SPONSERET INDHOLD

Den sikre vej: Sådan får du indre ro

Stress er efterhånden blevet en folkesygdom, og hvert år bliver stadig flere danskere ramt af sygdommen, der kan have store konsekvenser for både krop og sind. En alternativ behandling er naturen, hvis positive påvirkning af sindet kan være en stor hjælp til at vriste sig fri af stressen, og finde tilbage til et normalt liv. Se her hvad naturen betyder for den indre ro.

Findes der en bedre måde at stresse af på? I følge eksperterne kan naturen lindre vores stress, og give os ny energi til at klare hverdagen. Foto: Bård Basberg Fold sammen
Læs mere

Følelsen af travlhed og stress er noget, vi alle kender. Hverdagen kan meget ofte føles et par timer for kort, og vi må til tider løbe stærkt, hvis vi skal passe vores job, passe familien, pligterne, og måske endda nå at have tid til vores venner og interesser. Det kan i sidste ende have store konsekvenser, hvis tilstanden bliver permanent.

”Vi er generelt meget dagligdags-stressede i Danmark. Vores arbejds- og præstationskultur kører i meget højt gear, og mange af os er så at sige lidt på arbejde hele tiden. Det er hårdt for hjernen. Jo mere stressede vi bliver, jo mere selvforstærkende bliver tilstanden. Vi slapper aldrig af, men udnytter dagens pauser til at lave endnu mere,” siger Birgitte Sølvstein, der er psykolog og ekspert i stress.

Naturen er god terapi
Stress kommer ofte snigende, og får lidt efter lidt tag i os. Den konstante travlhed, det konstante pres for at nå deadlines og hele tiden præstere tærer i længden hårdt hjernen og livsglæden, indtil korthuset på et eller andet tidspunkt begynder at vælte. Når det sker, oplever mange af os, at vi ikke kan sove om natten, og vi glemmer detaljer og aftaler. Mange oplever samtidig, at deres generelle helbredstilstand begynder at lide under presset. Ifølge Birgitte Sølvstein er et andet symptom, at vi får flere sygedage, og at kroniske lidelser såsom astma og allergi bliver værre og værre.

Kajak på fjorden, vandring i fjeldene eller bare afslapning i de store norske skove? Det bedste du kan gøre, når du mærke stressen være på vej, er at komme ud i naturen. Foto: Terje RakkeNordic life - Visitnorway.com Fold sammen
Læs mere

"Vi er biologiske væsener, og naturen er vores oprindelige hjem. Vores sind og nervesystem er afhængig af naturen og er udviklet i samspil med naturlige omgivelser gennem årtusinder. Byen og arbejdspladsen slider i høj grad på hjernen, fordi vi indtager alle indtryk, selvom vi ikke bemærker det,"

Læs mere sommer i Norge her

Og netop det faktum, at naturen er menneskets oprindelige hjem, er den helt store udfordring i forhold de mange symptomer, der er forbundet med stress. Naturen er derfor også et stærkt beroligende sted for os at søge hen, når dagligdagens pres begynder at blive en byrde.

”Mange kender sikkert, at gåturen gennem parken eller cykelturen i skoven kan have utrolig god effekt på vores humør og sindsstemning. Det er jo ikke tilfældigt. I naturen føler hjernen sig ganske enkelt hjemme, og der slapper den af.” siger Birgitte Sølvstein.

Et af de steder, man kan tage for at opleve naturen og komme væk fra sin dagligdagsstress er Fjord Norge, hvor den uspolerede natur tiltrækker mange gæster fra hele verden.

”Det er mit indtryk, at mange tager på disse ture for at stresse af, og komme væk fra arbejdet og hverdagen. Her er man så langt fra alting, at man virkelig kan være tilstede i naturen et hundrede procent. Og det tror jeg, at mange nyder godt af,” siger Oscar Almgren, der er indehaver og guide hos Uteguiden ved Aalesund.

Inspiration fra Asien
At bruge naturen som lindring for stress er allerede en realitet flere steder i verden. I lande som Japan og Sydkorea har man mere end i Danmark erkendt, at naturen har en betydelig og healende virkning på den menneskelige hjerne. Her findes der såkaldte skovhaver, hvor stressede sjæle kan blive sendt ud af deres læge; ganske enkelt for at få ro i hjernen, og komme væk fra bylarm, blinkende mobiltelefoner, og bippende nyankomne e-mails.

Rindende vand, vindens blæsen i træerne og fuglenes kvidren. Naturens lyd beroliger hjernen og afstresser sindet. Foto: Sverre Hjørnevik Fold sammen
Læs mere

"Hvis et stressramt sind virkelig skal heles, så har man brug for at komme helt væk fra hverdagen, og det kan betyde en afgørende forskel at komme ud i naturen i flere dage. Det er ikke så vigtigt, om det er den japanske have, den danske skov eller de norske fjelde. Natur er natur, og når man er i naturen længere tid ad gangen, kommer sindet og kroppen ned i et meget lavere gear. Det kan mærkes i hele kroppen," siger Birgitte Søvlstein.

Men man behøver ikke rejse helt til Asien for at opleve naturens healende virkning på sindet. En tur ud i den danske eller skandinaviske natur kan have den samme effekt, og spørger man Oscar Almgren, så oplever han ofte naturens effekt på de mange gæster, han tager med på sine lange ture ud Fjord Norge.

Læs mere om vandreture i Romsdalseggen her

”Når jeg er ude som guide, har jeg folk fra hele verden med. De kommer fra Danmark, Los Angeles og Sydeuropa. Jeg kan meget ofte mærke, hvordan de slapper mere af og slipper deres stress, når de kommer ud i naturen,”.

Dette indhold er produceret af Berlingske Media i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.