Annonce
Annonce

Den traditionelle logistikindustri har kørt sin sidste mil

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Digitalisering tager fat, og kundernes forventninger stiller højere krav til logistikindustrien, og den digitale transformation bærer nye muligheder med sig.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Transport og Logistik'. Se alle artikler her

De etablerede aktører i logistikindustrien bliver udfordret og må forvente at miste både konkurrenceevne og værdi, hvis ikke de er på forkant med digitaliseringen. De er tvunget til at udnytte kraften i digital teknologi og opbygge nye digitale forretningsmodeller. Fra underskoven af et digitalt økosystem vokser nye konkurrenter til den etablerede fragt- og logistikindustri. Gennem data, platforme og med stor agilitet skaber de digitale løsninger, der skal give kunderne en gnidningsfri oplevelse og let adgang, prisgennemsigtighed og hurtig integreret service i realtid.

Tre tendenser vil for alvor vende op og ned på den logistik og transportbranche, vi kender i dag; digital transformation og teknologiske gennembrud, forbrugeradfærd og krav om en mere lokal og agil produktion. Det mener Per Imer, der er CEO i fragtvirksomheden CoolRunner.

”Mange leverandørkæder er i dag komplekse, og bliver i fremtiden forenklet af 3D-print og blockchainteknologi. Hastighed og pris bliver afgørende konkurrenceparametre, og i fremtiden vil vi se, at decentrale lagre gør, at man kan levere så hurtigt og fleksibelt som muligt. Kun to procent af dansk vareeksport kommer fra online salg, og det skal vi med dansk perspektiv øge gennem decentrale lagere i hele verden.”

Tre eksperter giver her deres bud på, hvad den digitale transformation kommer til at betyde for logistikmarkedet

 


Peter Kjær Jensen, administrerende direktør i PostNord Danmark. PR-foto

Øget konkurrencekraft med tredjepartslogistik
Tredjepartslogistik og decentrale lagre er allerede i dag en måde at øge konkurrencekraften på, men det er også et vigtigt skridt i omstillingen mod større fleksibilitet og nye prisstrukturer for logistikkunderne. Virksomhederne får frigjort ressourcer til at fokusere på deres kerneforretning og lader andre håndtere deres lager- og logistikbehov. Stordriftsfordelene gør det muligt at drive lageret omkostningseffektivt og dermed særdeles konkurrencedygtigt.

Det er længe siden, at logistik kun handlede om at levere varer fra A til B. Fleksibilitet og digitale integrationer er rygraden i vores produktion, og det er helt afgørende, at data bliver brugt til at give brugerne en gnidningsfri og værdiskabende oplevelse.  Den digitale transformation bærer et stort potentiale med sig. Operatørerne sidder på enorme mængder data og potentialet for at skabe digitale muligheder og bedre kundeoplevelser på baggrund af den data er enorm. Vi bruger data til at give brugeren en platform for selvbetjening. Her bliver alle vores ydelser placeret, og vi kan understøtte hele forbrugskæden fra køb til eventuel returnering af vare, og på sigt vil afsender og modtager selv kunne præge leveringskæden på forskellige tidspunkter fra start til slut via vores platform.

Både de store afsenderkunder, mindre netbutikker og almindelige forbrugere stiller konstant højere krav om valgfri og fleksibel levering, større gennemsigtighed og on the fly-muligheder, for at vælge levering lige der, hvor det passer modtageren, og på et selvvalgt tidspunkt. Tempo er en selvfølge, og vi har skarpt fokus på at levere stærke løsninger til afsenderne igennem hele deres værdikæde, der bringer dem tættere sammen med deres kunder.

For nylig har vi introduceret augmented reality i vores tracking-funktion, så man eksempelvis kan se, om ens pakker passer i cykelkurven eller bilens bagagerum, og sporing skaber gennemsigtighed i hele processen fra besøg i netbutikken til pakken er modtaget. Vores eksisterende digitale løsninger gør det fx muligt for modtager at omdirigere sin pakke via sms, mens afsenderne nyder godt af et samlet overblik, adgang til data og let selvbetjening i vores nye kundeportal –
løsninger, som vi hele tiden udvikler og udvider.

Nøglen ligger i at varetage en driftsmodel, der forener drift og teknologi, og som har den fornødne kapacitet til at skabe kommerciel effekt.


