Annonce
Annonce

Der er behov for mere fokus på elbiler i Danmark

Foto: Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Målet er, at 50 procent af Danmark og danskernes energiforbrug i 2030 skal bestå af vedvarende energi. Der er meget CO2-reduktion at hente, hvis der kommer fokus på at omstille danskernes transportvaner, så de bliver grønnere.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Et bæredygtigt samfund'. Se alle artikler her

Af Marie Torp Christensen

På Rådshuspladsen i København står den store oppustelige jordklode Climate Planet, der tidligere har haft til huse i Aarhus, sammen med en udstilling om grøn omstilling og klimaforandringer. Selvom nyhederne fortæller konsekvenserne af klimaforandringerne halter den politiske vilje. I Danmark gælder det blandt andet inden for transportbranchen, hvor omstillingen fra diesel- og bezinbiler til elbiler stadig er i sin spæde start.

»Teknologien i elbilerne bliver bedre, og de bliver billigere. Derfor er det et spørgsmål om at lave indsatser, der gør det mere attraktivt at køre i en elbil end i en benzin- eller dieselbil,« vurderer Morten Stryg, derer chefkonsulent i Dansk Energi.

Transporten er et smertensbarn
I Danmark har vi næsten en bil for hver anden dansker. Der kører 2,5 millioner biler på vejene.

»Nogen af de store klumper CO2, som der stadig er tilbage i Danmark kommer fra transportsektoren og særligt personbiler. Man kan sige, at transportsektoren er et smertensbarn for den grønne omstilling,« mener Morten Stryg.

Den store forskel på elbilerne og dem, som kører på benzin- og diesel er, at de ikke udleder CO2, mens de kører, men når de oplader. Derfor handler elbilernes forbrug af CO2 om, hvor strømmen til opladningen kommer fra, og i Danmark forventes det, at 80 procent af strømmen i danske stikkontakter i 2020, er grøn. Prisen for elbiler er afgørende for, om det er interessant for danskerne at skifte. Batteriprisen er en vigtig del af elbilens pris, og siden 2010 er batteriprisen raslet ned fra godt 1000 dollar til under 200 dollar per kilowatt time i dag.

»Med de priser, som der ser ud til at komme på elbilernes batterier samt større udvalg af elbilsmodeller, ser det ud til, at elbiler vil blive interessante for flere bilkøbere,« vurderer Morten Stryg.

»Det er afgørende, at infrastrukturen tilpasses, så det er attraktivt at vælge en elbil.«

Rundt om Danmark er omstillingen i gang
Selvom målet om at leve i et lavemissionssamfund i 2050 er dansk, så er Danmark også en del af både EU og et verdenssamfund, som også har en betydning for, hvor hurtigt den grønne omstilling går. I Kina har man vedtaget, at 10 procent af alle de biler, som sælges i 2019 skal være elbiler. I vores naboland Norge er de også længere. Der kørte i 2017 9.111 registrerede el-
biler i Danmark, mens der i Norge er mere end 100.000 elbiler, og markedsandelen er helt oppe på 20 procent. Den helt store forskel på Danmark og Norge er ifølge Dansk Energis chefkonsulent Morten Stryg, at man i Norge har givet lempelige vilkår for elbilerne som eksempelvis fritagelse af moms og registreringsafgift, og tildelt elbilsførerne fordele som at køre i busbanerne, når trafikken er tæt.

»Norge er et eksempel på, at man på kort sigt kan komme langt med politisk velvilje for, at elbilerne giver mening på længere sigt, er det vigtigt de fortsætter med at falde i pris.«

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Et bæredygtigt samfund'. Se alle artikler her