i deres kundeklubber?

Ifølge Carsten Hvid Challet, der er Vice President Security i it-huset GlobalConnect, peger pilen mod en konsolidering af virksomhedernes it-setup.

”Mange af de her virksomheder har i hundredevis af forskellige it-løsninger. Med de nye regler skal man have overblik over det hele, ellers risikerer man, at hammeren falder hårdt og tungt. Derfor tror jeg, vi vil se, at man samler sin it hos nogle få partnere, man stoler på,” fortæller han.

Overblik
Ifølge Challet kan konsolideringen både ske ved, at man bruger færre leverandører, eller at man vælger en broker. Så længe man ikke behøver lave aftaler med 10 eller 20 forskellige selskaber og bekymre sig om et hav af små digitale løsninger.

Og hvordan griber man så øvelsen an?
Challet opfordrer til, at man først og fremmest går til sine største leverandører og spørger dem, om de har styr på de nye krav. Det vil give de fleste virksomheder et billede af, hvor de står. For nogle, primært større virksomheder, vil det give mening at ansætte en Data Protection Officer. Challet lægger vægt på, at denne skal sidde højt i hierarkiet, for der skal tages en række grundlæggende strategiske beslutninger. De færreste vil således kunne betale sig til en komplet beskyttelse, så man er nødt til at beslutte, hvor meget sikkerhed man vil betale for.

For de lidt mindre virksomheder vil det ofte give mening at finde en rådgivende partner, der kan hjælpe. Det kan dog vise sig at blive en udfordring.

”Så vidt jeg kan se, findes der i dag ikke uafhængige rådgivere, som både kan overskue det juridiske og det tekniske. Dermed risikerer man at havne mellem to stole eller at købe for meget,” fortæller Challet.

Ulven kommer
Det ville ikke være helt forkert, hvis det gav anledning til bekymring, for der venter ­it-afdelingerne en opgave, der for mange vil antage enorme proportioner. Man skal sikre sig et komplet overblik over sin it.

”De fleste virksomheder har i årevis outsourcet deres it til flere forskellige leverandører. Mange har store legacy-løsninger stående i kælderen, som de ikke selv ved, hvordan er bygget op. De fleste har mere end dobbelt så meget Shadow IT i form af Dropbox og lignende, som de selv tror, de har. Alt det skal der styr på,” fortæller Challet.

Enorm udfordring eller ej, så er det langt fra alle virksomheder, der for alvor har taget fat på arbejdet, og det kan blive et problem.

”At kortlægge hele sit it-miljø og finde frem til, hvor der ligger personfølsomme data tager i sig selv lang tid. Men man skal også analysere resultaterne, lægge en ny plan og implementere nye løsninger. Og så er der pludselig ikke lang tid til maj 2018,” fortæller Challet.

Han konstaterer tørt, at jo tættere man kommer på datoen, jo travlere får man. Selvom der er langt tid til, at den første megabøde kan udskrives, mener han, at man bør lytte til de mange, der råber, ulven kommer. Man skal i gang nu.