Annonce
Annonce

Det digitale udstillingsvindue

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Kundeoplevelsen er central, uanset om handlen foregår digitalt eller fysisk. Derfor skal butikkerne være lige så opmærksomme på at gøre sig til på nettet, som de er i den fysiske verden.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Den Digitale Kundeoplevelse'. Se alle artikler her

Af Thomas Giolla-Møller, Pressekonsulent, Dansk Erhverv

Al detailhandel handler om at være der, hvor kunderne er og gøre sig attraktiv. Det er en øvelse, som de fleste butikker har stor erfaring med, når det kommer til at lave flotte udstillinger, guide kunderne gennem butikken og sørge for, de får en god oplevelse og gode tilbud. Det samme gælder netbutikken.  Hjemmesiden er netbutikkens udstillingsvindue, og den skal helst være indbydende, overraskende og relevant for kunderne.  Digitaliseringen giver en masse nye muligheder, men det bliver straks lidt sværere.

»Man kan sige helt overordnet, at der gælder de samme principper for god butiksdrift på nettet som i den fysiske ­verden. Det er kundens behov, der skal være i centrum. Nutidens kunder stiller i stigende grad krav om, at informationerne skal være målrettet og relevant for lige netop dem, og det giver nogle helt særlige udfordringer,« siger chefkonsulent Martin Jørgensen fra Dansk Erhverv.

På nettet handler det i høj grad om personalisering og om at bruge  data til at ramme den enkelte kunde i forhold til dennes behov.

»Big data er blevet et buzzword, og det dækker helt enkelt over, at virksomhederne skal blive bedre til at bruge den viden, de allerede har om kunderne. Hvad har de klikket på? Hvilke varer eller ydelse har de søgt efter? Hvilket pris­leje går de efter? Den information skal butikkerne bringe i spil, så kunden hurtigere får adgang til lige præcis de produkter, som har interesse,« siger Martin Jørgensen.

Det hele bliver personligt
Det er ikke kun online, at det personlige bliver vigtigere. Konsulentfirmaet Deloitte har lavet undersøgelser, der viser, at forbrugerne er villige til at bruge 20 procent mere, hvis produktet er personligt, altså hvis det er lavet specielt til dem. Eksempelvis særlige striber på skoene, broderier på tasken etc. etc. Det kaldes co-creation. Andre veje kan være såkaldt Augmented Reality og Virtual Reality, hvor man fx kan se, hvordan en ny sofa vil se ud i ens dagligstue, som IKEA lige har lanceret.

»Det er ekstremt vigtigt, at danske virksomheder udnytter de nye muligheder og fortsat følger med de nye tendenser, hvis de vil holde sig selv i business. Ellers risikerer de at blive overhalet af udenlandske netbutikker. Men samtidig skal de sikre, at det sker på en tryg og ordentlig måde, hvor kunderne ikke føler sig overvåget eller oplever, at deres personlige oplysninger bruges på en måde, de ikke har været vidende om.  Der skal findes en balance mellem, at kunderne kræver, at butikkerne tilbyder personligt indhold samtidig med, at det skal sikres, at der ikke indsamles og deles data, som er problematisk,« siger Martin Jørgensen.

Husk juraen
I Danmark og EU kan virksomheder ikke bare samle løs og lagre information om deres kunder uden at tænke sig grundigt om. Når virksomhederne indsamler persondata, skal kunderne informeres om hvilke oplysninger, der registreres om dem, samt hvad oplysningerne bruges til. Virksomhedernes behandling af personoplysninger er kommet ekstra meget i fokus, fordi der pr. 25. maj 2018 med EU Persondataforordningen træder nye og strengere regler i kraft for, hvordan virksomhederne må benytte den viden, de har om de enkelte kunder.

»Med persondataforordningen stilles der øgede krav til bl.a. at oplyse om, hvad personhenførbare informationer fra kunderne bruges til. Virksomhederne skal sikre sig, at de udelukkende anvender oplysningerne i overensstemmelse med det, de har lovet kunderne, og så skal de være klar til at kunne give kunderne indsigt, hvad de bruger kundernes data til, hvis de skulle blive spurgt. Særligt sidstnævnte stiller krav til struktur på virksomhedernes ­kundeoplysninger«, slutter Martin ­Jørgensen.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Den Digitale Kundeoplevelse'. Se alle artikler her