Annonce
Annonce

Der skal være mere fokus på at bygge bæredygtigt

Foto: Lindab Fold sammen
Læs mere

I den danske og skandinaviske byggebranchen har man fat i den lange ende, når det kommer til at genanvende og bygge bæredygtigt. Men der er stadig langt før, at branchen er i mål med, hvordan fremtidens bæredygtige løsninger skal se ud.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Et bæredygtigt samfund'. Se alle artikler her

Af Marie Torp Christensen

Det giver god mening at stille spørgsmålstegn ved, om alt behøver at være nyt, når der bygges nye huse, institutioner og andet byggeri. Det tæller nemlig op på CO2 forbruget hver gang, at der produceres nye byggesystemer og byggekomponenter. Derfor opfordrer Lindab, der er en af landets førende leverendører til byggeriet, til en konstruktiv dialog om fremtidens bæredygtige løsninger inden for byggebranchen.

»Vi har som leverandører et helt særligt ansvar for at få skubbet udviklingen i byggebranchen i en mere bæredygtig retning,« mener Puk Spencer, der er salgsdirektør i Lindab.

»Den størrelse, som Lindab har, giver mulighed for at tage ansvar - og det er et ansvar, vi tager seriøst. Derfor arbejder vi hele tiden for, at det bliver nemmere for vores kunder, der bygger, at vælge den bæredygtige løsning.«

Godkendelser gør det mere gennemsigtigt
Det kan være en jungle at gennemskue, hvilke byggekomponenter, der er bæredygtige, og hvordan ressourceforbruget for hele produktets livscyklus har været. Derfor har Lindab taget førerhatten på sikret at nogle af virksomhedens produkter er miljøvaredeklareret eller EPD-certificeret.

»Formålet med certificeringen, som vi har arbejdet internt med, er, at vores kunder kan være trygge ved, at de lever op til alle krav. Det gælder eksempelvis vores porte, der er miljøvaredeklarerede og kan bruges i byggerier, der er bæredygtige,« forklarer Puk Spencer.

Et andet tiltag, som forhåbentligvis kommer til at løfte byggebranchen i en mere bæredygtig retning er ressourcekortlægningen af alle byggerier, der skal rives ned. Formålet er, at alle materialer kortlægges og vurderes inden, at nedrivningskuglen rammer byggematerialerne. Det kan komme til at betyde, at flere af Lindabs byggesystemer i stål får en længere levetid end de først var tiltænkt.

Bæredygtighed er et fælles projekt
Det med at have omtanke for miljø, samfund og bæredygtighed har rødder i den danske og nordiske tankegang. Ønsket om en mere bæredygtig fremtid er også til at se i de danske visioner om, at landet i 2050 er et lavemissionssamfund, der er fri af fossile brændstoffer.

»Bæredygtighed har en helt særlig betydning i Danmark og Skandinavien, hvor vi er mange, som tager ansvar for miljøet, fremtiden og vores omgivelser. I Lindab mærker vi det ved, at bygherrer, arkitekter og fagfolk i stigende grad efterspørger muligheden for at bygge bæredygtigt,« fortælle Puk Spencer, der er salgsdirektør i Lindab, som har bevæget sig langt ud over de nordiske grænser, og i dag er tilstede i 32 lande.

Men selvom, at det ligger i tankegangen, og de første spadestik til en mere bæredygtig byggebranche er taget. og de næste er på vej, så kræver det, at de forskellige aktører arbejder sammen om fremtiden, mener Puk Spencer:

»Vi kan ikke skubbe byggebranchen mod en bæredygtig fremtid alene, derfor opfordrer vi alle, der er interessede til at gå i dialog med os. Sammen kan vi definere, hvordan fremtidens bæredygtige løsninger skal se ud.«

Byggebranchen på messe

  • D. 1. og 2. november 2017 åbner Forum dørerne for efterårets Bulding Green messe. Her kan man blandt andre møde Lindab og andre aktører, der arbejder med bæredygtigt byggeri.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Et bæredygtigt samfund'. Se alle artikler her