 


John Romedahl, CEO i DAO365

Digitaliseringen åbner op for stort potentiale
Logistik bliver en af grundpillerne i et effektivt samfund. Hvad angår fysiske varer er det logistikken, der skal indfri det potentiale, digitaliseringen åbner op for. Kunderne forventer højere hastighed, bedre komfort og fleksibilitet samt en effektiv levering, der hverken skader miljø eller samfundsøkonomien.

Unge generationer forstår ikke, hvorfor man kan handle i Netto om søndagen men ikke på internettet. I fremtiden vil de forvente varelevering fra e-handel lige så effektivt, som der kommer vand ud af hanen. Den form for forventning breder sig til pakkeleveringer – eller vareforsyningen –om man vil.

Kunderne vil i fremtiden forvente, at varer bliver leveret til døren, og at det kan ske ligeså billigt, som hvis man hentede dem selv. Sidst vi så et lignende paradoks var, da produktionsverdenen gik fra mass production til mass customization. Dengang ændrede forbrugernes forventninger sig i retning af at kunne sammensætte en bil ud fra en bred pallette af muligheder som farver, ekstraudstyr og motorydelse – men den skulle være ligeså billig at fremstille, som hvis fabrikken kun masseproducerede én variant.

Til stor gavn for forbrugerne lykkedes man med omstillingen inden for produktionsområdet gennem udvikling af avanceret produktionsstyring og andre teknologier. Før i tiden kunne man få en Ford T i den farve, man ønskede – bare den var sort. Men det blev overhalet af udviklingen.

Vi vil også se en tendens til, at produktionen vender tilbage til at foregå nærmere forbrugsstedet. Enten gennem produktion fra bunden ved brug af nye teknologier som 3D-print eller gennem late customization. Uden de nye teknologier stritter omkostningsdriverne i logistik og produktion i hver sin retning.

Producerer man centralt, har man typisk lavere produktionsomkostninger på grund af skalafordele, men omvendt betyder det højere logistikomkostninger på grund af længere transport og behovet for lokale stødpudelagre.

Der opstår derfor en optimal balance mellem skalafordele i produktionen og logistikomkostninger. Men produktionsteknologi, som 3D-print, vil skubbe til den balance.

Hvor det tidligere var billigst at producere eksempelvis en reservedel et enkelt sted i verden og lagerføre den lokalt, åbner der sig i fremtiden teknologiske muligheder for at producere små seriestørrelser lokalt, når de skal bruges. Det er en tendens, som vil være tydelig indenfor visse nicher. I første omgang er det særligt reservedelsområdet, der er påvirket. Det store spørgsmål er, hvor hurtigt produktionsmetoderne vil være konkurrencedygtige på mere almindelige forbrugsvarer.


 


Bo Alexander Barfod, CEO i Wuxus

Branchen trænger til at sammentænke de ressourcer vi har
Vor tids købsmønster afføder nye behov for transportløsninger og en smartere lokal transport. For at imødekomme de nye forbrugermønstre og ønsker om skræddersyede og modtagertilpassede leverancer stiger også behovet for at optimere uudnyttet kapacitet på distributionsbilerne og at reducere trængsel på vores veje.

Der er hverken fornuft i eller råd til at betale for spild. Branchen trænger til et digitalt løft og let tilgængelige digitale løsninger, der sammentænker de ressourcer, vi har. Lige nu befinder vi os i en meget analog branche, der kører efter nogle meget ressourcekrævende processer.

Vi skal være med til at reducere CO2-udledningen, og digitale løsninger til branchen skal gøre det lettere at samarbejde digitalt i last- og first mile-kæden.

Med adoptionen af smartphoneteknologien tog last og first mile et digitalt kvantespring. Modtager har fået let adgang til at interagere og påvirke sin leverance. App-teknologien har gjort det let at synliggøre, hvor i processen varen befinder sig, samt for chaufføren at kommunikere direkte med kunde og modtager i realtid.

Tid er den kostbare faktor. Som forbrugere forventer vi at modtage vores leverancer i forudbestemte tidsvinduer, der passer ind i vores hverdag. Friheden til at optimere egen tid er vigtig, og det vil vi betale for. Det har de nye teknologier været med til at realisere.

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Transport og Logistik'. Se alle artikler her