Annonce
Annonce

Det skal løbe rundt – og rundt

Arkivfoto Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Den cirkulære økonomi er for alvor ved at gøre sit indtog i erhvervslivet. I de seneste år har især de store virksomheder taget den nye dagsorden til sig, men hvis den cirkulære økonomi skal lykkes, skal der også sås frø hos de mange små og mellemstore virksomheder.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Cirkulær Økonomi'. Se alle artikler her

Af Lise-Lotte Schmidt-Kallesøe, Gate 21

”Industriel symbiose”, ”tilbagetagningsordninger” og ”genanvendelse” er ikke længere fremmedord i de større virksomheder. Men for de mindre virksomheder, der ikke nødvendigvis har miljømedarbejdere på fuldtid, er der også store potentialer i en mere cirkulær økonomisk forretningsmodel.

”De mindre virksomheder skal ikke nødvendigvis starte med en helt ny, cirkulær forretningsmodel, men mange kan høste de nemme gevinster inden for energi- og materialebesparelser og så sideløbende blive introduceret for mulighederne i den cirkulære økonomi. Det centrale er, at virksomhederne får en hjælpende hånd, og at de hele vejen igennem kan se business casen og bundlinjen,” forklarer Line Bech.

Line Bech er programleder hos partnerorganisationen Gate 21, der leder projektet Bæredygtig Bundlinje. Et projekt, der har til formål at støtte implementering af grønne forretningsmodeller i små og mellemstore virksomheder i Region Hovedstaden. Allerød Kommune er én af partnerne i Bæredygtig Bundlinje og kan dermed tilbyde lokale virksomheder at være med i projektet.

Miljøhensyn en del af kulturen
Johs. Tandrup i Allerød er en af de mindre virksomheder, der ser muligheder i en mere cirkulær forretningsmodel. Virksomheden har blandt andet produceret VVS-artikler siden 1946 og har som mål at være førende inden for produktion af vandbesparende elementer. Siden 2011 har Johs. Tandrup været en del af Allerød Kommunes miljønetværk, der bistår erhvervslivet i en mere bæredygtig udvikling.

Miljøhensyn er en del af virksomhedens kultur, og i de senere år er virksomheden også begyndt at se på egen drift. Blandt andet er virksomheden af flere omgange blevet energitjekket med det formål at reducere energiforbruget. Nu fokuserer de på materialeanvendelsen i produktionen og konkret anvendelsen af krom til forkromning af eksempelvis brusehoveder:

”I vores branche bliver mange artikler forkromet – heriblandt brusehoveder, fordi der er tradition for, at vand skal komme ud af metal og ikke af for eksempel plast. Da krom er et tungmetal, vil vi undersøge mulighederne for, hvordan vi kan sikre at vores forkromede produkter genanvendes korrekt og ikke ryger i skraldespanden,” fortæller Anders Tandrup, økonomichef i Johs. Tandrup.

Anders Tandrup, økonomichef i Johs. Tandrup.

»Vi er glade for, at vores kunder stiller krav til miljødelen af vores virksomhed.«


En håndsrækning til virksomhederne
I Bæredygtig Bundlinje tilbydes virksomhederne en screening, der klarlægger, hvordan de kan forbedre deres energi- og ressourceeffektivitet og i sidste ende konkurrenceevne og bundlinje. Det er en god håndsrækning til erhvervslivet, mener Allerøds borgmester, Jørgen Johansen.

“At projektet er konkret og handlingsorienteret er vigtigt for virksomhederne. At de samtidig kan se en direkte effekt på bundlinjen, gør projektet super attraktivt for os,” siger borgmester Jørgen Johansen.

Flere af Johs. Tandrups kunder, især hospitalssektoren, stiller krav til, hvad der sker med produkterne efter endt levetid.

”Vi er glade for, at vores kunder stiller krav til miljødelen af vores virksomhed. Som mindre produktionsvirksomhed kan vi dog være udfordret i forhold til den tid og viden, det kræver at blive kyndige på det cirkulære område, og det kan miljønetværket og Bæredygtig Bundlinje-projektet hjælpe os videre med,” siger Anders Tandrup.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Cirkulær Økonomi'. Se alle artikler her