Annonce
Annonce

Det bliver kun bedre

Robotterne er mere en hjælp end en trussel for fremtidens arbejdsmarked ifølge stifteren af Universal Robots, Esben H. Østergaard. PR-foto: Esben H. Østergaard.
Læs mere
Fold sammen

Siden tidernes morgen har teknologi gjort livet lettere for os mennesker, og udviklingen fortsætter, som den altid har gjort. Det går bare hurtigere end hidtil. I dag overtager robotteknologi flere og flere funktioner. Det skaber samtidig nye jobs.

Sponseret af Universal Robots

Af Katrine Krebs

”Robotter er ”bare” intelligent teknologi, der gør livet lettere for os mennesker. Fra stavekontrol i Word til selvkørende biler er robotterne mekaniske tjenere,” skitserer Esben H. Østergaard, der er grundlægger af Universal Robots.

I dag fungerer selskabets mekaniske tjenere i over 50 lande, og vækstkurven går lodret opad. Det er nu ikke derfor, at den robotglade grundlægger ser lyst på fremtidens arbejdsmarked. Det er fordi, han tror på, at det kun bliver bedre.

Et lettere arbejdsliv
Til trods for optimismen hos den fynske robotvirksomhed, bliver der lyttet til samfundsdebatten og frygten for, at robotter erstatter mennesker.

”Selvfølgelig forstår jeg godt bekymringen, for robotter overtager reelt en hel del arbejdsopgaver inden for mange erhverv. Jo mere ensformigt indhold en jobfunktion har, jo lettere er den at erstatte,” forklarer Esben Østergaard.

Han minder samtidig om, at mekaniseringen af landbruget gjorde det muligt for færre at brødføde flere. Folk flyttede fra land til by, og nye jobs blev skabt.

”Mennesker er skabt til at skabe, og netop vores evne til at anvende og udvikle redskaber adskiller os fra dyrene. Igennem historien har teknologi effektiviseret og forandret vores arbejdsliv til det bedre. Jeg tror, de færreste drømmer sig tilbage til at hakke roer,” siger Esben H. ­Østergaard.

Den uddannede robotforsker grundlagde Universal Robots med det mål, at også små og mellemstore virksomheder simpelt og omkostningseffektivt kunne udnytte robotteknologi til at automatisere processor. Målet er for længst nået, og nye er sat.


Den enkle robotarm fra Universal ­Robots kan udføre millioner af ­opgaver og har forlængst indtaget verden.

Produktionen tættere på
Universal Robots Acadamy er grundlagt for at uddanne og udvikle kompetencer til fremtidens arbejdsmarked.

”De manuelle arbejdsopgaver i bunden af fødekæden forsvinder, og der mangler specialister i toppen af den. Vores akademi uddanner robotprogrammører med opdateret viden, så vi får skubbet kæden opad,” beskriver Esben H. Østergaard.

For ham hænger viden og produktion uløseligt sammen. I Esben H. Østergaards fremtidsperspektiv rykker produktionen derfor også igen tættere på forbrugerne.

”De fleste vestlige lande har indset, at det var dumt at flytte produktionen til den anden side af jordkloden, for inden for et tiår rykker deres viden med. Vi troede, vi bare kunne være et videnssamfund, men der er ingen bund i viden, hvis ikke der er produktion”.

Grundlæggeren af Universal Robots forudser også, at tid bliver mere kostbar end løn på fremtidens arbejdsmarked, fordi forbrugerne har en forventning om effektivitet og hurtig levering.

Teknologi forandrer jobs
Det er ikke kun effektivisering, robotterne kan sørge for. Med ensartede arbejdsgange sker der færre fejl. Det giver en højere kvalitet og et bedre flow. Når robotterne optimerer produktionen, bliver der råd til at indtage nye forretningsområder og ansætte flere mennesker.

”Når arbejdsopgaver bliver overtaget, opstår nye jobs, for virksomhederne har i tiltagende grad brug for ansatte med kerne­viden, der kan arbejde kreativt frem for maskinelt,” mener Esben Østergaard og eksemplificerer:

”Tænk på forandringen fra skrivemaskiner til PC’ere. Arbejdsopgaver med renskrivning på skrivemaskine forsvandt. Rigtigt mange jobs blev berørt, men kontorarbejde som sådan forsvandt jo ikke. Robotterne giver os kun et mere spændende arbejdsliv”.

Esben H. Østergaard minder samtdig om, at robotter ikke har følelser og værdier som os:

”Mennesker er drevet af ambitioner, og vi vil gerne passe ind i samfundets tandhjul. Arbejde som sådan vil ikke forsvinde. Robotterne er endnu en teknologi, der ændrer vores liv, så vi får øget vækst og velstand”.

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens arbejdsmarked'. Se alle artikler her