Det er fedt at rejse - men det er mere end det

For familien Wessel Witte er livet én lang rejse. I øjeblikket er hele familien; mor, far og to børn, på en fem år lang jordomrejse. De mener, at det at rejse, er den bedste uddannelse, man kan få.

Rejse er lig med dannelse, og når vi drager ud i verden, bliver vi klogere på både den og på os selv. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

For mange er dannelsesrejsen en obligatorisk del af ungdommen. Men måske bør man tage på flere dannelsesrejser hele livet igennem? Det mener i hvert fald Nikolaj Wessel Witte. Han og hustruen har taget deres børn med ud på en fem år lang jordomrejse. Det er der en klar grund til.

»Jeg tror absolut, at den bedste uddannelse man kan få er, at rejse rundt og se verden, i stedet for bare at sidde hjemme og læse om den. Det er 100 procent livets skole. Skal man lære engelsk, så kan man tage til et engelsktalende land. Skal man lære noget om kristendommens historie, så kan man besøge Notre Dame og så videre,« fortæller Nikolaj Wessel Witte, hvis rejse kan følges via siden 'Globetrotterfamilien' på Facebook.

Han mener ikke, at dannelsesrejsen kun bør høre ungdommen til. Derimod er mantraet, at det er vigtigt at tage på dannelsesrejser hele livet.

»At tage på dannelsesrejse er vigtigt, om man er 22 eller 42 år. Jeg møder folk i alle aldre, som er groet fast, og hvor jeg vil sige: »Kom nu ud og se verden!« Vi vil også tilbyde vores børn nogle andre muligheder, hvis vi skoler dem ude på verdens landeveje. Det gør dem mere klar til livet, vil jeg mene,« lyder det fra Nikolaj Wessel Witte.

»Den bedste uddannelse får man gennem livets skole« er mantraet for Globetrotterfamilien, der netop nu rejser verden rundt. Foto: Globetrotterfamilien Fold sammen
Læs mere

 

Han bakkes op af selvstændig psykolog Camila Holmgaard, der er en passioneret rejsende. Hun har rejst meget både i sin ungdom, men også senere i livet, efter hun stiftede familie. Og hun er ikke i tvivl om, at det at rejse, er en vigtig del af vores udvikling som mennesker.

»At komme ud at se, at der er andre måder at leve på, mener jeg, er vigtigt for os. En større relationel forståelse og kulturforståelse kan forhindre mange sammenstød, tror jeg. Det kan også give en bredere empatisk forståelse for, at vi alle lever på samme klode, selvom vi er forskellige,« siger Camilla Holmgaard.

Børn er ikke en forhindring
Ofte ændres måden vi rejser på, når vi får børn. Så bliver rygsækrejsen skiftet ud med charterrejsen. Men ifølge Nikolaj Wessel Witte behøver det ikke være sådan. Man behøver ikke at stoppe med sine interesser, bare fordi man har fået børn.

Vil du også være med til at forandre verden?
Klik her og deltag i konkurrencen om en unik rejsemulighed

»Der er nok også lidt en stædighed i det. Mange siger, at det er nemmest at rejse, hvis man er single, eller er et par uden børn. Men nu er vores ene barn i skolealderen, og så har vi valgt at tage dem ud i fem år. Man kan fortsat se og opleve verden. Nogle ting oplever man sikkert på en anden måde end før, men ikke på en mindre fantastisk måde,« siger Nikolaj Wessel Witte.

At rejse verden rundt er som bekendt ikke gratis, men det er der råd for. Nikolaj Wessel Witte og hustruen er selvstændige, og kan arbejde fra alle steder i verden. Som såkaldte digitale nomader. Når bare der er internet og en computer, så er det muligt at drive forretningen fra både stranden og bjergsiden.

»Det koster faktisk forbavsende mindre at rejse, end at være hjemme i Danmark. Min kone og jeg er selvstændige og arbejder lidt undervejs for at få det hele til at løbe rundt,« slutter Nikolaj Witte, der regner med at kunne drive sin virksomhed fra det store udland, så længe hans rejse varer.

Camilla Holmgaard boede et år i Panama som 16-årig. Siden har hun foretaget flere rygsækrejser. Hun og hendes mand har heller ikke lagt låg på rejseriet efter de fik børn. Og rejseaktiviteten har ligeledes også været for børnenes skyld. Desuden giver rejser også et andet perspektiv på ens hjemlige tilværelse.

»Man finder ud af, at her i Danmark har vi det jo sådan set meget godt. Det vildeste vi diskuterer, er om agurkerne skal være lige eller krumme. Det giver perspektiv at  rejse,« slutter Camilla Holmgaard.

Annoncørbetalt indhold (native indhold) er et kommercielt samarbejde mellem Berlingske Media PartnerLab og en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af dette indhold.